Забележителности и култура Сгради

Замъкът Кенилуърт (Kenilworth Castle)

Ако сте почитатели на творчеството на Уолтър Скот, няма как да не сте чели за замъка Кенилуърт. През 1821 година, писателят успява да разкаже историята на замъка в романа си „Кенилуърт“. Действието в тази английска история се развива на фона на гъстите гори на Арден, където се намира крепостта.

Дворецът е издигнат в близост до градчето Кенилуърт, което се намира в област Уорикшър. По-големите населени места в близост до градчето са Уорик и Ковънтри, които се намират на около 10км от него, а британската столица Лондон е на 140км северозападно.

Строежът на замъка е започнат около 1220 година от нормански владетели, а до наши дни успяват да се запазят руините и внушителната му наблюдателна кула. Особено впечатляваща е била водната преграда на Кенилуърт, която за онова време е била скъпо начинание, като тя е защитавала замъка от цели три страни.

Повратна точка в историята на крепостта е случката през 1266 година, когато след 6-месечна обсада, английските кралски войски превземат замъка и разгромяват първия парламент в историята на Англия.

През 1563 година кралица Елизабет I подарява замъка на граф Робърт Дъдли, който похарчил цяло състояние за да го превърне в земен рай.

През 2005 година беше обявено пълното възстановяване на градините на замъка и вече туристите могат да се им се насладят. Паркът е посветен на кралица Елизабет I, защото още по онова време е бил направен в нейна чест от Дъдли, който се надявал тя да го избере за съпруг. Възстановката е направена по описание на очевидец запазено от 1575 година. Проектът завърши успешно през 2010 година, като за него бяха похарчени 3 милиона британски паунда.

Най-атрактивен е 5-метровият фонтан, който изпъква на фона на красивата градина. Той е направен от бял мрамор и има голям глобус на върха си.

Посещения на замъка:

  • от 01 Април до 31 Октомври – всекидневно, 10:00 – 17:00 часа;
  • от 1 Ноември до 31 Март – само събота и неделя, 10:00 – 16:00 часа.

Цени на билетите:

  • Възрастни – 8,00GBP;
  • Ученици, студенти и пенсионери – 7,20GBP;
  • Деца (над 5 год.) – 4,80GBP;
  • Деца (под 5 год.) – безплатно;
  • Семейства (2 възр. + 3 деца) – 20,40GBP.

Официален сайт

[nggallery id=63]

Категории