Пари и финанси Пари и финанси: Новини

Бюджет 2016 и промените, които носи със себе си

В пролетното си изявление на 16 март, британският финансов министър Джордж Озбърн представи бюджета за 2016 година и промените, които ще настъпят с него.

Несъмнено най-коментираните от тях са облагането с данък върху подсладените напитки, като средство за борба със затлъстяването при децата, въвеждането на по-дълги учебни дни за учениците, намаляване на ставката на корпоративния данък и др., които ще разгледаме по-подробно в тази статия.

Данък върху подсладените напитки

Както вече споменахме, подсладените напитки ще се облагат с данък, от който в хазната се очаква да започнат да влизат около 520 милиона паунда на година. Налогът ще бъде в два размера – един за подсладените напитки с над 5 грама захар на 100 милилитра и един за по-сладките, в които има над 8 грама захар на 100 милилитра.

Данъкът ще влезе в сила след 2 години, за да могат производителите да се адаптират към него и няма да важи за чистите натурални сокове и млякото.

Парите от него ще се използват за финансиране на спорта в основните училища в Англия.

По-големи данъчни облекчения

Необлагаемият доход ще се повиши до 11 500 паунда от настоящата финансова година, а до 2020 година се цели той да достигне 12 500 паунда.

Базовите данъкоплатци ще преминават в по-висока категория данъкоплатци при доход над 45 хиляди паунда от април 2017 година, а засега прагът остава 42 385 паунда.

Спестявания

Правителството стартира програмата Help to save, която е насочена към хора с ниски доходи, които все пак искат да спестяват.

От април се увеличава необлагаемия лимит по личните спестовни сметки до 20 хиляди паунда.

Хората под 40 години ще имат правото да си направят и „доживотна“ индивидуална спестовна сметка с минимално спестени 4000 паунда.

Образование

Училищата ще се превърнат в академии до 2022 година.

Математика ще учат всички ученици до 18 години.

Ще се отделят 500 милиона паунда за справедливо финансиране сред английските училища.

Планират се и по-дълги учебни дни за учениците.

Референдум за членството на Великобритания в ЕС

Озбърн предупреди, че според Службата за бюджетна отговорност, излизането на страната от рамките на Европейския съюз ще се отрази негативно върху бизнеса и доверието на потребителите.

Икономически растеж

За 2016 година икономическият растеж на Великобритания е намален на 2 процента, а към есента на 2015 година се смяташе, че ще бъде поне 2,4 процента. Този за 2017 година също беше намален на 2,2 процента от 2,5 процента, а за всяка следваща година той се очаква да бъде около 2,1 процента.

Данък върху бизнес сгради

Всеки, който използва сграда или част от сграда за целите на бизнеса си плаща данък за това в местната община. С новите промени обаче, малкият бизнес ще бъде облагодетелстван, защото ще получи облекчение от данъка, прагът на което се вдига от 6000 паунда на 12 хиляди паунда.

От април следващата година 600 хиляди малки бизнеси няма да плащат изобщо данък върху бизнес сгради.

Лондон няма да покачва данъка върху бизнес сградите от следващия април, което става 3 години по-рано от планираното.

Гербов налог

За да събира 500 милиона паунда на година, комерсиалният гербов налог ще бъде премахнат за имоти до 150 хиляди паунда, но пък ще бъде 2 процента за следващите 100 хиляди паунда и 5 процента върху имоти над 250 хиляди паунда.

Данък капиталови печалби

Данъкът ще бъде намален от 28 процента на 20 процента до три седмици, но няма да важи за имоти.

Акциз върху горивата

Акцизът върху горивата няма да се покачва и остава на 57,95 пенса за литър за шеста поредна година. Това ще спести средно по 75 паунда на всеки средностатистически британски шофьор.

Петрол и газ

Индустрията получава 1 милиард паунда данъчни облекчения, тъй като допълнителния налог върху нея ще бъде намален от 20 на 10 процента.

Промени в климата

От 2019 година ще има увеличение на налога за промените в климата, който се плаща от всички предприятия, за да ги окуражи да пестят енергия.

Ще се отпуснат 730 милиона паунда в подкрепа на възобновяемите източници на електроенергия.

Съкращения в бюджета

Финансовият министър цели да направи икономии в бюджета, които до 2019-2020 година ще спестят допълнителни 3,5 милиарда паунда.

Дефицит

Според плановете на Озбърн, до 2019-2020 година ще има излишък в бюджета от 10,4 милиарда паунда, а година по-късно той ще достигне 11 милиарда.

Корпоративен данък

Ще бъде намален от 20 на 17 процента до април 2020 година.

Бездомност

Ще се отделят 115 милиона паунда за борба срещу бездомността.

Инфраструктура

Ще се инвестират пари за направата на влаковата отсечка HS3 между Манчестър и Лийдс и за подобряване на автомобилните пътища.

Защита от наводнения

Бюджета за защита от наводнения ще бъде увеличен със 700 милиона паунда.

Култура

Парите за ремонти на катедралите ще бъдат увеличени с 20 милиона паунда.

Тютюн и алкохол

Акцизът върху бирата, сайдера и уискито остава замразен.

Ще се сложи под на цената на цигарите чрез минимален акциз върху най-евтините цигари.

Пенсии

Увеличават се пенсионните осигуровки за работодатели от публичния сектор.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Да ви издам една тайна! юли 31, 2020
    Ако звъните на някого в работно време, дали той е счетоводител, адвокат или консултант, и той не си вдигне телефона веднага…  това означава следното: Този професионалист е зает с клиент! Ако малко по късно пак звъннете и пак не ви вдигне – може би има друг клиент, или все още извършва услуга или консултация на […]
    Atanas Chikov
  • ОФЕРТА, ОФЕРТА, ОФЕРТА Зелена карта за общ работник в строителството само за 600 паунда! октомври 21, 2019
    Сънародници вече се възползваха от тази оферта, всяка седмица някой получава CSCS  карта на тази цена. Ако искате и вие да се възползвате от тази оферта направете следното. Информирайте се, че нашата фирма предлага съдействие за CSCS карта за общ работник с цени от 187 паунда до 330 паунда. След това когато ние ви кажем, […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!