Обща информация Семейство

Боядисване на яйца за Великден

Една от добре познатите ни от България великденски традиции е боядисването на варени яйца четвъртъка или съботата преди Възкресение Христово. Британците обаче за Великден предпочитат шоколадовите яйца, боядисването на яйцата не е част от масово разпространена традиция, затова намирането на боя за яйца на Острова е малко по-трудно – но не е невъзможно.

Може да я намерите на няколко места. В повечето български магазини във Великобритания се продава боя за яйца. Можете да  откриете магазин близо до вас на страница 18 в списанието. На интернет-сайтовете на някои от магазините дори ще можете да си поръчате боя онлайн, като например www.bulgarianfood.co.uk/shop и www.bgmagazin.co.uk.

Ако не откриете боя за яйца в родните магазини на Острова, можете да потърсите и в турските, гръцките и руските магазини, там също може да се намери.

Намирането на бели яйца също може да бъде проблем; обиколете предварително магазините около вас, за да проверите къде може да има.

След като вече сте се сдобили с боя и с яйца, трябва да си изберете удобен ден за боядисването им – четвъртъка или съботата преди Великден.

Сварете яйцата на бавен огън и разтворете боите, както е указано на опаковката им. Когато пристъпите към боядисването, не забравяйте, че първото яйце задължително се боядисва в червено за здраве. Следващите можете да боядисате в какъвто цвят искате по желан от вас начин.

Ето и няколко идеи, които да използвате, за да получите разнообразни и красиви боядисани яйца за празника:

Декориране с боя и памук

За целта ще ви е необходим памук. Откъсвате от него парче, с което да обгърнете цялото яйце. С лъжица сипвате върху памука различни цветове по избор от разтворената боя, след което увивате плътно яйцето и го оставяте да престои в памука между 10 и 15 минути. Някои предпочитат първо да увият яйцето с памук и тогава да сипват от боите направо върху памука – така е по-лесно да се прецени колко боя и къде да се сложи, а и боята, която е в повече, се разпределя направо върху яйцето..

Боядисване с желатин

Можете да боядисате ефектно великденските яйца и като използвате желатин. За целта разтворете  желатина на водна баня и след това потопете яйце в него.  След като извадите яйцето, изчакайте да изсъхне желатина и после можете да рисувате по него с четка и бои.

Друг вариант за използване на желатина е да потопите в него вече боядисано в боя и добре изсъхнало яйце. То трябва да престои в желатина няколко минути, след което го може да го извадите и оставите да изсъхне добре.

Декорация със свежи листа

Върху яйцето се поставя листо от растение по ваш избор, като се фиксира плътно към яйцето със стар  дамски чорапогащник, който се завързва стегнато. Потапяте в боята и оставяте да престои между 10 и 15 минути.  След това яйцето се оставя да изсъхне, без да се изважда от чорапогащника. Може да се ползват различни мрежички от опаковки на плодове за получаване на шарки.

Рисуване с восък

Върху сварените яйца, докато са бели, можете да нарисувате с восък фигури и надписи по избор. След това потапяте яйцата в боите. Покритите с восък места няма да се боядисат и нарисуваното ще личи.

Декорирайте с кристали

Можете да си купите кристали за яйца, ако намерите по магазините във Великобритания или да си направите домашни с винена киселина. Ако кристалите ви са купени, просто спазвайте указанията за приготвяне и употреба. Ако сте решили да ги правите с винена киселина, просто добавете малко във водата докато варите яйцата и след това ги оставете, докато не се образуват кристали по черупките им.

След като извадите яйцата от водата ги пуснете в боята за яйца както обикновено или ги боядисайте по друг начин, който на вас ви харесва.

Боядисване с боя и олио

Лесен за изпълнение начин, който ще направи яйцата ефектни и красиви. Към стандартно приготвената боя за яйца може да добавите 1 супена лъжица олио. Яйцето се потапя в така приготвената боя, при което се получават красиви и неповторими шарки. Можете да повторите процедурата, като го потопите в още няколко цвята, за да получите шарки в няколко нюанса. Започва се от светлите бои, по- тъмните оставете за накрая. Ако ползвате други техники за боядисване на яйца или искате да имате и яйца с равномерно оцветяване, оставете този способ за накрая, защото след като добавите олиото, вече няма да е възможно да получите гладко равномерно оцветяване.

Категории