Имиграция и работа Работа като самонает - self-employed

Няколко съвета за създаване на фирмено лого

Създаването на фирмено лого е една от важните стъпки при създаването на собствен бизнес. Логото ще придаде професионален имидж на фирмата и ще отличи бизнеса ви от този на конкурентите.

За съжаление не всеки самонает, който току що е започнал бизнеса си може да си позволи да наеме графичен дизайнер за изработка на лого. Особено в началните етапи на един бизнес, това си е голям допълнителен разход.

Съветите, които ви представяме в тази статия ще ви помогнат да се ориентирате за това как стоят нещата със създаването на едно фирмено лого. Ако имате нужните познания може да се опитате да го направите и сами, но ако смятате, че няма да успеете може би е по-добре да прибегнете до услугите на професионалист.

  • Старайте се да се придържате към опростения дизайн.

Това не случайно е първият съвет, така е защото той е най-добрият в случая. Един сложен дизайн ще направи логото трудно за изработка и освен това няма да привлича аудиторията. Все пак фирменото ви лого ще е първото нещо, което вашите клиенти ще видят. Придържайте се към семплия дизайн, но внимавайте да не го опростите прекалено много и да превърнете фирменото си лого в скучна и консервативна картинка.

  • Привлечете вниманието на хората.

Както споменахме в горния съвет, най-важната цел на вашето фирмено лого е да привлечете вниманието на хората. За да стане това трябва да наблегнете на графичната част, а не на текста. Може да сложите някакъв малък и кратък текст, но е препоръчително да не слагате нищо, което да усложни дизайна. Оставете хората сами да забележат логото ви и да се замислят върху неговото значение. Не залагайте на прекалено абстрактните дизайни.

  • Направете логото лесно за помнене.

Използвайте прости форми и линии, за да може аудиторията да запомни логото ви по-лесно. Тествайте това като направите едно лого и го покажете на приятели. След една седмица го попитайте спомня ли си логото и ако да, колко добре. Добрият дизайн на едно лого се характеризира с лесните за помнене елементи и форми.

  • Логото ви трябва да има връзка с вашия бизнес.

Не забравяйте, че целта на логото е освен да привлича хората, да подчертава и загатва с какво се занимава вашият бизнес. Внимавайте в целта си да създадете оригинално и запомнящо се лого да не избягате от първоначалния замисъл и да направите нещо, което въобще не се връзва с предлаганите от вас стоки или услуги.

  • Подберете цветовете внимателно.

Цветовете са важна част от изработката на едно хубаво лого. Всеки цвят влияе на психиката на хората и предизвиква различни усещания и емоции, затова подберете цветовете много внимателно. Не прекалявайте с палитрата и се ограничете до два, най-много три цвята.

  • Създайте уникално лого.

Преди всичко вашето лого трябва да се различава от това на конкурентите. Копираното и променено лого няма да ви донесе нищо повече от загуба на индивидуалност и потенциални клиенти. Проучете добре конкуренцията и техните фирмени лога, ако разбира се имат такива и когато създавате вашето се старайте да няма нищо общо с никое от останалите. Ключът е в уникалността.

  • Поставяйте логото си навсякъде.

Няма смисъл от усилията по създаване на едно уникално и красиво лого, ако не го слагате навсякъде. Много фирми слагат своето лого само в офиса си, а това е грешно. Поставете логото си на визитки, рекламни брошури и плакати, в офиса, на фирмения уеб сайт и на всички други места, където се споменава името на вашата фирма и вашият бизнес.

Категории