Забележителности и култура Сгради

Катедралата в Кентърбъри (Canterbury Cathedral)

Катедралата в Кентърбъри е главният архиепископски храм на английската църква. Намира се в град Кентърбъри, в графство Кент. Някога тази катедрала е била най-свещеното място за поклонения в Англия и дори Северна Европа. Архиепископът на Кентърбъри е най-високопоставената духовна личност в Англиканската църква.

Катедралата придобива настоящия си облик през 1174 година, когато бива построена наново, заради голям пожар, който унищожава почти всичко. Тази катедрала се свързва с едно от най-големите събития в английската история, а именно с жестокото убийство на  архиепископ Томас Бекет. Той е убит в северозападния трансепт на катедралата от четирима от рицарите на Хенри II. Три години по-късно Бекет е канонизиран, а разкайващият се за деянията си Хенри II утвърждава катедралата за център на английското християнство.

Освен с трагични събития от английската история, Кентърбърийската катедрала добива голяма част от днешната си слава и със забележителните си стъклописи от XII и XII век. Бомбардировките през Втората световна война унищожават части от храма, но местните жители успяват да спасят стъклописите. Благодарение на тази тяхна постъпка, днес посетителите на катедралата могат да се насладят на уникалните стъклописи. За най-интересни се смятат тези в Големия западен прозорец, Библейските прозорци и Чудните прозорци.

За посетители

Може да посетите катедралата от понеделник до събота:

  • През летния сезон – от 09;00 до 17;30 часа;
  • През зимата – от 09;00 до 17;00 часа.

В неделя посещенията стават от 12;30 до 14;30 часа, независимо от сезона.

Цените на билетите за човек са:

  • Възрастни – 9,50GBP;
  • Студенти, пенсионери, безработни – 8,50GBP;
  • За групи – 8,00GBP;
  • Деца и юноши под 18 години – 6,50GBP;

Адрес и телефон за връзка:

Canterbury Cathedral, Cathedral House, 11 The Precincts, Canterbury, CT1 2EH United Kingdom
Tel: +44 (0) 1227 762862

Fax: +44 (0) 1227 865222

Email: enquiries@canterbury-cathedral.org

Упътване за придвижване до катедралата и карта на местността може да откриете тук.

Официален сайт

[nggallery id=86]

Категории