Забележителности и култура Сгради

Дворецът Кенсингтън (Kensington Palace)

Дворецът Кенсингтън е една от лондонските резиденции на кралското семейство. Разположен е в западната част на Лондон, а в съседство до него са Хайд парк и Кенсингтън гардънс. Сградата на двореца не е много голяма, дори може да се каже, че е сравнително скромна и без излишна показност.

Дворецът е построен за да бъде крайградско имение на графа на Нотингам. След това крал Уилям III Орански го купува и заръчва на известния тогава архитект Кристофър Рен да направи преустройство на сградата. През 1694 година в този дворец умира съпругата му – Мария III Стюарт. Няколко години след смъртта й Петър I прави визитата си при краля тук.

Когато дворецът е под владението на кралица Анна, именно по нейно нареждане се прави и паркът около него, който е с площ от 30 акра. Проектът е възложен на архитекта Джон Ванбру.

Първите крале от Хановерската династия също са предпочитали този дворец и живеели почти непрекъснато в него.

След смъртта на Джон II през 1760 година, дворецът се превръща в жилище на по-младшите кланове на управляващата династия. Самата кралица Виктория е родена тук. За да напомня за това събитие, в градината на двореца има издигнат нейн паметник.

Друг по-известен обитател на двореца Кенсингтън е принцеса Даяна. Тя живяла тук от както се омъжила през 1981 година до самата си смърт през 1997 година.

Днес дворецът е официална резиденция на херцога и херцогинята на Глостър. Разходката из пищните му кралски апартаменти е уникално преживяване, а колекцията от рокли на принцеса Даяна също не е за пропускане.

Можете да посетите двореца Кенсингтън всеки ден от 10:00 до 18:00 часа.

Цените на билетите са:

  • Възрастни – 15 паунда;
  • Деца (под 16 години с придружител) – безплатно;
  • Студенти и пенсионери – 12,40 паунда.

За групи от поне 15 души има отстъпки.

Информация за точното местоположение на двореца и упътване как да стигнете до там с всякакъв транспорт може да откриете тук.

Официален сайт

 [nggallery id=94]

Категории