Работа като самонает - self-employed

Как да започнем свой собствен бизнес в козметиката

Какво представлява?

 Бизнесът в козметичната сфера е голям и в момента се практикува от около 70-80 000 козметици в Обединеното кралство, според Британската асоциация по разкрасяващи терапии и козметика (British Association of Beauty Therapy and Cosmetology – BABTAC). Всяка година още около 20 000 души се квалифицират, за да предоставят на населението огромен брой и избор на козметици. В днешно време жените, както и мъжете, все повече търсят висококачествени процедури по разкрасяване и козметици, на които да разчитат, но същевременно да вместват в натоварения си график. Този важен елемент на ограничено свободно време е основното за създаването на мобилния бизнес като козметик. Така процедурите „идват“ директно до клиента,  ставайки все по-популярни при хората, които се стремят да открият надеждни и достъпни услуги.

Пътуването до клиента и предлагането на козметични процедури в комфорта на собствения им дом не е привлекателна оферта само за едната страна. Подобна услуга има изгода и за козметика, така, без да се налага да плаща наем за салон, електричество и пр., съответният козметик може да предложи услугите си на клиента на по-конкурентни цени, привличайки по този начин и по-пестеливи клиенти.

Кой е подходящ за подобен бизнес?

За да установите добър бизнес в сферата на козметиката, трябва да обичате самата индустрия. Все пак ще прекарвате времето си, предлагайки козметични процедури на клиенти и интересът ви към тези неща е задължително условие. Трябва да познавате добре всичко в сферата, от процедурите които ще предлагате до продуктите които ще използвате. Отличното обслужване също е много важно, за да може да поддържате клиентите си доволни и лоялни.

Като мобилен козметик, ще ви се налага да отделяте доста време за пътуване към уговорени срещи с клиенти. Най-очевидния превоз до там е този с автомобил или бусче, като трябва да имате предвид, че трябва да носите със себе си продукти и оборудване, затова ще ви е необходима валидна шофьорска книжка. Преди да започнете бизнеса си, е важно да си изясните в какъв район ще предлагате услугите си и колко може да се отдалечите от него. Отначало се опитайте да се придържате към тези райони, които сметнете за изгодни за обслужване. Доброто организиране на времето ви е много важно, защото клиентите няма да останат доволни, ако постоянно закъснявате за уговорен с тях час.

Други важни особености в бизнеса са – трябва да сте добре със смятането, за да сте сигурни, че ще водите добре счетоводните си книги, както и да сте позитивно настроени към клиентите си. Добрите козметици имат приятелско отношение към клиента, за да е доволен и да се възползва отново от услугите им и да ги препоръча на приятели.

Плануване и подготовка

За да станете козметик, преди всичко трябва да имате съответните квалификации. Видът на курса, който трябва да завършите, преди всичко зависи от това, какъв тип козметик сте решили да бъдете – в разкрасяващите терапии, масажист, да упражнявате рефлексология или пък ароматерапевт.

Както при всеки друг бизнес, трябва да направите проучване за региона, в който желаете да работите. Трябва да разберете какви услуги и цени предлагат вашите конкуренти.

Важно е да решите колко голям район ще обслужвате и колко далеч сте готови да пътувате до клиентите си. Времето е много важен фактор при домашните посещения, затова е препоръчително да не се разпростирате в много голям район поне в началото. Винаги може да разширите вашия обсег, когато се развиете и започнете да се справяте с ангажиментите.

В този бизнес има изобилие от възможни терапии и услуги, затова обмислете добре какво ще предлагате на своите клиенти. Ако планувате да работите сами, то тогава предлаганите услуги ще зависят от това какви курсове сте завършили и какви квалификации сте добили. Ако сте добри в предоставянето на дадена услуга, упражнявайте нея, след като там ви е силата. След като бизнесът ви се разрастне, ще може да предлагате още услуги и да наемете още персонал, което ще ви даде и възможност да разширите района на обслужване. Отново е важно да се спомене, че трябва да проучите какви конкурентни услуги се предоставят в избрания от вас регион. Ако, например, има много маникюристи, е хубаво да специализирате в друг тип услуга или ако е възможно да предлагате по-конкурентни цени от тях. Добра идея ще бъде, ако предлагате по-нестандартни услуги, което може да ви разграничи от конкуренцията.

За да подготвите мобилен бизнес в козметичната сфера, трябва да си набавите автомобил или бусче за придвижвате себе си, както и оборудването до дадено място. Ако живеете в добре населен град, може да е възможно използването на градски транспорт, според това какво оборудване ви е необходимо и къде точно трябва да отидете, но това може да е непрактично и тежко в сравнение с това да имате личен превоз. Ако имате собствен автомобил тук той ще ви е от полза, но ако нямате, винаги може да си закупите някой използван и  евтин такъв. Потърсете в автокъщите около вас за нещо подходящо за целта и парите с които разполагате. Бусче ще е най-подходящото возило за подобен тип бизнес, защото може да сложите рафтове отзад и да наредите козметиката си.

Като сложим настрана различните козметични продукти, точното оборудване което ще ви е нужно, зависи главно от това, какви услуги ще предоставяте. Вероятно ще трябва да се сдобиете с преносимо канапе и масичка за маникюр. Друго нещо което трябва да имате предвид е, как ще пренасяте козметиката си от колата до дома на клиента, дали ще ви трябва количка или просто голямо куфарче или кутия ще стигне? Топлият восък за кола маска е доста труден за пренасяне, затова се убедете, че имате подходящ съд или кутия за пренасянето, за да избегнете разливане.

След като сте се сдобили с необходимото оборудване, вече сте готови. Този тип бизнес не е по-различен от другите от гледна точка на това, че изисква маркетинг и реклама. Има много начини да се направи това, като започнем от традиционните методи от типа на реклама във вестник и оставяне на брошурки до по-нетрадиционни като изрисуване на служебния бус или автомобил. В днешно време е препоръчително да имате и онлайн реклама, затова помислете за собствен сайт, за който може да платите от минимална до голяма сума пари, в зависимост от това как искате да изглежда, но е препоръчително да е професионално направен за да вдъхва на потенциалните ви клиенти надеждност към вас и предлаганите от вас услуги. Социалните мрежи също са добър начин да си направите реклама и да се свързвате моментално с ваши клиенти и потенциални такива. Като направите своя Фейсбук страница или Туитър акаунт на вашият бизнес, може да публикувате специални промоции и оферти за вашите клиенти, което ще доведе до по-голям интерес към вашата фирма и име. Опитайте се да поддържате връзка с вашите клиенти и да им отговаряте на запитвания и въпроси, за да помогнете издигането на вашата репутация.

Правила и разпоредби

Както беше споменато по-нагоре, за да работите в сферата на козметичния бизнес е необходимо да имате определена квалификация. Квалификация NVQ Level 3 e абсолютният минимум за всяка специалност, например за масажист или за разкрасяващи терапии. След това има различни квалификации, които ще увеличат вашите познания и разбирания. Има множество организирани курсове из страната, затова си заслужава да отделите време за проучване, какви курсове се провеждат в района около вас и кои са най-подходящи за вашия опит и изисквания. Cidesco е интернационална организация, която също предлага образование от-до в сферата на козметиката. Те имат центрове из цялата страна, в които може да се запишат курсове, затова посетете сайта им за повече информация.

От правна гледна точка е жизнено важно да имате определени застраховки, за да работите в сферата на козметиката. За да можете да правите процедури в дома на някой трябва да имате Public Liability Insurance , както и Professional Indemnity Insurance , които покриват иск, ако някой клиент  подаде такъв срещу вас. BABTAC предлага застрахователни пакети на своите членове, често с отстъпки, затова може би си заслужава да се присъедините. Логото на BABTAC на вашия сайт (ако имате) също ще даде допълнителна сигурност на вашите потенциални клиенти. Освен BABTAC има и още много други застрахователи и организации, които предлагат подобни застраховки, затова си заслужава да отделите малко време и да проучите за оферти около вас и онлайн.

За да работите като козметик и да правите разкрасяващи терапии, трябва да си вземете разрешително от местните органи. Всяка община има свой вид разрешителни, като някои ги издават безплатно, други – срещу такса. Ако планирате да практикувате в различни райони, не забравяйте да си осигурите разрешителни за всеки от тях. Свържете се с местните власти за повече информация.

Друго важно нещо което трябва да запомните е, че всеки козметик трябва да се регистрира като самонаето лице. За повече информация, проследете отправките относно самонаемане , как да се регистрирате за NIN и всичко останало.

Разходи

Има множество разходи при започването на нов бизнес в козметичната сфера. Специалното оборудване и козметика са само основните неща, защото за да установите добър бизнес, ще са ви необходими и визитки, рекламни брошури, направата на сайт и др. Направата на определените застраховки също е от необходимите неща, така че сложете и него към началните разходи. Въпреки това, е възможно да започнете своя нов бизнес, без да се налага да инвестирате огромни суми, няколко хиляди паунда ще ви стигнат.

Сумата, която ще инвестирате зависи от бизнеса. Ако работите сами, ще ви струва по-евтино, отколкото ако искате да наемате и допълнително хора.

Има и други странични разходи, които трябва да вземете предвид, като гориво за служебния автомобил, сметки за телефон, купуване на нова козметика и други рекламни неща, въпреки, че с нарастването на социалните мрежи като Фейсбук и Туитър, никога не е имало по-евтина реклама на ваше разположение от тази.

Бизнесът с козметици по домовете може да бъде особено печеливш, заради ниските разходи в резултат на това, че сте мобилни. Парите, които спестявате от това, че не плащате наем, може да бъдат инвестирани в други неща, свързани с бизнеса и затова  много мобилни козметици могат да предложат много конкурентни цени. Разбира се, вземете впредвид и това, че се налага да пътувате и разстоянието което трябва да изминете, тези неща си ги приспаднете от приходите. Също така, ще е добра идея, ако сложите минимална цена на посещене, защото е наистина неприятно да пътувате и да изхарчите гориво за да извършите услуга, за която ще вземете 5 паунда. Затова повечето козметици слагат минимална цена за посещение от рода на 10-15 паунда.

Изчислете колко може да е вашият минимум за посещение, така, че да не сте на загуба при извършването на дребни козметични процедури.

Категории