Паркове, ботанически градини

Парк Св. Джеймс (St. James’s Park)

Едно от най-дивните места в стария Лондон е паркът „Свети Джеймс”. Той е разположен на цели 58 акра площ и е най-старият кралски парк. Историята на „Свети Джеймс” започва в края на XVI и началото на XVII век, когато крал Джеймс I нарежда дотогавашното блато на това място да бъде изцедено и озеленено. Дълги години на територията на парка са били подслонени екзотични животни като камили, крокодили, слонове, както и много екзотични птици.

В днешнo време „Свети Джеймс” е един от най-красивите и посещавани паркове в Лондон. В парка е разположено прекрасно езеро, което обгръща два малки острова. Единият е известен като Островът на патиците, поради голямото наличие на птици и най-вече пеликани, които живеят там. Първият подарък за парка през 1664 година от руския посланик били пеликаните, които и до ден-днешен обитават мястото. Другият остров е останал известен като Западния остров.

През лятото и пролетта паркът се изпълва с красива зеленина и невероятни цветни лехи. Разходки край езерото или по моста над него, от който се разкрива чудесна гледка към стария Лондон, в топлите годишни дни, са незабравими. Често докато си почивате от шумния голям град на някоя пейка в „Свети Джеймс”, можете да видите някоя катерица да се разхожда необезпокоявана в непосредствена близост до вас.
Ако желаете да се насладите на една приятна вечеря или обяд насред природата, то паркът „Свети Джеймс” разполага с много уютен ресторант, където да се подкрепите с някое традиционно или световно ястие и да се насладите на останалата част от деня си на фона на красивата природа.

Официален сайт.

[nggallery id=34]

Категории