Обща информация Технологии

Айфон 10 – изненадата, която Епъл поднесе на потребителите

Калифорнийската компания  Епъл обяви своят нов смартфон, носещ името Iphone X – името се чете като Айфон 10. Това е телефон от най-високата класа и струва над 999 паунда. В него са събрани най-модерните технологии, между които дисплей ОЛЕД от край до край, безжична технология за зареждане и лицево разпознаване.

Изпълнителният директор на Епъл Тим Кук обяви и други два смартфона – Айфон 8 и Айфон 8 Плюс, които бяха напълно очаквани като продължение на предходните модели от седма серия.

Сред останалите нови продукти на технологичната компания са смарт часовникът Епъл Уоч 3 и Епъл 4К ТиВи.

Феновете на айфон отдавна чакаха драматичния нов дизайн на любимия си смартфон, а най-заклетите от тях дори се наредиха на опашка за записване за устройството часове след обявяването му.

Ето и всичко, което трябва да знаем за най-новия модел смартфон на Епъл Айфон 10.

 

Цена, дата за пускане в продажба и оферти

Новият Айфон 10 няма да бъде евтин. От Епъл обявиха, че ще пуснат на пазара два варианта – с 64 гигабайта памет с цена от 999 паунда и по-скъп вариант с 256 гигабайта памет с цена от 1149 паунда.

Смартфонът няма да бъде пуснат в продажба сега, а малко по-късно през тази година. Предварителните поръчки за Великобритания на устройството ще започнат от 27 октомври, а получаването му ще започне от 3 ноември.

Никой британски мобилен оператор все още не е разкрил цените и мобилните си планове за новия смартфон, но скоро той ще бъде наличен за предварителна поръчка. Някои от големите оператори, които ще предлагат новия Айфон 10 са:

– ЕЕ;

– О2;

– Водафон;

– Карфон уерхаус;

– Три;

– Скай мобайл.

 

Как ще изглежда Айфон 10?

Новият смартфон ще разполага с 5,8-инчов екран, който е побран в тяло, по-малко от това на Айфон 8 Плюс заради тънките странични рамки. От Епъл казват, че тяхната цел е била да постигнат нов Айфон, който представлява един голям дисплей.

Компанията заряза познатият хоум бутон от предходните модели, който сме свикнали да виждаме още от първия Айфон от 2007 година. Също така е премахнат и предният скенер за пръстови отпечатъци, който се поставя в модели на множество други марки смартфони.

Вместо тези екстри, новият Айфон 10 има почти безрамков дизайн и екранът му покрива почти цялата част на предния панел. За да се направи място за предната камера и системата за лицево разпознаване, екранът има малка извивка в горната си част.

Смартфонът има двойна камера от задната страна, а цветово ще се предлага в сребрист и „космично“ сив цвят.

 

Най-доброто в новия Айфон 10

  • Няма хоум бутон (и сензор за пръстов отпечатък)

Повече противоречива, отколкото добра характеристика, премахването на хоум бутона, който е наличен още от първия модел Айфон и бе използван за много неща, включително и за отключване на устройствата чрез сканиране на пръстовия отпечатък.

Вместо този бутон, новият Айфон 10 ще използва жестове за отключване. Някои функции на хоум бутона, като например активирането на Сири, ще бъдат прехвърлени към бутона за отключване и заключване. Потребителите могат да контролират смартфона чрез прокарване на пръст отдолу нагоре или само с почукване върху екрана.

  • Лицево разпознаване

Новата камера на Епъл с технология „Трудепт“ позволява на потребителите да отключват устройствата си само като погледнат в тях. Лицевото разпознаване заменя пръстовия отпечатък. Потребителят се разпознава посредством инфрачервена камера.

Разпознаването ще отключва смартфона, само ако очите на собственика са отворени. От Епъл казват, че шансът някой друг да успее да отключи чужд телефон е едно на милион. Лицевото разпознаване ще работи с Епъл пей и други приложения, които преди са използвали пръстовия отпечатък.

Има някои опасения за лицевото разпознаване и неговата ефективност – особено след като на самото представяне на функцията имаше доста неловки моменти и въпроси относно сигурността. От Епъл побързаха да успокоят тези безпокойства, като казаха, че основната причина лицевото разпознаване да не е проработило както трябва, е заради това, че много служители са си играли със смартфона зад сцената.

Изпълнителният директор на Епъл Крейг Федериги спомена, че лицевото разпознаване може да се изключи, като потребителят стисне смартфона от двете страни. Той също така каза, че лицевото разпознаване ще работи с повечето слънчеви очила, стига те да позволяват през тях да премине инфрачервената светлина на камерата.

  • Безжично зареждане

Айфон 10 е първият смартфон на Епъл, който ще разполага с безжично зареждане, което вече е налично на смарт часовника на компанията Епъл Уоч и други конкурентни смартфони като Самсунг Галакси Ес8.

Компанията също така ще пусне в продажба безжично зарядно, наречено Еърпауър, което ще може да зарежда повече от едно устройство наведнъж. Зарядното ще бъде в продажба през 2018 година.

  • Екран от край до край със супер ретина резолюция

Главният дизайнер на Епъл сър Джони Айв отдавна си е поставил за цел да направи Айфон, който изглежда като едно парче стъкло. В новият Айфон 10 този дизайн е реализиран с 5,8-инчов екран от край до край, който обхваща цялата предна част на смартфона, с изключение на малка част в горния край.

Екранът ще бъде ОЛЕД с резолюция от 2438х1125 пиксела или 458 пиксела за инч.

  • Увеличена реалност

Новият Айфон 10 ще разполага с функция за увеличена реалност. Тази функция позволява на потребителите да наслагват виртуални изображения, игри и видеа върху реални обекти. Тук от Епъл са взели инициативата от други конкуренти, като например Гугъл.

Айфон 10 ще може да използва 3Д проследяване от предната си камера, за да поставя маски чрез увеличената реалност на приложения като Снапчат.

  • Анимоджи

Анимоджи са новите анимирани емотикони, които ще могат да бъдат персонализирани чрез софтуера за разпознаване на лице. Потребителите могат да сканират лицата си и анимоджи ще съпостави тяхното изражение с кратка анимация.

Функцията ще бъде налична само в Айфон 10 висша класа (premium), защото изисква 3Д камера. От Епъл са създали ограничен набор от анимоджи от техните стотици емотикони, между които маймунка, еднорог, робот, куче, прасе, коте и други.  

  • Процесор и батерия

Вътре в новия Айфон 10 намира място нов А11 процесор, който ще бъде по-мощен от тези в Айфон 8 и Айфон 8 Плюс. Батерията на Айфон 10 ще издържа и с около два часа повече от тази на Айфон 7, поне така твърдят от Епъл.

  • Двойна камера

Айфон 10 ще последва примера на Айфон 7 Плюс и ще има двойна камера, всяка от които с резолюция от 12 мегапиксела и възможност за увеличена реалност. Предната камера ще бъде с резолюция от 7 мегапиксела и с 3Д проследяване.

Категории