Забележителности и култура Сгради

Биг Бен (Big Ben)

Биг Бен, официално название – Часовникова кула на Уестминстърския дворец, наричат я още Кулата на Св. Стефан ,часовниковата кула в Лондон, част от архитектурния комплекс на Уестминстърския дворец. Висока е 96,3 м. и тежи 13 т. Биг Бен е най-голямата камбана в часовников механизъм.

Часовниковата кула е построена през 1858 година, а часовниковият механизъм е пуснат в ход на 7 септември 1859 година. Висока е 61 м (без пилона); часовникът се намира на 55 м над земята. При диаметър на циферблата 7 м и дължина на стрелките 2,7 и 4,2 м, часовникът дълго време е смятан за най-големия в света. В основата на всеки от четирите циферблата има надпис на латински: Domine salvam fac Reginam nostram Victoriam Primam, който ще рече „Боже, пази нашата кралица Виктория I!“.

 

Днес Биг Бен е един от най-разпространените символи на Великобритания, често е използван в реклами, туристически брошури, във филми и други.

През 2012 г. Биг Бен е преименуван на „Кулата на Елизабет“ (на англ. „Elizabeth’s Tower“). Решението за преименуването е в чест на диамантения юбилей на кралица Елизабет II.

Биг Бен, един от световноизвестните символи на Лондон, беше официално преименуван на „Елизабет тауър“ (в превод от англ. – „Кула Елизабет“) в чест на настоящата британска кралица, съобщи Associated press.

Работно време: Събота през цялата година: от 9.15 до 16:30

[nggallery id=21]

 

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!