Пазаруване

Повече от 30 съвета за пазаруване в Ebay (първа част)

eBay е гигантски пазар с милиони стоки. Повечето хора само наддават, но има различни скрити инструменти и трикове, които могат да ви помогнат да направите страхотни сделки.

  • Открийте супер евтини местни сделки

Независимо дали става въпрос за дизайнерски дивани, съдомиялни машини, видеоигри или детски книги, продавачите в eBay често уточняват, че стоките трябва да се вземат лично. Тъй като това често означава по-малък брой наддавания, обикновено има добри сделки.

Безплатният инструмент на Money Saving Expert ще ви помогне да ги откриете. Необходимо е само да въведете вашия пощенски код в Local eBay Deals Mapper и да поясните желаното разстояние и ще получите информация за всички сделки във вашия предпочитан район.

  • Използвайте системите за откриване на правописни грешки

Много хора допускат правописни грешки в обявите си в eBay. Този кошмар за учителите по английски е мечта за преследвачите на добри сделки. Погрешно изписаните продукти привличат по-малко наддавания, защото много хора не виждат обявите. Няколко специални търсачки обаче могат да ви помогнат да се възползвате от това. Те претърсват eBay за всички възможни комбинации от правописни грешки. Тези сайтове включват Fatfingers, Baycrazy, Goofbid и BargainChecker.

  • Проверете цената на стоката в eBay

Стоките, които могат единствено да се взимат лично, често привличат по-малко оферти. Но това не гарантира, че те са по-евтини от средната цена на тези стоки в eBay, особено ако продавачът има по-висока стартова цена. Има бърз начин да разберете каква е пазарната цена на даден продукт. Попълнете името на стоката в полето за търсене и отбележете „приключили сделки” в лявата част на сивата лента. Веднага ще ви излезе списък с цените на подобни продукти, които вече са купени. Пробвайте да не плащате по-висока сума.

  • Отнасяйте се към рейтинга с доза скептицизъм

Продавачите в eBay имат индивидуален рейтинг, който предоставя полезна информация за тяхната коректност. Този рейтинг е особено важен, ако ще се срещате лично с продавача. Препоръчително е да се работи с продавач с положителен рейтинг над 98%.Помислете внимателно, преди да закупите скъпа стока от продавач без рейтинг. Имайте предвид също така и че рейтингът не е безпогрешен. Обърнете внимание и на това дали продавачите са пуснали много на брой евтини стоки за продажба с цел да увеличат рейтинга си.

  • Запознайте се с правата на потребителите в eBay

Купувайте от търговци, които изкарват част или всички свои доходи от продажби в eBay, и се запознайте с всички права на потребителите. Ако някой се представя като бизнес продавач, вероятно той е търговец. Но когато купувате стоки от частен търговец и те „отговарят на описанието”, единственото правило е купувачите да бъдат внимателни. Има малко законови решения в случай на проблемна ситуация, но схемата на eBay за защита на ку-пувачите определено ще ви бъде от полза: http://pages.ebay.co.uk/ebaybuyerprotection/.

  • Проверете в Gumtree за повече местни сделки

Най-добрият от местните сай-тове с обяви е Gumtree, който покрива 50 големи британски града.

Той продава всичко – от велосипеди до легла. За разлика от eBay, Gumtree няма посреднически такси, така че продавачите са готови да се разделят с продаваните стоки на малко по-ниска цена. Един популярен сайт за обяви е Preloved, който ви позволява да подредите местни обяви по приоритета им на търсене.

  • Впрегнете силата на Facebook

Пазарът на Facebook вече доста осезателно конкурира eBay и Gumtree. Влезте в профила си във Facebook и въведете „Marketplace” в търсачката, за да видите какво се предлага в момента. Добра идея е също да проверите оживените местни Facebook групи за продажба във вашия регион.Тези групи работят като сайтовете с обяви – можете безплатно да публикувате обяви и да разглеждате стоки, предлагани от приятели или от всички. Понякога е възможно да намерите евтини и дори безплатни предмети от местни продавачи, които обикно-вено са отворени за пазарлъци.

  • Безплатни стоки във вашия регион

Всеки ден в цялата страна безплатно се предлагат висококачествени стоки. Можете да ги намерите в местните интернет общности, най-големите от които са Freecycle и Freegle.Вместо да изхвърлят стоките или да пробват да ги продадат в eBay, хората ги предлагат на местните общности, като често се надяват да получат в замяна нещо, което те самите търсят. Понякога може да се предлагат и проядени от молци продукти в отвратително състояние, но има също и предмети с отлично качество, което хората просто не искат повече да използват.

  • Система за откриването на стоки, за които няма наддавания

Често пъти продавачите започват търг с начална цена от 99 пенса, надявайки се наддаванията да завалят. Но много продукти остават незабелязани и запазват ниската си цена. Lastminute Auction търси търгове в eBay, които ще приключат в рамките на един час и цената им е под 1 паунд. Маркирайте за целта символа на британското знаме, за да видите само британски стоки.Проверете внимателно таксите за доставка, защото някои продавачи се надяват да вземат повече пари, като увеличат цената на доставката (въпреки че в момента еBay поставя максимален лимит на таксите за доставка за много категории стоки).

  • Използвайте системата за известяване за появата на редки стоки

Ако искате много специфична стока или продукт, който се намира трудно, използвайте настройката „favourite search” и ще получавате имейл от eBay всеки път, когато продавач пусне обява с търсения от вас продукт. Това е много удобна функция за всички, които обичат да пазаруват от eBay, но не прекарват по цял ден пред компютъра. Напишете името на продукта в търсачката на eBay, например – „Star Wars Lego Millennium Falcon“, и натиснете „запази търсенето” (save search). Бъдете възможно най-конкретни, за да получите най-точни резултати. Когато някой разчисти тавана си и пусне продукта за продажба, вие ще получите имейл.

  • Не приемайте, че в eBay е най-евтино

Много хора смятат, че щом дадена стока се продава в eBay, тя е евтина, но това невинаги е така. С няколко бързи проверки лесно ще разберете дали офертата е добра или не.Използвайте шопбот (роботи за пазаруване) инструменти, които откриват най-евтината цена на дадена стока в интернет. Инструментът MegaShopBot.com автоматично търси най-добрите оферти във всяка категория. Същото правило важи и когато купувате използвани стоки. Разгледайте пазара за използвани стоки в Amazon – възможно е дори да вземете продукта безплатно в Freecycle или Freegle.

  • Проверете цената в eBay

Има бърз начин да разберете каква е пазарната цена на даден продукт. Попълнете името на стоката в полето за търсене и отбележете „приключили сделки” (completed items) в лявата част на сивата лента. Веднага ще ви излезе списък с цените на подобни продукти, които вече са купени. След това сортирайте, като изберете „Цена: първо най-ниската” (Price: lowest first). Ако цената е червена – никой не е купил продукта. Зеленият цвят означава, че стоката е продадена – не плащайте по-висока сума от средната цена.

  • Печелете търгове със специални системи за наддаване

Намерили сте стока, която искате да купите. Последното нещо, което трябва да направите, е да наддавате за нея. Ако предложите цена, другите потенциални купувачи също ще започнат да наддават, което ще доведе до увеличаване на цената. Вместо това, можете да използвате инструменти, които предлагат най-високата оферта около 10 секунди преди края на търга, като по този начин останалите купувачи нямат време да реагират. Тези инструменти автоматично наддават от ваше име, като офертата обикновено се подава в последните 10-тина секунди. Необходимо е само да се регистрирате, да въведете номера на продукта от eBay и да определите максималната цена, която сте готови да платите. По този начин не рискувате да се впуснете в необмислено наддаване в последните минути. Goofbid.com (е безплатен инструмент, който можете да използвате, но вече има регистрирани оплаквания от страна на потребители, че са пропуснали наддавания с него.

Предупреждение!

Тези сайтове и инструменти изискват вашата eBаy парола, за да могат да работят, което е сериозен проблем за сигурността ви. Отзивите в MoneySavers засега са положителни, но eBay не предлага голяма помощ в случай, че нещата се объркат, тъй като вие доброволно сте дали паролата си на трета страна. Ако се регистрирате в такъв сайт, не използвайте една и съща парола за eBay и за други регистрации, като банкови сметки и имейли.

  • Пазарлъците в eBay си струват

Няма нищо лошо в това да поискате намаление, дори и когато в обявата не присъства опцията „направи оферта” (make offer). Пазарлъците са най-успешни при продукти, които не са пуснати на търг, или при аукциони с висока начална цена и никакви наддавания. Натиснете бутона „задайте въпрос”, за да се свържете с продавача. Ще имате успех, ако сте любезни и внимателни. Глупави въпроси, като „здрасти, ще вземеш ли 50 пенса”, няма как да ви свършат работа. След като постигнете споразумение с продавача, направете сделката в eBay – за целта просто го помолете да добави (или промени) цена за продукт, който не се продава на търг.

  • Обърнете внимание на цената на доставката

За да разберете реалната цена на стоката, направете търсене, след което сортирайте резултатите по „Цена + цена на доставка: първо най-ниските”. Разбира се, цените на стоките, които се продават на търг, ще продължат да се вдигат, докато при другите продукти веднага ще видите най-ниската предлагана цена. Винаги проверявайте внимателно цените за доставка, преди да се включите в наддаването, защото някои продавачи се опитват да увеличават доходите си, като изискват по-високи цени за доставка.

  • Възползвайте се от пропуските на продавачите

Някои продавачи допускат основни грешки, което води до продажби на ниски цени. Освен правописните грешки, друга често срещана грешка на начинаещи-те продавачи е предоставянето на недостатъчна информация, например – номер на обувките, размери на гардероба, обявяване на конзола за Xbox и снимка, която показва, че става въпрос за PS2. Много купувачи следователно решават, че няма смисъл да се занимават с покупка на подобни стоки. В този случай можете да се свържете с продавача и да доуточните подробностите, но не задавайте въпросите си през уебсайта, защото по този начин eBay позволява на продавача с едно кликване да добави отговора си към обявата. Така всички потенциални купувачи ще бъдат запознати с допълнителната информация. Вместо това, задайте въпроса си през профила на купувача, като ясно му посочите за кой продукт става въпрос. Продавачът вероятно няма да се занимава да добавя информацията в обявата, така че вие ще сте единствените, които ще получите данните.Харесали сте бижутерийно яйце, носещо известната марка на Фаберже, например, но то е описано като „хубаво метално яйце, украсено с емайл”. Трябва да знаете, че eBay позволява редактиране на обяви единствено преди да има наддаване. След като наддаването започне, продавачите могат да направят само малки корекции в описанието. Затова, ако началната цена е 99 пенса, направете наддаване и чак след това задайте въпросите си. Така продавачът няма да има възможност да допълни липсващите данни към описанието на продукта.

  • Инструменти, откриващи изтичащи обяви

Обяви, които изтичат в неудобни часове на денонощието, обикновено получават по-малко наддавания и затова се продават по-евтино. Използвайте търсачката BayCrazy’s Night Time Bargain, за да намерите търгове, които приключват късно през нощта. Ако нямате желание да чакате края на аукциона, комбинирайте търсачката с инструментите за автоматично наддаване, за да си осигурите евтина сделка. Други BayCrazy търсачки включват издирването на „нежелан подарък” и намирането на обяви, които са „изтичащи в момента”.

  • Започнете с дребна покупка

Възможно е да направите добра сделка още в самото начало, но и можете лесно да се опарите. Затова начинаещите купувачи могат да разучат пазаруването, наддавайки за няколко по-дребни продукти, например книги или дискове. По този начин те ще се запознаят със системата за наддавания, преди да преминат към закупуване на по-скъпи стоки.

  • Търсете в заглавия и описания.

eBay автоматично търси резултати за въведените от вас думи в заглавията на обявите. Ако не получавате желаните резултати, пробвайте да търсите и в описанията на продуктите. Добавете опцията “Включи описание” (Include description) под бутона за търсене. Например, представете си, че търсите яке North Face. Продавачът може да е написал само „ски яке” в заглавието, но да е споменал, че то е от марката North Face в описанието.

Втора част

Източник: БгБен

Категории