Имиграция и работа Ревюта на професии

Професия “Шофьор на автобус”

За работата
Шофьорите на автобуси се движат по редовните маршрути в рамките на големите или малки градове, или междуградските линии. Те спират на автобусните спирки за слизане и качване на пътници. Шофьорите на автобуси могат да използват редовните линии за транспорт или други маршрути, в зависимост от професионалните си задължения.
Някои шофьори пътуват с автобусите си в чужбина, прекосявайки Ламанша с ферибот или железница, шофирайки из други държави с различни правила и пътни знаци за движение по пътищата. Други шофьори на автобуси използват линиите за обществен транспорт; обикновено шофират минибусове с училищни групи деца, болнични пациенти, възрастни хора или хора с увреждания.
В началото на смяната, те проверяват състоянието на автобуса, отбелязвайки съответните позиции в списък за бърза проверка. В рамките на маршрута те се стараят на пристигат на време на всяка спирка. Те отговарят на въпросите на пътниците и повечето шофьори по редовните линии прибират пари и дават билети. Отварят вратите и направляват специализирани лифтове за инвалидни колички, ако автобусът е пригоден за това.
Шофьорите на автобуси може: да проверяват дали всички пътници са се върнали след дадената почивка; да реагират при спешни случаи; да организират посещения и да дават туристическа информация на пътниците.

Работно време
По закон шофьорите трябва да работят 9 часа на смяна, като два пъти седмично това време може да бъде удължено до 10 часа. Много шофьори на автобуси взимат нощни смени или смени през почивните дни. Автобусите по местните линии започват да се движат от около 6.00am до към полунощ.
Шофьорите на автобуси, които взимат по-дълги маршрути, могат да отсъстват по една или повече седмици от дома си. Работата за шофьорите, които се занимават с екскурзии и почивки, може да бъде сезонна.
Шофьорите на автобуси прекарват по-голямата част от дена на шофьорската седалка. Шофьорите на междуградски автобуси излизат от автобуса, за да натоварят или разтоварят багажа, или да помогнат на възрастните хора или хората с увреждания. Шофьорите на автобуси от обществения транспорт, могат само да си дадат почивка за чай, кафе или храна. През лятото става доста горещо, освен ако автобусът не е оборудван с климатик.

Умения и интереси
За да бъдете шофьор на автобус, вие трябва да:
• бъдете опитен, търпелив и отговорен шофьор;
• имате особено добро зрение;
• имате добро чувство за ориентация;
• бъдете образован, да разчитате пътните знаци и инструкции, да попълвате списъците за бърза проверка и други формуляри;
• умеете да работите с пари;
• бъдете дружелюбен и отзивчив;
• бъдете достатъчно настоятелен, за да накарате пътниците да се държат така, че да се гарантира тяхната безопасност;
• запазвате самообладание в напрегнати ситуации;
• знаете друг език, ако пътувате в чужбина.

Назначаване
Не са необходими някакви определени квалификации, за да станете шофьор на автобус. Обаче, ще се нуждаете от много добро основно образование, особено в четенето и писането. Също така, ще ви е необходим Passenger Carrying Vehicle (PCV) сертификат. За да го получите ще трябва вече да притежавате европейска шофьорска книжка и да сте минимум на 21 години (или на 18 години, ако шофирате минибусове по точно определени маршрути).
Някои хора започват като доброволци, шофирайки за обществения транспорт, което може да се комбинира с друга работа, като например, учител или асистент. За да работите тази работа към някоя неправителствена организация, ще трябва да притежавате шофьорска книжка от 2 години и да сте минимум на 21 години.

ОТБЕЛЕЖЕТЕ ЧЕ:
Според една от новите Европейски директиви, от 10.09.2008г. шофьорите ще трябва да имат и Certificate of Professional Competence (CPC). Във Великобритания все още няма точно определено обучение и изпитни изисквания. Шофьорите с Passenger Carrying Vehicle (PCV) сертификат ще могат да получат Certificate of Professional Competence (CPC) чрез периодично обучение.

Обучение
Повечето автобусни компании ще предпочетат хора с шофьорска книжка и шофьорски стаж, които след това да вземат Passenger Carrying Vehicle (PCV) сертификат. Ако напуснете работа в рамките на една година след вземането на сертификата, могат да ви помолят да възстановите разходите по вашето обучение. PCV шофьорското обучение обикновено продължава от една до шест седмици. Ще трябва да преминете през теоретичен и практичен шофьорски изпит, както и през медицински преглед. Повече информация за PCV-изпита можете да получите от Driving Standards Agency (DSA), или в Северна Ирландия – от DVLNI.
Всички новопостъпили шофьори преминават през първоначално обучение, което включва обучение за това как да се работи с машинките за билети, опознаване на маршрутите, грижи за пътниците, здравни и предпазни мерки.
Можете сам да организирате обучението и изпитите си, като заплатите за тях. Образци на молбите за придобиване на сертификати можете да получите от Post Office (пощенските станции), а подробна информация за автотранспортни училища и изпитни центрове – от местните телефонни указатели. Ако сте безработен, може да успеете да получите обучение и PCV licence чрез New Deal Scheme – свържете се с месния Jobcentre Plus office за повече информация.
Щом като са назначени на работа, шофьорите на автобуси могат да положат усилия за придобиването на SVQ/NVQ Level 2 in Road Passenger Transport. Те ще специализират в автобуси (градски и международни), обществен транспорт, обслужване на пътници или клиенти.
Edexcel BTEC Level 2 Certificate in Transporting Passengers by Bus and Coach е кратка програма, съставена за придобиване и насърчаване на умения у потенциалните или съществуващи шофьори. Подходяща е за новопостъпилите кандидати, за шофьори, които желаят да придобият продължително професионално развитие, или за шофьори, които желаят да обновят квалификациите си при продължително отсъствие от шофьорската професия.

Възможности
Съществуват повече от 130,000 шофьори, които работят за над 6,000 транспортни компании, някои от които доста големи, а други – с по няколко автобуса.
Компаниите се различават от такива, които предлагат основно местни транспортни услуги, до такива, които предлагат продължителни и експресни транспортни услуги, или и двете. Някои шофьори работят за туристически компании, като превозват туристически групи, което може да продължи един ден или няколко седмици, във Великобритания или в чужбина.
Развитието на кариерата може да достигне до ревизор, инспектор, мениджър или инструктор. Някои хора работят като самонаети. В този случай, ще бъде необходим частен Certificate of Professional Competence (Passenger Transport).

Годишен доход
Обучаващите се и новите шофьори обикновено печелят между £10,000 и £14,000 годишно. На опитните шофьори на автобуси може да се заплаща от £15,000 до £18,000 на година. Някои специализирани шофьори на туристически автобуси печелят до £22,000 годишно.
Заплатите се различават в зависимост от това в коя част на страната работите, дали самостоятелно прибирате таксите или ви помага кондуктор.

Повече информация
GoSkills
Concorde House
Trinity Park
Solihull
Birmingham
B37 7UQ
Tel: 0121 635 5520
http://www.goskills.org

Driving Standards Agency (DSA)
Stanley House
56 Talbot Street
Nottingham
NG1 5GU
Tel: 0115 901 2500
http://www.dsa.gov.uk

Edexcel
Customer Service Team
One 90 High Holborn
London
WC1V 7BH
Tel: 0870 240 9800
http://www.edexcel.org.uk

DVLNI
County Hall
Castlerock Road
Coleraine
BT51 3TB
Tel: 0845 402 4000
http://www.dvlni.gov.uk

About the author

Andrey

2 Comments

Click here to post a comment

Категории