Забележителности и култура Сгради

Бъкингамския дворец (Buckingham Palace)

 

Известен първоначално като Бъкингамския дом, дворецът бил собственост на Херцога на Бъкингам. През 1761 година Крал Джордж III го закупува за съпругата си – Кралица Шарлот, за да го използват като семейна резиденция. От тогава до ден днешен е бил ремонтиран и разширяван като така освен, че се е превърнал в основна туристическа атракция, той е и официална лондонска резиденция на британските монарси.

Бъкингамския дом официално става кралски дворец когато кралица Виктория стъпва на власт през 1873 година. Последните ремонтни дейности с цел разширяване са били в края на 19, началото на 20 век, когато към двореца е направено Източното крило с балкона от който кралското семейство приветства народа отвън.

През Втората световна война, немска бомба пада върху параклиса към двореца и го разрушава. На неговото място по-късно се изгражда Кралската галерия, която отваря вратите си за посетители през 1962 година.  Дворецът е разположен сред огромен зелен парк  в който има езера, диви птици, катерички и много хора. До двореца води голям булевард пресичащ парка, като на всеки 50 метра от двете му страни са поставени флаговете на Великобритания. Градината на двореца е разположена върху 16 декара площ. През пролетта в нея цъфтят прекрасни жълти нарциси.

 

Разположението на двореца е в най-атрактивната част на Лондон, а именно Уестминстър. В нея се намират и други от най-прочутите забележителност на града –  сградата на парламента, Биг Бен, Уестминстърското абатство, Даунинг стрийт, Националната галерия,  паркът Сейнт Джеймс и Трафалгар скуер който е считан за центъра на Лондон.

Дворецът има 19 приемни зали, 52 спални, 188 стаи и 78 бани. По времето на крал Джордж IV дворецът не е имал голяма зала за забавления, но в периода 1953-1955 година, Кралица Виктория поправя това като построява най-голямата зала за онези времена в Лондон. И до ден днешен тази зала си остава най-голямата стая в двореца. Открита е през 1956 година с бал в чест на края на Кримската война.

Преди влизането в двореца е било абсолютно забранено, но сега той е отворен за посетители от Август до началото на Октомври. Освен това кралицата дава прием веднъжгодишно, като от поканените не се очаква потвърждение, тъй като се смята , че на кралицата не се отказва.

Едно от най-интересните неща е пазачите пред парадния вход, които според слуховете никога не се усмихват. Ако знамето извисено над тях е на Великобритания, това значи, че кралицата не е в резиденцията, а ако тя е там, отгоре се развява нейното лично знаме.

Освен лична резиденция на кралицата, двореца е и административна сграда на мохархията. Освен кралица Елизабет II и принц Филип сградата е обитавана и от тяхната свита, която обслужва членовете на кралската фамилия. В Бъкингам са посрещани и всички височайши особи които идват на посещения във Великобритания. Двореца е обзаведен с шедьоври от уникалната колекция на британската кралска фамилия.

Кралската колекция включва изключителни произведения на изкуството, сред които около 9000 картини, емайл и миниатюри, хиляди рисунки, акварели и щампи, както и хиляди книги, мебели, скулптури, стъкло, порцелан, оръжия и брони, текстил, сребро, злато и бижута (сред които и световноизвестните Брилянти на короната). Има шедьоври на Рубенс, Рембранд, Пусен, Каналето, Вермеер и др.

Адрес и телефон: London SW1A 1AA  
+44 20 7930 4832 

Официален сайт

[nggallery id=22]

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Да ви издам една тайна! юли 31, 2020
    Ако звъните на някого в работно време, дали той е счетоводител, адвокат или консултант, и той не си вдигне телефона веднага…  това означава следното: Този професионалист е зает с клиент! Ако малко по късно пак звъннете и пак не ви вдигне – може би има друг клиент, или все още извършва услуга или консултация на […]
    Atanas Chikov
  • ОФЕРТА, ОФЕРТА, ОФЕРТА Зелена карта за общ работник в строителството само за 600 паунда! октомври 21, 2019
    Сънародници вече се възползваха от тази оферта, всяка седмица някой получава CSCS  карта на тази цена. Ако искате и вие да се възползвате от тази оферта направете следното. Информирайте се, че нашата фирма предлага съдействие за CSCS карта за общ работник с цени от 187 паунда до 330 паунда. След това когато ние ви кажем, […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!