Забележителности и култура Сгради

Биг Бен (Big Ben)

Биг Бен, официално название – Часовникова кула на Уестминстърския дворец, наричат я още Кулата на Св. Стефан ,часовниковата кула в Лондон, част от архитектурния комплекс на Уестминстърския дворец. Висока е 96,3 м. и тежи 13 т. Биг Бен е най-голямата камбана в часовников механизъм.

Часовниковата кула е построена през 1858 година, а часовниковият механизъм е пуснат в ход на 7 септември 1859 година. Висока е 61 м (без пилона); часовникът се намира на 55 м над земята. При диаметър на циферблата 7 м и дължина на стрелките 2,7 и 4,2 м, часовникът дълго време е смятан за най-големия в света. В основата на всеки от четирите циферблата има надпис на латински: Domine salvam fac Reginam nostram Victoriam Primam, който ще рече „Боже, пази нашата кралица Виктория I!“.

 

Днес Биг Бен е един от най-разпространените символи на Великобритания, често е използван в реклами, туристически брошури, във филми и други.

През 2012 г. Биг Бен е преименуван на „Кулата на Елизабет“ (на англ. „Elizabeth’s Tower“). Решението за преименуването е в чест на диамантения юбилей на кралица Елизабет II.

Биг Бен, един от световноизвестните символи на Лондон, беше официално преименуван на „Елизабет тауър“ (в превод от англ. – „Кула Елизабет“) в чест на настоящата британска кралица, съобщи Associated press.

Работно време: Събота през цялата година: от 9.15 до 16:30

[nggallery id=21]

 

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Да ви издам една тайна! юли 31, 2020
    Ако звъните на някого в работно време, дали той е счетоводител, адвокат или консултант, и той не си вдигне телефона веднага…  това означава следното: Този професионалист е зает с клиент! Ако малко по късно пак звъннете и пак не ви вдигне – може би има друг клиент, или все още извършва услуга или консултация на […]
    Atanas Chikov
  • ОФЕРТА, ОФЕРТА, ОФЕРТА Зелена карта за общ работник в строителството само за 600 паунда! октомври 21, 2019
    Сънародници вече се възползваха от тази оферта, всяка седмица някой получава CSCS  карта на тази цена. Ако искате и вие да се възползвате от тази оферта направете следното. Информирайте се, че нашата фирма предлага съдействие за CSCS карта за общ работник с цени от 187 паунда до 330 паунда. След това когато ние ви кажем, […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!