Обща информация Почивки и ваканции в страната и чужбина

12 неща, които не знаете за хотелите

Като всеки друг бизнес и хотелиерството има своите малки тайни, както мръсни така и сладки. Познаването на някои от тях може да промени почивката ви и престоя в хотела.  Рецепционисти, камериерки и дори хотелиери разкриват 12 неща, които хората не знаят за хотелите.

 • Не е нужно да плащате за минибара

Ако решите да посегнете към десертите или питиетата в минибара, не е нужно да плащате безумно високата им цена. Това може да стане ако в хладилника няма сензор, защото това значи, че няма контрол върху зареждането и то става евентуално чак по някое време на другия ден, когато някой почасов работник с количка започне да обикаля и зарежда стаите. В много случаи тези работници не си вършат работата както трябва и не забелязват липсите или просто смятат, че не са заредили минибара преди да се настаните в стаята.

 • Може да не плащате за свалените филми

В повечето хотели гостите имат възможността да си свалят и гледат филм по избор, за което си плащат, разбира се. Обаче никой все още не е открил начин за контрол върху тази услуга и вие можете да се възползвате от това. Просто изгледайте най-спокойно избрания филм и след това се обадете на рецепция, за да се оплачете, че филмът не се е свалил докрай или не се е пуснал. Ето, че сте изгледали любим филм и то съвсем безплатно.

 • Възможно е да избегнете плащането на такса за анулиране и промяна на резервация

Голяма част от хотелите таксуват допълнително гостите, когато са направили резервация, но в последния момент решават да я отменят или отложат. За да избегнете плащането на подобна такса, просто се обадете до рецепцията на хотела и много убедително им кажете, че бизнес срещата ви, за която е трябвало да отседнете при тях е отменена или отложена и попитайте дали е възможно да я променят. Изтърканите  истории за закъснял полет, че сте се разболели и т.н. няма да ви помогнат.

 • Можете да получите по-ниска цена за резервацията си

Когато искате да направите резервация в избран хотел, винаги е по-добре да го правите по телефона, а не през някой уебсайт. Така в повечето случаи ще получите по-ниска цена, защото хотелите плащат комисионна на тези сайтове-посредници, която в някои случаи достига до 25%. Преценете дали искате да платите повече за посредник или предпочитате да спестите пари и да платите по-малко.

 • Винаги има възможност да ви настанят в по-хубава стая

Ако стаята, в която ви настанят не ви харесва, винаги има възможност да ви се даде по-добра. Не се отчайвайте, след като попитате на рецепцията дали е възможно да ви дадат друга стая и оттам ви кажат, че всички стаи са еднакви или че няма други свободни стаи, защото това е заучен отговор. Една двуцифрена банкнота, подадена леко към рецепциониста може веднага да промени отговора му и бързо ще получите много по-хубава стая, а този жест ще ви направи приоритетна личност в очите на рецепциониста.

 • Стаята ви може да бъде почистена по-старателно

Ако не сте доволни от това как камериерките почистват стаята ви или просто искате всичко да е абсолютно чисто, винаги оставяйте бакшиш за тях на леглото. Не е нужно да слагате много пари, в повечето случаи няколко монети вършат работа. Това е достатъчен стимул, който да накара камериерките да отделят повече време и внимание върху почистването на стаята ви.

Ето и няколко по-неприятни факта:

 • Хигиената по стаите почти никога не е на ниво

Независимо в какъв хотел се намирате – евтин или скъп, хигиената по стаите почти никога не е на ниво. Колкото и да се стараят да почистят и оправят всичко, камериерките имат ужасно много работа и задължения и просто не могат да смогнат. Най-често допусканите пропуски на камериерките са, че не сменят завивките, не преглеждат за дървеници и други насекоми и не мият чашите в банята.

 • Избягвайте да се заяждате и да дразните персонала в хотела

Винаги се старайте да останете спокойни и не се заяждайте с персонала, особено с камериерките и рецепционистите. Ако решат, винаги могат да ви го върнат по особено неприятни и законни начини.

 • Големите хотели и честите телефонни повиквания

Ако сте отседнали в голям хотел и телефона в стаята ви звъни прекалено често, това е защото номерът на стаята ви отговаря на телефонния код на града, в който се намирате. Когато другите гости на хотела искат да наберат някого, те набират кода на града, но забравят да наберат бутона за получаване на външна линия и винаги звънят във вашата стая.

 • Ако сте резервирали стая само за една вечер, може да се окажете неприятно изненадани

Повечето хотели правят резервации за 110% от легловата си база, защото се презастраховат и разчитат, че ще има отменени резервации в последния момент. Обаче понякога това не е така и нямат достатъчно място да настанят всички гости. Затова не се учудвайте ако  сте си резервирали стая за една вечер и от хотела ви предложат да ви преместят в друг. Както се досещате причината за това е именно тази, която споменахме по-горе. Разбира се, ако ви преместят, ще платят нощувката ви и вероятно ще ви дадат малка сума като компенсация, но все пак е неприятно да ви изненадат по подобен начин.

 •  Никога не поръчвайте варени ястия в ресторанта на хотела

Не правете грешката да си поръчвате варено ястие в хотелския ресторант, защото най-вероятно ще ви сервират останала от предния ден храна в приемлив вид. Разбира се, вие няма как да го разберете докато сами не опитате ястието, затова по-добре хапнете нещо друго.

 • На тръгване от хотела…

Никога не забравяйте, че във всеки хотел са на ясно, че на тръгване ще си приберете в куфара сапунчета, шампоани, хавлии и т.н. Именно за това те ги брандират.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • От Experian обясниха как точкуват всяка ваша стъпка при кредитния ви рейтинг март 30, 2018
  Всички знаем за различните оценки за кредитния ни рейтинг, но кредитните агенции във Великобритания –Experian, Equifax, CallCredit често пъти дават съвсем общи препоръки  за нашето поведение, като конкретният механизъм за даване или отнемане на точки беше неясен. Вестник Daily Mail изиска от тях да разкрият кои фактори повишават или понижават кредитния ни рейтинг и с колко. Да си припомним някои […]
  novinar
 • Автомобилно застраховане – как изглежда добрата полица? октомври 1, 2017
  Полиците при автомобилното застраховане имат множество условия – някои важни, други не чак толкова. Тази статия ще Ви насочи към тези от тях, които полицата “трябва да има”, “би трябвало/би могла да има” или “може да има”, за да сте сигурни, че купувате най-правилната за вас.     Условия, които ТРЯБВА да има Условия, които […]
  admin

Follow us on Facebook!