Обща информация Пари и финанси

Британските оператори и разговорите в роуминг

От края на месец април тази година таксите за разговори в роуминг из Европа отново спаднаха силно, благодарение на директива от Европейския съюз. Сега в роуминг из Европа за изходящ разговор плащаме тарифата си по план плюс  допълнителни 3 пенса на минута максимум, за текстово съобщение (СМС) плащаме тарифата на оператора плюс максимум 1 пенс, а за интернет – отново тарифата по план плюс максимум 3 пенса на мегабайт но някои оператори са по-щедри към клиентите си, както ще видите по-долу.

В добавка към директивата, Европейската комисия реши от месец юни, 2017 година роумингът за страните-членки на Евросъюза да отпадне изцяло. Това означава, че в която и страна от блока да се намираме, ще можем да говорим с останалите според тарифите от оператора и плана ни, без никакво допълнително оскъпяване, стига, разбира се, Великобритания да остане член на Европейския съюз.

До средата на следващата година има още доста време, обаче, и въпреки сегашните по-ниски такси, ако планирате лятната си почивка да бъде в чужбина, вероятно ще се сблъскате с роуминга. Затова нека видим какво предлагат различните британски мобилни оператори и услугите на кои от тях ще ни излязат най-евтино.  

 

Vodafone

Операторът реши да не дочака решението на Европейската комисия и включи таксите за роуминг към цените в плановете си, което означава, че новите или преподписващите стари клиенти на плановете Pay Monthly 12 и 24, Red и Red Value ще могат да говорят свободно без допълнителни начисления с 40 държави из Европа, включително Испания, Франция и Германия. Интернет трафикът и текстовите съобщение също са без начислени такси за роуминг.

Клиентите на оператора, които ползват предплатена (PAYG) или месечна услуга, или само мобилен интернет нямат подобна опция и плащат роуминг. Те могат да се възползват от допълнителен пакет наречен EuroTraveller, който струва 3 паунда за ден или просто да си плащат допълнителните начисления за роуминг, за които Vodafone таксува 4 пенса на минута за изходящи обаждания, 1 пенс за текстово съобщение, 4 пенса за изпратено мултимедийно съобщение (ММС) и 4 пенса за мегабайт мобилен интернет.

 

Three

Този оператор изпреварва конкурентът си Vodafone и е със стъпка напред, защото включва таксите за роуминг към плановете си и за клиенти, които ползват предплатената и месечната услуга, а не само за абонати с договор за 12 и 24 месеца. Услугата на Three се нарича Feel at Home и важи както за Европа така и за Съединените щати и Австралия.

Звучи прекалено хубаво, за да е истина? Всъщност уловката е, че за разлика от Vodafone, при Three броят на държавите, в които може да се говори без допълнителен роуминг са само 19 – Австралия, Австрия, Дания, Финландия, Франция, Хонг Конг, Индонезия, Израел, Италия, Ланзарот, Макау, Нова Зеландия, Норвегия, Ирландия, Испания, Шри Ланка, Швеция, Швейцария и Съединените щати.

Абонатите на плана All-You-Can-Eat имат ограничения за роуминг, но те са големи – 25 гигабайта интернет трафик, 5000 текстови съобщения и 3000 минути.

Ако сте в страна, която не е покрита от услугата Feel at Home, като например Германия, ще трябва да платите стандартните такси за роуминг на оператора, които са 4,3 пенса за минута изходящи разговори, 1,8 пенса за текстово съобщение и 4,3 пенса за мегабайт мобилен интернет. Можете да платите и 5 паунда на ден, за да ползвате допълнителен пакет мобилен интернет EU Internet Pass, който важи за цяла Европа.

 

O2

Месечните и предплатени абонати на O2 могат да си добавят пакет за роуминг наречен O2 Travel. С него абонатите, които ползват услугите месец за месец получават неограничен интернет, минути и текстови съобщение за 1,99 на ден. Въпреки че след 120 минути или СМС-са ще бъдете таксувани допълнително.

Предплатените клиенти също могат да получат O2 Travel срещу 1,99 паунда на ден, но имат лимит от 100 мегабайта интернет, а разговорите се таксуват с допълнителни 4 пенса, както и текстовите съобщения с 1 пенс.

 

ЕЕ

Операторът също предлага добавка за роуминг на абонатите си срещу такса. За пътуващите из Европа потребители предлага услугата Euro Pass, която струва 4 паунда на ден, ви осигурява неограничени обаждания и текстови съобщения, плюс 500 мегабайта интернет.

Ако обаче сте абонати на плана EE Extra получавате безплатно минути и съобщения в роуминг в 39 държави.

В случай, че не купите Euro Pass и не сте на горепосочения план, тарифите за роуминг на оператора са 4,4 пенса за минута разговори, 1,8 пенса за текстово съобщения, 1 пенс за минута при входящо повикване.

Ако планирате почивка извън Европа, можете да си купите допълнителен пакет за роуминг наречен Talk&Text, чиято цена е според необходимите ви минути. Например 30 минути ще ви струват 6 паунда на месец, а 120 минути – 20 паунда.

 

T-Mobile и Orange

И двата мобилни оператора предлагат същите услуги като EE що се отнася за роуминг в Европа. При тях получавате минути и съобщения в роуминг срещу 2 паунда на ден, а мобилния интернет струва от 3 паунда нагоре, според мегабайтите,  които искате.

Тарифите на операторите в роуминг отново са същите като при ЕЕ – 4,4 пенса за минута разговори, 1,8 пенса за текстово съобщения, 1 пенс за минута при входящо повикване.

 

iD на Carphone Warehouse

Мрежата на Carphone Warehouse, наречена iD, предлага на абонатите си в Европа услуги в роуминг в размер на 4,7 пенса на минута за разговори, 1,8 пенса за СМС и 4,7 пенса за мегабайт интернет. Входящите обаждания струват по 1 пенс на минута, а изпращане на ММС – 50 пенса.

Обаждания в роуминг в Съединените щати струват 1,40 паунда на минута, съобщенията се таксуват по 35 пенса, а интернетът – 25 пенса на мегабайт.

За Хонг Конг обажданията се таксуват по 2 паунда на минута, 50 пенса за СМС и 1,25 паунда за мегабайт мобилен интернет. Тарифите за останалите страни могат да бъдат намерени на сайта www.carphonewarehouse.com/id.html.

От iD имат и планове Takeaway, които позволяват разговорите в роуминг без допълнителни начисления. Цените им започват от 12,50 паунда на месец и покриват страни като Съединените щати, Австралия и цяла Европа.

 

Tesco Mobile

От 23 май до полунощ на 3 септември операторът има промоция наречена Home from Home, заради която абонатите не плащат допълнителни такси за роуминг из Европейския съюз. Това означава, че всеки може да се обажда от и към страни-членки според плана си без да плаща допълнително.

Промоцията е валидна както за дългосрочни абонати, така и за абонати на договор или с предплатени карти.

За обаждания към други европейски страни, които не са част от Европейския съюз, операторът таксува 4 пенса на минута за изходящ разговор, 1 пенс за изпратено текстово съобщение, 25 пенса за ММС и 4 пенса за мегабайт интернет.

Роумингът в Съединените щати може да струва с 89 пенса повече на минута за прието или изходящо повикване, а изпращане на СМС с 40 пенса повече.

 

Категории