Образование

Важност и резултати от изпити: GCSE и A-level

Да обясните на вашето дете колко GCSE изпита трябва да вземат и какво представлява UCAS точковата система може да се окаже доста трудоемка задача, при условие, че самите вие нямате представа какво представляват. В тази статия сме събрали най-важните неща, които трябва да знаете за GCSE и A-level изпитите.

GCSE

–          Ако детето ви изкара лоша оценка на изпита, това може да направи влизането му в колеж доста трудна задача.

–          Въпреки, че оценките са от А+ до G, повечето колежи и работодатели приемат оценките от А+ само до C. Ако вашето дете е разочаровано от оценките си може да се яви отново на изпита.

–          Има хора, които предпочитат вместо  да се явяват повторно на GCSE изпита, да изкарат курс свързан с някакво обучение за работа, като например GNVQ. Това е друг добър начин за по-нататъшно обучение.

–          След изкарването на GCSE има много други изпити, които вашето дете може да изкара, освен A-level. Такива са – BTEC, OCR National и GNVQ.

A-level и AS-level

–          Университетите искат да имате A-level или друг еквивалент (като BTEC или GNVQ).

–          Някои работодатели разглеждат кандидатите, които имат поне това ниво.

–          A-level курсовете отнемат 2 години за завършване. Студентите могат да изучават три или четири предмета през първата година и след това да решат кои от тях да продължат да изучават през втората.

Разлика между AS-level и A-level.

А-level е разпределен на няколко части (units), като всяка част се разглежда отделно и е съвкупност от оценки и изпити:

–          AS units – това са изучаваните предмети през първата година на обучение за A-level курса.

–          А2 units – те се изучават през втората година за A-level курса.

–          След като AS и А2 частите са завършени, студентът има A-level.

UCAS точкова система

UCAS точките (UCAS points) са нещото, чрез което университетите използват за да оценят дали един кандидат има правилните оценки. Всички взети изпити и квалификации са равни на съответни точки и всеки курс, който искате да запишете има определен минимум от точки, който трябва да се покрие.

Категории