Обща информация

Браузърът „Tor” – ефективен начин за защита на личните данни

Все повече хора търсят неприкосновеност на личните данни в Интернет. Постоянни разкрития показват, че в мрежата всички са потенциално застрашени от измами или незаконно следене. Можем ли да се предпазим по някакъв начин? Браузърът „Tor”, чиято разработка  се финансира от правителството на САЩ, е средството за това.

Проектът “Tor” се движи от организация с нестопанска цел, която провежда изследвания в областта на онлайн неприкосновеността и анонимността. Предназначението на техния браузър е да спре недоброжелатели – включително правителствени агенции и корпорации, от това да ви следят онлайн.

За една година популярността на браузъра е нараснала от 500 000 потребителя дневно до повече от 4 милиона потребители на ден в световен мащаб. Това провокира все повече общественото обсъждане на проблемите със сигурността в мрежата и функциите на “Tor”.

Колко струва подобна защита?

Браузърът „Tor“  може да бъде изтеглен свободно и напълно безплатно от потребителите. Той има и версия за Android смартфони.

Оригиналната технология на “Tor” е разработена от американския флот и е получила около 60% от финансирането си от Държавния департамент и Министерството на отбраната. Има и други поддръжници на идеята, които са оказали сътрудничество при разработването. Проектът е стартирал още през 2002 година.

За кого е подходящ „Tor“?

Екипът на проекта „Tor” твърди, че потребителите, които използват инструмента попадат в няколко основни групи: обикновени потребители, които искат да запазят своята неприкосновеност и потребители, избягващи цензурата в някои части на света.. „Tor“ се ползва от блогъри, бизнес ръководители, IT специалисти, служители на правоприлагащите органи, журналисти и т.н.

След разкритията на Агенцията за национална сигурност през 2013 година за тази разработка, нова вълна от потребители се присъедини към нея. Между 19 август и 27 август броят на хората, които използват „Tor“ достига до 2,25 милиона, а през септември достига до пиковата си точка от почти 4 милиона. 

Недостатъци 

Сърфирането с „Tor“ има своите недостатъци, като например  по-бавно зареждане на сайтовете, несъответствие с някои добавки, няма поддръжка на Flash, но все пак тук е по-важна сигурността, не екстрите. 

Нивото на защита, предоставено от инструмента „Tor“ е много добро, а това го прави привлекателно и мощно оръжие за престъпниците. До известна степен браузърът се оказва и платформа за ъндърграунд търговия и незаконни схеми.

Ниво на защита

Правят се много опити за атаки срещу „Tor“, но резултатът винаги се оказва разочароващ за хакерите. Браузърът е стабилен и сигурен.

Заразяване на лаптопа, телефона или настолния компютър с различни вируси е най-лесният начин да се научи повече за човека, седящ зад устройството, но „Tor“ има превенция и срещу това, защото приема тези опити като шпионаж.

Потребителите на „Tor“ се насърчават постоянно да обновяват версията на браузъра си, за да е гарантирана сигурността им.

За повече информация посетете официалния сайт на проекта „Tor” – www.torproject.org.

Категории