Пазаруване Пазаруване: Новини

Черен петък във Великобритания

Несъмнено т.нар. Черен петък е един от дните в годината, които повечето от нас очакват с нетърпение. По традиция на този ден някои търговци правят големи отстъпки, най-вече на електроника и дрехи, но и други стоки.

За Великобритания всичко започна през 2014 година, когато през тогавашния Черен петък големите търговци на дребно Currys и Asda запознаха народа с бързите и големи разпродажби. Тогава британците започнаха буквално да се бият, за да се доберат до изгодните оферти и да си вземат от намалените стоки, независимо дали имат нужда от тях или не.

През 2015 година на Черния петък имаше много голяма промяна в начина на търгуване, защото повечето големи търговци решиха да улеснят клиентите си и да спестят на персонала в магазините преживяването, като проведоха разпродажбите директно на сайтовете си, които се използват и като онлайн магазини. Оказа се обаче, че сайтовете не са подготвени да понесат големия трафик и повечето от тях започнаха да падат главоломно и едва се отваряха след дълго зареждане.

От Currys споделиха, че са счупили всички рекорди по продажби като са продавали по 30 телевизора на всяка минута след започването на миналогодишния Черен петък в 6 часа сутринта.

Проучване на сайта за изгодни оферти HotUKDeals показва, че повечето потребители чакат Черния петък, за да си купят на по-ниска цена техника, но всъщност по-големите отстъпки през деня са в други продуктови категории като дрехи, домашни потреби, играчки, за градината и други. Според данните им, през миналогодишния Черен петък цените на техниката са били със средно 31 процента по-ниски, докато другите стоки са били с до 50 процента по-евтини.

Според консултантската компания Salmon, тази година на Черния петък повечето потребители отново ще пазаруват онлайн, най-вече от смартфоните си. Очакванията са да бъдат похарчени над 5 милиарда паунда през седмицата около Черния петък, т.е. през периода от 24 до 28 ноември. Очаква се продажби за 2,55 милиарда паунда да бъдат направени директно през смартфони.

Но нека се върнем малко по-назад и преди всичко да поясним за тези, които не са чували за Черния петък, какво представлява той и откъде произлиза.

Всъщност Черният петък е американска традиция и винаги се пада на следващия ден след Деня на благодарността. На този ден всички американци излизат на пазар, защото търговците правят кампании с големи отстъпки на множество продукти в опит да имат големи продажби в иначе слабия период преди Коледа.

Във Великобритания тази традиция беше неизвестна до преди няколко години, когато и някои големи британски търговци решиха да я въведат, отново с цел по-големи продажби.

Самото име Черен петък е интересно, но всъщност не е ясно защо денят се казва така. Смята се, че е свързано с това как търговците и бизнесите са водели финансите си. Заради големите продажби на деня, те отчитат огромни печалби, които вписват с черно мастило в касовите си книги, докато разходите са в червено, от тук идва „черен“, а „петък“ е защото денят се пада винаги през последния петък на ноември.

Тази година Черният петък във Великобритания ще бъде на 25 ноември.

Очаква се и тазгодишният Черен петък да предостави на британците множество изгодни оферти, за които те ще похарчат милиарди паунди. Сред търговците, които със сигурност ще имат намаления са ASDA, Argos, Amazon, Boots и други.

Освен големи намаления на потребителски стоки, може да се очакват и евтини полети из Европа и не само. Някои авиокомпании също се включват в кампанията и на Черния петък пускат страхотни оферти, като миналата година имаше еднопосочни полети до Европа само за 2 паунда.

Ето и какво можете да очаквате от най-големите британски търговци, които ще се включат в Черния петък и тази година:

Argos – ще продава онлайн и в магазините като можете да очаквате намалени лаптопи, таблети и играчки.

Amazon – онлайн търговец, който ще намали бижута, дрехи, видео игри и конзоли, лаптопи и др.

Currys – ще продават на място в магазините и онлайн, като след 6 сутринта на Черния петък можете да очаквате сделки за кафе машини, прахосмукачки, таблети и др.

Marks & Spencer – кампанията ще бъде онлайн и във физическите магазини като може да се очакват до 50% намаления на дрехи, домашни потреби и др.

John Lewis – отново ще се продава онлайн и в магазините, като търговецът обещава нещо грандиозно, затова не пропускайте да видите какво ще предложи на Черния петък.

Tesco – в магазините и онлайн можете да се възползвате от сделките по случай Черния петък.

GAME – във физическите магазини както и онлайн можете да намерите по-евтини конзоли, игри и др.

House of Fraser – на Черния петък търговецът прави наистина добри намаления на мебели, електроника и дори чанти като можете да се възползвате от тях онлайн и на място в магазините.

Very – от дрехи до мебели, търговецът обещава големи намаления на тазгодишния Черен петък.

Boots – кампанията ще е както онлайн така и в магазините, като за сега не се разкрива какво точно ще е намалено, но се обещават множество стоки на много изгодни цени.

Категории