Забележителности и култура Сгради

Замъкът Дънстънбург (Dunstanburgh Castle)

Призрачният замък Дънстънбург е издигнат на морски нос на брега на графство Нортъмбърленд, в северната част на Англия, между селата Крейстър и Емблитън. Дънстънбург се счита за най-големия замък на територията на това графство. В наши дни от него са останали само разрушени стени.

В местността около замъка, след археологически разкопки са намерени доказателства за съществуването на постройка далеч преди изграждането на самата крепост. Все пак е доказано, че тези земи са обитавани още от праисторически времена.

През 1313 година е  започнат строежът на замъка, от тогавашния граф на Ланкастър – Ърл Томас. Дънстънбург, чийто руини днес стоят самотно край морето, е завършен през 1322 година, когато и самият Томас бива екзекутиран. В края на XIV век по замъка са направени някои подобрения от първия херцог на Ланкастър – Джон Гонт.

Според археологическите проучвания, Ърл Томас е издигнал двореца в много по-голям мащаб отколкото е било нужно за една масивна военна крепост. Археолозите смятат, че това е било жест на неподчинение към тогавашния крал на Англия – Едуард II, който също така бил негов братовчед.

Преддверието на Дънстънбург е било построено по доста необичаен за онези времена начин и наподобявало тези на Уелските дворци. За издигането на целия замък е използвано завидно майсторство и зидария на изключително високо ниво. Претенциозен дизайн и комфорт също не са липсвали на двореца. Във всяка една от обитаваните зали и стаи е имало камина и са били много добре осветени, като и днес тези помещения могат да бъдат разгледани в запазените части от Дънстънбург.

 Замъкът може да посетите*:

  • За периода 31 март – 31 септември – всеки ден от 10:00 до 18:00 часа;
  • 1 октомври – 3 ноември – всеки ден от  10:00 до 16:00 часа;
  • 4 ноември – 30 март – само събота и неделя от 10:00 до 16:00 часа;
*за промени може да погледнете този сайт
Цени на билетите:
  • Възрастни – 4,20GBP;
  • Ученици, студенти и пенсионери – 3,80GBP;
  • Деца (от 5 до 15 години) – 2,50GBP;
  • Деца (под 5 години) – безплатно.
[nggallery id=66]

Категории