Имиграция и работа Работа като самонает - self-employed

Време ли е да започнем ли собствен бизнес?

.

В повечето случаи когато човек започне собствен бизнес, той става голяма част от живота му, но ако в един момент нещата не потръгнат и се обяви фалит се оказва, че не си е заслужавало голямата инвестиция на време и пари. Затова винаги преди да започнете собствен бизнес преценете дали наистина е време за подобно нещо и дали причините ви за това са достатъчно солидни.

 

Добра идея

В голяма част от случаите хората решават да започнат собствен бизнес от раз, само защото им е хрумнала добра идея. Тук ще кажем, че не е достатъчно идеята ви да бъде добра, тя трябва да е страхотна и уникална, за да се хвърлите в дълбокото толкова лесно, иначе в противен случай може и да не изплувате.

Ако имате невероятно хрумване за бизнес и смятате, че ще можете да го изпълните добре и да задоволите клиентите, може би наистина е време да започнете собствен бизнес. Недейте да споделяте идеята си с познати и приятели преди да сте я реализирали, защото  ако е наистина добра и има потенциал, тя лесно може да ви бъде открадната.

Трябва да имате в предвид, че много хора смятат, че точно техните идеи са невероятни и че подобен бизнес ще им донесе много приходи, но в последствие се сблъскват с реалността и виждат, че идеите им не са толкова добри колкото са смятали. Обмислете внимателно нещата, за да не рискувате излишно.

Имайте в предвид, че колкото и добро хрумване да имате, то бизнесът ви трябва да запълва ниша на пазара, иначе ще трябва да се борите с тежка конкуренция и идеята ви няма да е толкова уникална въпреки всичко. Ако все пак смятате, че ще успеете да подобрите определен бизнес по някакъв начин, може би трябва да се опитате, но не забравяйте преди това да направите необходимото проучване на самата бизнес сфера и на конкурентите, за да сте готови за всичко.

Проверете чрез вашата идея да не нарушавате чужди патенти, за да не стигнете до съдебната зала без дори да подозирате. Ако идеята ви не е патентована от друг и мислите, че си заслужава, лично вие можете да го направите.

Независимо за колко страхотна и уникална смятате вашата идея, трябва да сте на ясно, че това е само идея. Реализацията й не е започнала, да не споменаваме тежката, дълга и уморителна работа. Подгответе се за нея, а ако смятате, че няма да се справите, по-добре не започвайте нищо.

 

Ентусиазъм

За да започнете и ръководите собствения си бизнес както подобава не трябва да сте само ентусиазирани. Вашият ентусиазъм може да се дължи на уникалната идея, която имате или на това, че започвате нещо за пръв път, но той няма да е достатъчен когато дойде времето да се трудите усърдно.

Ако искате вашият бизнес да преуспее ще трябва да се занимавате с нещо, което ви харесва и за вас е удоволствие да го правите. Това вече е този ентусиазъм, с който можете да стигнете далеч. Когато сте изпълнени с него това ще бъде забелязано от клиенти, доставчици, инвеститори, заемодатели и всички други лица, които имат контакт с вас.

Когато сте отдадени толкова на бизнес и го вършите с усмивка на лице, шансът ви да не успеете и да фалирате е много по-малък отколкото когато ръководите бизнес, който не ви харесва и вършите работата си по принуда.

 

Отговорност

Фактът, че ще си бъдете сам шеф е доста съблазнителна, но това не трябва да бъде причината, поради която искате да започнете собствен бизнес. Преди всичко трябва да сте отговорна и дисциплинирана личност. Това, че няма да имате шеф, не значи, че ще си правите каквото искате. Всичката отговорност за бизнеса ще падне на вашите плещи. Ако смятате, че ще работите когато си решите и в другото време друг ще върши работата ви, това е много грешно предположение. Вие ще сте човекът, който ще работи дълги часове всеки ден и ще остава до късно.

 

Възможности

Факт е, че световната финансова криза все още не е преминала, а започването на бизнес изисква известна инвестиция, така, че трябва да прецените възможностите си. Ако влагате всичко, което имате в новия бизнес, може би трябва да се откажете. Рискът в някои случаи е прекалено голям и може би не си заслужава.

В бъдеще може да получите друга възможност за започване на бизнес в по-удобен момент и тогава ще го направите.

Ако имате идеите и финансите да започнете бизнес, тогава може би трябва да рискувате. Най-добре ще бъде да работите на договор като наети от работодател и отделно да започнете бизнес. Така, ако се случи най-лошото вие ще имате работа и ще си получавате редовната заплата. Ако все пак бизнесът ви успее, ще видите колко добре може да се печели от нещо подобно.

 

Предизвикателство

Преди всичко започването на собствен бизнес е едно голямо предизвикателство. Ако вие сте личност, която обича предизвикателствата, то няма да останете разочаровано от това. Вашите умения и качества ще бъдат подложени на голямо изпитание, а освен това ще срещнете много хора, които имат сходен с вашия начин на мислене.

 

Мечтаният милион

Много хора започват собствен бизнес, само защото мечтаят някой ден да станат милионери. Това не е невъзможно, даже напротив – всеки ден обикновени хора се превръщат в милионери. Просто ще ви трябва една уникална идея за бизнес, достатъчно умения и качества за неговото развитие и най-важното – много труд. Важно е да не се отказвате докато не направите първия си милион.

В случай, че идеята ви за бизнес не е чак такава, че да ви донесе милиони, не трябва да се предавате дори и за секунда. Давайте всичко от себе си и работете постоянно, накрая резултатите ще са на лице.

Категории