Забележителности и култура Сгради

Замъкът Инвърнес (Inverness Castle)

Атрактивната постройка е разположена в центъра на града Инвърнес в Шотландия, на ниския хълм известен като „Хълмът на замъка“.  Крепостта и града заедно се намират на 104 мили в северозападна посока от Абърдийн. От постройката на 7 мили към югозапад е разположен замъка Алдоури и на 12 мили западно е дворецът Бюфорт.

Сегашната крепост е построена на мястото на друга постройка от 1835 година, а ниското хълмче, на което е разположен открива гледка към река Нес и към катедралата на брега отсреща. За укреплението на сегашния Инвърнес се споменава още през 1057 година. Смятано е, че крепостта е била построена от крал Малкълм III от дърво и е била разположена малко повече на изток от сегашния дворец. След това е разрушена от крал Робърт от Брус през 1310 година, а през 1548 година графът на Хунтли –  Джордж Гордън е издигнал каменен дворец на нейно място.

Малко преди XV век Робърт I е решен да разруши старата постройка и да издигне нова. През 1746 година армията на Джакобайт обгражда замъка и го разрушава. От него остава само малка част от основната му стена.

Новият дворец е построен през 1836 година на мястото на разрушения. Днес в него се помещава местното шерифство. Туристите и посетителите не могат да разгледат всички зали в него, но пък градините са много красиви и отворени за обществени посещения. През лятото е отворена изложба на средновековни предмети и картини в една от кулите на замъка.  Отворена е за посещение от 10:30 сутринта до 5:30 следобед.

Близо до замъка има удобен паркинг за автомобили. Комплекса на красивия дворец е прекрасен за разтоварващи разходки в отлично аранжираните паркове и градини.

[nggallery id=68]

Категории