Имиграция и работа Ревюта на професии

Професия „Машинен инженер”

Какво представлява работата:
Като машинен инженер вие ще правите дизайн, ще изграждате и обслужвате машини, компоненти и инструменти в множество индустрии, включително производство, конструкция, механизация, транспорт, спорт и медицина. В която и индустрия да работите, по всяка вероятност ще се занимавате в три ключови зони:
• Проучване и развитие – оценка на нови продукт и иновации, изграждане на прототипи;
• Дизайн – превръщане на изследователските идеи в технически планове, с помощта на computer aided design (CAD) и компютърни програми за моделиране;
• Продукция – подобряване на продуктовия процес, планиране и наблюдение инсталирането на машини и части за тях, редом с планове за дизайн;
Може да работите върху широкомащабни проекти, например, развитие на нови начини за обуздаване силата на големите океански вълни или модифициране на вятърни турбини за увеличение ефективността; или на малко или микромеханично ниво, например, изработка на протезни имплантанти в помощ на хората, които имат затруднения с движението.

Какво е работното време и условията на труд:
Работата ви обикновено ще бъде в продължение на 37 до 40 часа седмично. Работните часове може да са по-продължителни в зависимост от проектите и сроковете за изпълнение. Работната ви сред може да бъде тиха, модернизирана, с отворени офиси до фабрична продуктова обстановка и места на открито. В зависимост от сключения договор, може да се наложи да пътувате в чужбина от време на време.

Какви умения и познания ще са ви необходими:
• Отлични комуникативни и презентационни умения;
• Добри умения за разрешаване на проблеми и творчески подход за нови идеи;
• Отлични технически познания;
• Добри умения за работа в екип;
• Способност да планирате и подреждате задачите по приоритет;
• Високо ниво на компютърна грамотност, особено компютърен дизайн;
• Добър търговски нюх;
• Способност да работите под напрежение и да спазвате срокове.

Какви квалификации и опит ще търсят работодателите:
По всяка вероятност ще ви е необходимо foundation degree, BTEC HNC/HND или образователно квалификационна степен в областта mechanical engineering или близък инженерен предмет. Тези курсове се предлагат в колежите и университетите в страната. За повече информация относно foundation degree посетете http://www.fdf.ac.uk/. За да потърсите колежи и университети, предлагащи foundation degree, HND и образователно квалификационни степени, посетете http://www.ucas.ac.uk/. Проверете в колежите и университетите за точните кандидатски изисквания. За образователно квалификационен курс, ще са ви необходими 5 GCSEs (A-C) и 2 или 3 A level, обикновено включващи математика и физика. Други научни предмети, като биология, са полезни за медицинското инженерство. Еквивалентни квалификации, като професионалните A level, също може да се приемат. Колежите и университетите може да приемат наградата Access to Higher Education за кандидатура в определени курсове. Повече информация за тази кариера може да намерите в Institution of Mechanical Engineers, SEMTA, Institution of Engineering and Technology, Women into Science. Engineering Training Council (Северна Ирландия) също има информация за курсовете.

Какво допълнително обучение и развитие може да предприемете:
Обикновено продължавате обучението си по време на работата, а може да се предлагат и graduate apprenticeship schemе, след като имате завършена first degree. Важно е да продължите да развивате уменията и познанията си по време на кариерата. Institution of Mechanical Engineers организира Monitored Professional Development Scheme (MPDS) за машинни инженери, която води до установен статут.
Може да подобрите развитието в кариерата си като се стремите към инкорпориран или установен статут. За да го направите, трябва да се регистрирате при професионалната си индустриална организация и да кандидатствате в http://www.engc.org.uk/.
Като инкорпориран инженер, трябва да специализирате в ежедневен мениждмънт и инженерни операции. На установено ниво, може да имате по-стратегическа роля, планиране, проучване и развитие на нови идеи, прилагане на мениджърски методи.

Каква заплата и други възнаграждения може да очаквате:
Дипломантите започват със суми между £19,500 и £22,000. Опитните машинни инженери печелят между £26,000 и £37,000. Инженерите с установен статут могат да печелят над £40,000 годишно.

Възможности:
Възможностите ви са отлични ако сте квалифициран инженер. Може да намерите работа в множество организации, включително местното и централно правителство, въоръжените сили, производители във всички индустрии, компании за проучване и развитие. Може да имате възможността да работите в чужбина за английски фирми от консултантски или договорни инженери, работещи за чуждестранни правителства, както и с международни нефтени и миньорски компании. С придобиването на подходящи опит и познания, може да специализирате в определени области на инженерството и да се преместите в области, като проектов мениджмънт, специализирано проучване или консултанство. Ако получите установен статут, може да се включите в стратегическо развитие в определен сектор, като железопътния. Следните линкове може да са ви от полза в търсенето на свободни работни места:
http://www.scenta.co.uk/engineering/jobs.cfm
http://www.justengineers.net/
http://www.theengineer.co.uk/Jobs/Home.aspx
http://www.engineeringjobsnet.co.uk/

Повече информация:
Institution of Engineering and Technology
Savoy Place
London
WC2R 0BL
Tel: 020 7240 1871
http://www.theiet.org

Engineering Training Council (Northern Ireland)
Interpoint
20-24 York Street
Belfast
BT15 1AQ
Tel: 028 9032 9878
http://www.etcni.org.uk

Women into Science, Engineering and Construction
2nd Floor
Weston House
246 High Holborn
London
WC1B 7EX
Tel: 020 3206 0408
http://www.wisecampaign.org.uk

SEMTA (Science, Engineering and Manufacturing Technologies Alliance)
14 Upton Road
Watford
Hertfordshire
WD18 0JT
Tel: 0800 282167
http://www.semta.org.uk

Institution of Mechanical Engineers
1 Birdcage Walk
Westminster
London
SW1H 9JJ
Tel: 020 7222 7899
http://www.imeche.org.uk

Категории