Забележителности и култура Сгради

Уестминстърският дворец с парламента (The Palace of Westminster)

Уестминстърският дворец, в който се намира Камарата на парламента (Houses of Parliament), е неоготическо изящество на архитектурата, което ще ви впечатли със сигурност. Построено е от Чарлс Бари и Аугустус Пугин през 1840 г. Заедно с часовниковата кула, кулата Св.Стефан и Биг Бен, предтавляват едни от най-добре познатите символи на Лондон.Уестминстърският дворец (на английски: Palace of Westminster) известен също като Камарите на парламента (Houses of Parliament) е комплекс от сгради в Лондон. Той е седалище на двете камари на Парламента на Обединеното кралство (Камарата на общините и Камарата на лордовете). Дворецът е разположен на северния бряг на р. Темза в лондонския район Сити ъв Уестминстър, близо да правителствените сгради в Уайтхол.

Дворецът съдържа 1100 стаи, 100 стълби и 5 км коридори. Въпреки че сградата основно датира от 19 век, останали елементи от първоначалните исторически сгради включват Уестминстърската зала, използвана днес за големи обществени церемониални събития и Джуъл Тауър (Кулата на скъпоценностите).

Контрол на Уестминстърския дворец и околностите му в продължение на векове се упражнява от представителя на монарха Лорд велик шамбелан. Съгласно споразумение от 1965 г. контролът преминава към Камарата на общините. Някои церемониални стаи продължават да се контролират от Лорда велик шамбелан.

След пожар през 1834 г. настоящият Уестминстърски дворец е построен през следващите 30 години по проект на сър Чарлз Бари (1795–1860) и неговия асистент Огъстъс Уелби Пюджин (1812–52). Проектът включва оцелялата Уестминстърската зала и останките на параклиса Сейнт Стивънс.

Адрес: Parliament Square, SW1.

Официален сайт

[nggallery id=15]

Категории