Имиграция и работа Работа като самонает - self-employed

Закупуване на разработен бизнес

Ако сте решили, че закупуването на разработен бизнес е най-добрият вариант за вас, то в такъв случай преди всичко друго, трябва да започнете да мислите какво точно търсите.  За да имате успех в начинанието трябва да помислите и върху други важни неща, като:

  • Каква сума може да отделите за целта;
  • Какви са рисковете и какво трябва да имате в предвид;
  • Къде да търсите;
  • Какво да проверите;
  • Какво да правите след това.

Нека разгледаме тези точки по-подробно.

Каква сума може да отделите за покупката?

Това е най-важната част и трябва да помислите добре преди да започнете търсенето. Ако е необходимо се допитайте до финансов съветник и поговорете с кредитори в банки, заемодатели и инвеститори, за да уточните сумата, с която ще разполагате за покупката на бизнеса.

Не забравяйте, че ще трябва да инвестирате пари в този бизнес непосредствено след като го закупите, така, че не използвайте всичките налични средства само за да купите бизнеса, защото много бързо той ще се превърне от разработен във фалиращ бизнес.

Трябва да си отделите и една солидна сума за процедурата по закупуване – за правни консултации, нотариуси, такси и т.н.

Рискове и какво още да имате в предвид

Помислете много добре какви са потенциалните рискове на подобна покупка и дали бихте рискували. Освен това премислете още веднъж дали бизнесът, който сте избрали да закупите е свързан с нещо, което умеете да правите и ви се отдава.

Вземете в предвид и това, че ще трябва да се отдадете изцяло на новия бизнес и да работите дълги часове всеки ден, за да се докажете. Въпреки, че бизнесът е разработен, смяната на собственика крие рискове и вие ще трябва да убедите работници, клиенти, доставчици и партньори, че могат да ви се доверят и да разчитат на вас, както са разчитали на предишния собственик.

Замислете се как ще развивате бизнеса за напред и дали това ще стане веднага след като го закупите или ще трябва да направите определена печалба, за да стане възможно.

Търсене

Ако се чудите откъде да започнете търсенето, Интернет е добро начало. Има купища уебсайтове, в които хората предлагат разработените си бизнеси за продан. Пример за такъв сайт е BusinessForSale.com.

Освен в Интернет, може да потърсите и в специализирани списания и журнали за бизнес, а ако не откриете нищо в тях може вие самите да пуснете обява, че искате да закупите разработен бизнес.

Друг вариант е да прибегнете до услугите на агент, който се занимава с бизнес трансфери, но трябва да имате в предвид, че няма да ви струва много евтино. Ако все пак сте решили да наемете агент се постарайте да проверите дали той членува в Националната асоциация на агентите по недвижими имоти (National Association of Estate Agents – NAEA).

Проверка на избрания бизнес

Когато харесате определен бизнес и сте твърдо решени да го закупите не забравяйте преди това да направите щателна проверка. Поискайте да видите счетоводството, прегледайте за потенциални рискове и възможности за фалит, огледайте какви печалби са отчитани и т.н. Трябва да прегледате отчетите добре и не забравяйте да ги сравните с предишни периоди, за да видите дали бизнесът се разраства или пада стремглаво надолу.

Ако за фирмата работят и служители ще е добре да се срещнете с тях, да ги опознаете, за да разберете що за хора са и дали може да се разчита на тях.

Следващата стъпка…

Препоръчително е да сте набелязали за закупуване поне два-три бизнеса, за да имате избор. Когато сте обмислили и проучили всичко може да потърсите правна помощ и да финализирате нещата. Поискайте оценка на стойността на бизнеса, преговаряйте за сумата, която ще платите, ако е възможно, отправете официално предложение за закупуване, изтеглете парите си и сключете сделката. Звучи просто, но не е точно така, а освен това за всички тези неща ще ви трябва много време и търпение.

Категории