Жилище Търсене и купуване на жилище

Безлихвен заем за закупуване на жилище

От Април 2013 година, британското правителство стартира нова програма, по която кандидатите може да получат безлихвен заем за закупуване на жилище на стойност до 600,000GBP. Програмата се нарича Help to Buy. Голям плюс при тази програма е, че няма условия или ограничение в сумата, която кандидатите трябва да печелят.

Безлихвен заем

Безлихвеният заем по програмата ще се отпуска на хора, които имат желание да си закупят новопостроено жилище. Без значение е дали купувачът няма друго жилище или има няколко.

Кандидатите за заема трябва да внесат депозит на стойност 5% от сумата за жилището и тогава ще имат възможност да получат безлихвен заем от правителството на стойност 20% от цената на жилището, но сумата не трябва да е по-голяма от 120,000GBP.

Ако получите заема и след това решите да продадете жилището ще трябва да го върнете. Може да го върнете и преди това, но задължително трябва да сте изплатили ипотеката си.

Пет години след отпускането на заема започва да ви се начислява такса в размер на 1,75% и тази такса се преизчислява за всяка следваща година според ръста на инфлацията.

Британското правителство е заделило 3,5 милиарда паунда за финансиране по програмата и се смята, че тази сума е достатъчна да помогне на около 75,000 души да заживеят в свои собствени нови жилища. Ако имате интерес към тази програма трябва да се свържете с Home Buy, които отговарят за нея.

Гаранционен фонд

Програмата разполага и с гаранционен фонд, който обаче ще започне да оперира в началото на 2014 година. Този фонд ще е в помощ на хората за покупка на новопостроено или старо жилище. При него също ще е необходимо да се внесе депозит на стойност 5%-20% от цената на жилището, като колкото по-голям депозит внесете, имате по-голям шанс за получаване на ипотечен кредит. Правителството ще гарантира до 15% от сумата на заема. Идеята е чрез този фонд да се помага на хората, които не разполагат с достатъчно средства, за да внесат депозит за отпускане на ипотечен кредит.

Кой може да кандидатства

Програмата е подходяща за хора, които купуват жилище за пръв път, както и за такива, които имат вече собствено жилище. От програмата не може да се възползват лица, които искат да закупят жилище, за да го отдават под наем. Целта е да се осигури жилище за хора без такова, както и да се помогне на строителите да продадат по-лесно жилищата в новопостроените сгради. За да може да кандидатствате трябва да имате финансовата възможност да депозирате поне 5% от сумата на жилището, ако нямате толкова пари, няма да може да се възползвате от програмата. Гаранционният фонд също ще помогне на хората да си закупят жилище, но освен това собствениците на стари жилища ще могат да ги продадат по-лесно.

Често задавани въпроси

Ето и някои от често задаваните въпроси, които ще ви помогнат да вникнете в нещата по-добре:

  • Програмата ще ми помогне ли да получа ипотечен кредит?

Ако не можете да получите ипотечен кредит заради липсата на средства за депозит, то тогава тази програма е точно за вас. Ако обаче ви се отказва кредит заради лош кредитен рейтинг или защото сте самонаето лице от скоро, тогава програмата едва ли ще ви помогне. Заемодателите сами решават на кой да отпуснат кредит и на кой не.

  • Каква ще е лихвата по ипотеката ми?

Заемодателите сами определят лихвата по ипотечните кредити, които отпускат по програмата Help to Buy. Със сигурност лихвата по ипотеката ще е много по-ниска и изгодна за вас в сравнение с тези, които се предлагаха до сега на пазара, защото държавата гарантира за вас.

  • Какво ще стане ако пропусна да платя няколко вноски?

Програмата не е създадена за да ви осигури помощ, в случай, че не можете да си позволите да покривате вноските по ипотеката си. Ако спрете да плащате вноските си има реален шанс да изгубите жилището си. Правителството гарантира на заемодателя, че ако се стигне до изземането на жилището ви и той не може да си възстанови парите от вас или от продажбата на имота, държавата ще му възстанови разликата.

Категории