Пазаруване

Как да намалите разходите си когато пазарувате в супермаркетите

Големите вериги супермаркети не са вчерашни в занаята и знаят много добре как да примамят клиентите и да ги накарат да харчат много пари в техните магазини. Ако и вие сте от хората, които след пазар се питат „как успях да похарча толкова?“, значи тази статия е точно за вас. След като прочетете нашите техники и съвети за това как да намалите разходите при пазаруване, имате възможност спестите годишно хиляди паунда от излишни разходи.

Трябва да сте на ясно, че работата на големите супермаркети е да ви карат да си харчите парите в тях, независимо дали пазарувате стоки, от които имате нужда или не. Големите вериги влагат милиони в маркетингови проучвания и в откриване на нови начини за манипулация на клиента, за да го привличат и да харчи пари в техните магазини. Затова се старайте да следвате определен бюджет при всяко пазаруване и да не се поддавате на излишни изкушения.

  • Не си мислете, че марката на продукта и по-скъпата му цена го определят като по-добър в сравнение с по-евтините му еквиваленти на други марки. Независимо дали става въпрос за бисквити, колбас, сос или дори консервирана храна, всички стоки са еднакви. Това, че магазините пускат на промоция по-скъпите марки стоки и ви карат да си мислите, че са по-добри от другите, не значи, че това е така. Наистина, рекламата и  опаковката, която имат по-скъпите марки е по-добра от на обикновените, но всъщност самият продукт е еднакъв. Замислете се, дали трябва да платите повече за нещо, заради опаковката и рекламата му. Ако започнете да пазарувате хранителни стоки на по-евтини марки, ще видите, че след всяко пазаруване ще пестите все повече и повече. По този начин може да намалите годишните си разходи със стотици, а защо не и хиляди паунда.
  • Винаги сравнявайте цените в супермаркетите и пазарувайте от този, в който ви е най-изгодно. Ако пазарувате от близкия супермаркет, но сте на ясно, че цените там не са най-ниски, по-добре отидете в друг, дори и да е по-далече, но поне ще пазарувате по-изгодно, което ще се отрази положително на вашия бюджет, особено ако имате за цел да пазарувате доста.
  • Когато пазарувате перилни и почистващи препарати, козметика и т.н. се старайте да правите компромис където е възможно и да си купувате по-евтини марки. Доказано е ,че когато става въпрос за препарати и козметика, хората залагат на скъпите марки, като си мислят, че са по-добри от останалите. Всъщност това отново е поредния рекламен трик, който цели да хвърляте парите си на вятъра. Опитайте се да пазарувате поне от по-евтините марки препарати, ако не сте склонни да си купувате евтина козметика и ще се обедите, че всъщност няма разлика с по-скъпите.
  • Не ходете на пазар на празен стомах. Това е златно правило, ако искате да не хвърляте излишни пари по неща, за които после ще съжалявате, че сте си купили. Когато сте гладни и отидете на пазар ще ви се яде почти всичко, което видите и вие най-вероятно ще закупите неща, които по-късно няма да може да изядете и ще изхвърлите.
  • Не се подлъгвайте от стоките на промоция, намаление и т.н. От “Which?” направиха проучване през 2012 година, в което обиколиха пет големи супермаркета и разгледаха над 700,000 стоки пуснати на промоция. След това сравниха цените им с нормалните и се оказа, че голяма част от стоките въобще не излизат по-евтино така, а даже напротив – повечето стоки струваха повече отколкото по принцип. Повечето супермаркети слагат по-висока цена на стоката преди да я пуснат на намаление, след което когато я пуснат на намаление, за редовна цена на етикета слагат още по-висока, за да си мислят клиентите, че спестяват доста от покупката, което всъщност се оказва, че не е така.
  • Когато има стоки на промоция от типа „купете 2 и получавате 1 безплатно“ се възползвайте, стига да е изгодно. Ако знаете редовната цена на един брой от стоката и при купуването на два броя наистина получавате третия безплатно, тогава е добре да си ги закупите. Често такива стоки са сапуни, четки и пасти за зъби, тоалетна хартия, батерии и др., но понякога има и хранителни стоки, така, че ако имате нужда и офертата е добра, няма какво да се чудите.
  • Някои супермаркети намалят цените на храните, които сами произвеждат в кухните си, след определен час, предимно вечерта. Такива стоки са хляб, салати, готвено и т.н. Намалението им е с цел да се продадат , защото иначе ще се изхвърлят и така супермаркета не печели нищо, а даже напротив – губи. Така, че ако не ви пречи да пазарувате късно вечер, може да се огледате за намалени стоки собствено производство и да си вземете някое вкусно ястие или салата на доста изгодна цена.
  • Когато купувате храни и стоки, със изтичащ срок на годност, които най-често са намалени – внимавайте! В повечето случаи хората пазаруват такива храни в големи количества заради ниската цена, но не успяват да ги изконсумират и накрая ги изхвърлят и се оказва, че са хвърлили парите си на вятъра. В супермаркета тези храни се пускат на много привлекателна цена, за да се продадат бързо и така супермаркетите печелят пари от тях, вместо да ги изхвърлят и да са на загуба. На някои стоки и храни пише „използвайте преди” (use-by), след което има дата, до която трябва да стане това – тези стоки не могат да се ползват след изтичане на срока, който им е даден. Но на други пише „най-добър до“ (best before) и датата, което значи, че стоката е най-добра до тази дата, но може да се използва и определено време след това. Все пак е препоръчително винаги да консумирате продукти, чийто срок на годност не изтича скоро.

Ако спазвате поне някои от съветите, които прочетохте в тази статия, то със сигурност ще усетите положителен ефект върху вашия бюджет и ще забележите, че разходите ви в супермаркета ще намалеят.

Категории