Пътуване и транспорт Пътуване със самолет

Авиокомпании, които летят от Великобритания до България

 

.С настъпването на лятото много българи в Обединеното кралство решават да се приберат към родината, за да се видят с роднини и приятели и да поразпуснат малко по Черноморието.  В случай, че искате да пътувате до България със самолет, може да ползвате услугите на някоя от следните авиокомпании:

§  EasyJet.

§  WizzAir;

§  България Ер;

§  British Airways;

§  RyanAir;

§  Balkan Holidays.

Билети за всички авиокомпании могат да се закупят по интернет, както и от някои туристически агенции.

Нискобюджетни авиокомпании

EasyJet, WizzAir и RyanAir са нискобюджетни авиокомпании и голяма част от пътуващите предпочитат именно тях. По време на полета предлагат безплатна храна или напитки, но пътниците могат да си ги закупят, както и сувенири, безмитни парфюми и т.н. Обикновено цените са по-високи. Компаниите имат различни изисквания към размерите и теглото на багажа, затова е добре да се проверява всичко преди всеки полет, обикновено при закупуване на билета от уебсайта на компанията, има подробни инструкции за ръчния и регистрирания за багажното отделение багаж. Няма предварително запазени места, като при някои компании при регистрацията на летището получавате място, а при други – всеки пътник си избира място от свободните, при качването в самолета. Може да се закупи предварително т.н. „приоритетно качване“ в самолета, при което ще получите достъп до самолета в първата група пътници.

Нека се спрем по-подробно на всяка една авиокомпания:

  • ЕаsyJet.

Нямате ограничение за теглото на ръчния багаж, но за сметка на това има такова за размера. Куфарчето или чантата, които ще носите със себе си, трябва са с размери 56 x 45 x 25cm  и да влизат в специалната рамка, за да бъдат допуснати на борда.  На човек се полага само една чанта или куфарче, ако има лаптоп, дамска чанта и др. подобни, те трябва да могат да се поберат в куфарчето или по-голямата ви чанта. Не се разрешава повече от един ръчен багаж на човек, останалото можете да регистрирате за изпращане в багажното отделение и да заплатите 25 паунда.

Багажът в багажното отделение трябва да е до 20 кг. На човек. Ако се налага да носите по-тежък багаж, се заплаща допълнително, като е по-евтино да доплатите предварително, при закупуването на билета, отколкото на летището.

Не се налага да плащате за регистрация за полета, независимо дали сте го направили на онлайн или направо на летището. Ако сте се регистрирали онлайн или сте минали регистрацията на багажа за багажното отделение и се окажете с повече от един ръчен багаж на човек, ще трябва да заплатите за допълнителния багаж вече по 40 паунда.

Уебсайт на компанията –  EasyJet.com. В крайната цена на билета влизат всички такси. В случай, че ви се наложи да промените полета си ще трябва да заплатите сумата от 60 паунда (или 70 евро).

  • WizzAir.

WizzAir е унгарската нискобюджетна авиокомпания, при нея можете да изберете дали ръчния ви багаж да е малък или голям. Малкият, който се допуска безплатно, е, например, ръчна чанта, малка раничка или лаптоп – трябва да влизат под седалката в самолета и да са с размери 2x32x25cm; (30 литра) За по-големия ръчен багаж, с размери 56x45x25cm; (60 литра), се заплаща 9 паунда или повече, в зависимост от полета. Ако размерите му са по-големи от ограничението,  ще заплатите допълнително ,за да бъде регистриран за багажното отделение.  За регистрирания багаж в багажното отделение е разрешено тегло до 32 кг, а ако го надвишите, ще заплатите допълнителна такса. Когато се регистрирате за полета онлайн през сайта на компанията не трябва да плащате нищо, но ако решите да се регистрирате на място на летището ще платите такса между 10 и 15 паунда (20 евро).

Уебсайта на компанията е WizzAir.com . За да промените полета си ще трябва да платите административна такса, плюс разликата в цената на билетите на двата полета.

  • RyanAir

Toва е най-голямата нискобюджетна авиокомпания в Европа, затова и ограниченията за багажа са най-строги, а допълнителните такси при излизането извън стандартните рамки – най-големи.  RyanAir  лети до по-малки и по-отдалечени летища, което води до спестяване от големите летищни такси. В България компанията ползва само летище Пловдив. На борда на самолета не се предлагат безплатни храни и напитки, но може да се закупят по време на полета. Ограничението за ръчния багаж е по размери – 55cm x 40cm x 20cm и тегло до 10 килограма. Разрешава се до един ръчен багаж, а ако имате повече, няма да го качат в кабината и ако е възможно, се регистрира и се заплаща цена 50 паунда/евро.  Възможно е обаче, ако сте дошли в последния момент, да няма време за това и да се наложи просто да го оставите.  При закупуването на билета онлайн от сайта на компанията, решавате дали ще носите 15 или 20 кг. регистриран багаж за багажното отделение.  Ако на летището се окаже, че багажът ви е по-тежък, заплащате по 20 евро/паунда за всеки допълнителен килограм багаж. Регистрацията за полета става само онлайн през сайта на компанията на адрес RyanAir.com като има и такса 7 паунда/евро за това.

Други авиокомпании

България Ер, British Airways и Balkan Holidays са авиокомпании, които не спадат в категорията на нискобюджетните и осигуряват на своите пътници по-големи удобства. Сега ще се спрем и на тях:

  • България Ер.

Това е българска авиокомпания, която прави вътрешни и международни полети. Предлага две пътнически класи – икономична и бизнес. Пътниците и на двете класи получават безплатни храни и напитки, като храната в бизнес класата е по-добра. Имате право на безплатен регистриран багаж, като за икономичната класа ограничението е до 23 килограма или до 158 сантиметра, а за пътниците в бизнес класата ограничението е същото, но те имат право на 1 брой допълнителен багаж. За да превозите повече багаж, ще трябва да заплатите допълнителна такса. Ръчният (кабинният) багаж трябва да е до 10 килограма и има ограничение за размерите –  до 55 x 40 x 23 cм.,с максимален сбор от трите измерения до115 cм.  .

Можете да направите чек-ин през сайта на компанията Air.bg, или на място на летището.

  • Balkan Holidays.

Balkan Holidays също е българска авиокомпания, основана през 2001 година. Компанията не лети целогодишно до всички маршрути, а обслужва предимно курорти и курортни градове в активните им сезони.

Пасажерите на компанията имат право на безплатен ръчен багаж до 7 килограма с размери до 60x40x30 cm, а чекираният багаж може да бъде до 20 килограма. При превишаване на това тегло, всеки килограм след това се таксува по 4 паунда, като багажът не трябва да превишава повече от 30 килограма. Имате и опция да си запазите допълнително място за багаж, като в такъв случай ще платите само по 4 паунда на килограм или 20 паунда за допълнителни 5 килограма и 40 паунда за 10 килограма.

Уебсайт за закупуване на билети –  BalkanHolidays.co.uk

  • BritishAirways.

British Airways е националната авиокомпания на Великобритания. Компанията предлага на пасажерите си да избират между две класи – икономична и бизнес, като някои самолети имат и първа класа. Дори и пътниците в икономичната класа получават питиета и храна без допълнително заплащане, както и правото на безплатен ръчен багаж и онлайн чекиране. В бизнес класата може да се насладите на топла храна и освежаващи напитки, удобни кресла и дори разполагате с легло, където да поспите, ако се чувствате уморени. В първа класа ще се насладите на индивидуално обслужване и по-голям комфорт.

Имате право на безплатен ръчен багаж до 23 килограма, като можете да вземете със себе си още дамска чанта или лаптоп. За багаж над 23 килограма ще трябва да заплатите допълнителна такса.

Можете да се регистрирате за полета онлайн на сайта на компанията, който е BritishAirways.com или на място на летището, на специални машини.

Категории