Забележителности и култура Сгради

Замъкът Ъркърт (Urquhart Castle)

Замъкът Ъркърт се е славел като една от най-големите и масивни средновековни крепости в Шотландия. В днешно време на мястото на двореца са останали повече руини, но все пак Ъркърт все още успява да впечатли туристите със своята структура. Замъкът се извисява на скалист полуостров на брега на езерото Лох Нес.

Ъркърт е в непосредствена близост до замъка, от който са наблюдавали прочутото чудовище от Лох Нес. Разположен е точно между градчето Инвърнес, където се намира едноименният замък и Форт Уилям, а на около 3км от крепостта има и малко шотландско село.

Не е много ясно кога точно е построен замъкът, но има текстове, които потвърждават неговото съществуване още от началото на XIII век. Местността е била собственост на семейство Дъруард и се предполага, че те са построили Ъркърт.

За да влезете в крепостта ще трябва да преминете през главната порта. След портата в ляво има врата, която води до малка изложба описваща шотландската история. Близо до изложбата ще видите останки от затвора на замъка, които са охранявани от пазач. В другия край на замъка има останки от средновековна пещ, където някога са сушили зърно.

В двора на замъка се е запазила и висока наблюдателна кула на пет етажа, чието стълбище може да се изкачи безпроблемно. От върха на кулата се открива невероятна гледка. Може да се видят останките от голямата зала на Ъркърт, както и кухнята на замъка. Когато се погледне на другата страна могат да бъдат забелязани останките от някогашния параклис и една каменна постройка, която на времето е използвана за гълъбарник.

През 2003 година замъкът е преотстъпен като дарение на Националния шотландски исторически фонд. Замъка може да се посещава целогодишно, а около него има ресторант, магазин и кино. Освен за радост на туристите, фонът на Ъркърт се ползва и за сватбени тържества.

Замъкът може да посетите:

  • От 1 Април до 30 Септември – 09;30-18;00 часа;
  • От 1 Октомври до 31 Март – 09;30-16;30 часа.

Цените на билетите са:

  • Възрастни – 7,90GBP;
  • Деца – 4,80GBP;
  • Студенти и пенсионери – 6,40GBP.

 Официален сайт

[nggallery id=73]

Категории