Имиграция и работа Работа като нает - employed

Как да разберем дали е време за смяна на професията

Понякога ни се случва да достигнем до такъв момент в живота си, че да търсим нови предизвикателства, нещо, което досегашната ни работа не е могла да ни предложи и се замисляме за смяна на професията.

Рано или късно работата на всеки човек става еднообразна, скучна и досадна, но това не значи, че трябва да се вземат прибързани решения. Ако и вие сте сред хората, които се чудят дали вече не е време за смяна на професията, трябва да знаете, че е особено важно да не прибързвате с напускането на настоящата работа. Преди това се замислете добре дали наистина искате да смените професията си и дали ви се работи нещо подобно на това, което сте правили до сега или искате да развиете кариерата си в съвсем друга посока.

Доволни ли сте от работата и кариерното си развитие?

Замислете се какво сте постигнали в своята кариера, какви успехи имате и дали сте доволни като цяло от това как са се развили нещата за вас до сега. Успешна кариера е разтегливо понятие и всеки човек го тълкува по различен начин, затова се запитайте следното:

  • Харесват ли ви предизвикателствата, които ви осигурява вашата работа и достатъчно ли са те?
  • Получавали ли сте повишение?
  • Достигнали ли сте до заплащане, което да ви осигурява желания начин на живот?
  • Имате ли достатъчно опит в сферата си на работа, че да се наречете експерт?
  • Спечелили ли сте уважението на колегите и работодателя си?

Ако може да отговорите положително на тези неща, значи вие имате успешна кариера и въпреки, че работата може да ви е омръзнала, по-добре не я сменяйте. Ако не знаете какво да отговорите на въпросите или отговорът е „не“ значи може би наистина трябва да промените някои неща.

Време ли е за промяна?

Ако все пак мислите, че смяната на професията ще ви бъде от полза и искате да го направите, трябва да помислите и да решите дали искате:

  • Нова длъжност в компанията, в която работите;
  • Смяна на работодателя;
  • Напълно различна кариера.

След като си изясните какво желаете ще се насочите където трябва.

Когато работата ви е станала скучна, дните минават бавно и нямате насреща никакви предизвикателства, може би не е нужно да сменяте професията си изцяло, просто поговорете с работодателя си и поискате да ви сложи на друга длъжност. Ако той не пожелае да направи това за вас, винаги може да смените работодателя.

Когато обаче нещата са по-задълбочени, чувствате, че това не е кариерата, която искате и нямате възможността да използвате всичките си умения и възможности, може би наистина е време за голяма промяна.

Какви са отношенията ви с колегите и клиентите?

Когато човек работи, особено в по-голяма компания е важно колегите му да се отнасят към него с уважение. Това допринася за пълното задоволство от работата и професията като цяло.

Ако вие нямаше отношение към вашите колеги или те се отнасят пренебрежително към вас, това определено може да наклони везните към напускане на работа, но не и към смяна на професията. Същото е и ако работите с клиенти. Когато обаче сте в прекрасни отношения с клиенти и колеги, а просто работата не ви задоволява е по-добре да помолите работодателя си да ви премести на друга длъжност, отколкото да напуснете.

Остава ли ви достатъчно лично време?

Ако обмисляте смяна на професията заради това, че не ви остава достатъчно време за семейството, приятелите или просто за почивка, то това е доста крайно. В днешно време технологиите са толкова развити, че може да работите дори и от вкъщи. Просто поговорете с работодателя си за промяна в работното ви време или пък ако е възможно през някои дни да работите от вкъщи.  

Категории