Образование

Информация за GCSE

През деветата  година от обучението ви (9-ти клас) ще обърнете внимание, че учителите ви говорят все по-често за изпитите GCSE, а може и да  познавате по-големи ученици, които са ги взели или им предстои да се явяват на тях. Ако не сте сигурно, защо е целият този шум около тях,  обаче,  можете да прочетете отговора по-долу.

Обучението преди GCSE отнема две години, като накрая се явявате на изпити при навършени 16 години. Това е квалификацията, която сте добили през тези две години, предимно на възраст от 14 до 16 години.

Защо ми е GCSE?

Освен, че чрез GCSE добивате полезни умения и знания, то е от изключителна важност, ако искате да продължите да учите или да си намерите работа. Повечето работодатели и колежи искат да имате покрити  GCSE поне по пет предмета, независимо какво ще изберете да правите един ден.

Ако си мислите, че по този начин сте принудени да следвате „стадото“ , не се притеснявайте. Има голям избор от предмети, от които някои могат да бъдат практически, а други по-академични, затова би трябвало да си намерите такива, които ви подхождат.

Какъв избор имам?

Както има GCSE, така има и други курсове и квалификации, които може да изберете през десетата и единадесетата година от обучението ви (10-ти и 11-ти клас). За момента това са Functional Skill Courses и National Vocational Qualifications (NVQs). Така или иначе трябва да направите някои неща, след което и няколко избора. Ето списък с предметите, които ще трябва да продължите в една или друга форма през следващите две години:

–          Английски

–          Математика

–          Информационни технологии

–          Наука

–          Физика

–          Религия

–          Сексуално образование

–          Кариерни науки

–          Граждански науки

Английският, математиката и науката се взимат предимно на ниво GCSE, но някои училища предлагат другите предмети на различни нива.

Забавното нещо обаче е, кои предмети да изберете за изучаване през следващите години. Вашето училище ще ви предложи множество курсове, които ще бъдат предимно комбинация от следните:

–          Изкуство (вкл. Дизайн, Музика, Танци, Драма и медийни изкуства)

–          Дизайн и технологии

–          Хуманитарни науки (История и География)

–          Модерни чужди езици

–          Бизнес науки

–          Инженерски науки

–          Здравно и социално подпомагане

–          Развлечение и туризъм

–          Жизненоважни умения

–          Производство

–          Социални науки

Във всяко училище има малки разлики в това, което предлагат, затова говорете с учителите си за предметите, които ви интересуват.

Категории