Имиграция и работа Работа като самонает - self-employed

Самонаети лица и плащането на данък общ доход

Данък общ доход (ДОД) се възлага върху всички облагаеми доходи на гражданите, като например:

  • Трудови възнаграждения;
  • Доходи от извършване на услуги с личен труд;
  • Доходи от упражняване на свободни професии;
  • Доходи от предприемаческа дейност;
  • Доходи от недвижима собственост;
  • Доходи от търговия на дребно и др.

 

.

Самонаетите лица (self-employed) са длъжни да декларират приходите си и ако се налага да плащат данък общ доход (income tax).

Кога самонаетото лице трябва да плаща ДОД

Самонаетото лице започва да плаща ДОД когато неговата печалба, както и други облагаеми доходи надвишат допустимите суми.

За да разберете дали вие трябва да плащате ДОД трябва да декларирате доходите си като попълните данъчна декларация и допълнителен формуляр – SA103 (self-employed supplement SA103).

Обикновено тези формуляри ви се изпращат по пощата от HMRC след като се регистрирате като самонает.

Ако сте се регистрирали, но не сте получили данъчната декларация и допълнителния формуляр, може да си ги изтеглите от сайта на HMRC или да си поръчате по телефона на номер 0845 900 0404.

Допълнителните формуляри са два – къс и по-дълъг. От вас зависи да изберете кой от двата да попълните според това какви доходи сте имали.

Ако оборотът ви за 2012/2013 година е до 73,000GBP (за 2013/2014 ще е до 77,000GBP) и нямате други проблеми и усложнения, може да попълните късия формуляр.

Не може да попълвате късия отрязък, ако отчетния ви период не съвпада с базисния.

Ако не сте едноличен търговец

Допълнителните формуляри и попълването им се отнася за едноличните търговци – ЕТ. Ако сте в партньорство с други лица ви трябва допълнителен формуляр за партньорство (partnership supplement). Ако имате дружество с ограничена отговорност – ООД ще ви трябва допълнителен формуляр за назначаване (employment supplement).

About the author

Daniel

1 Comment

Click here to post a comment

Категории