Други

Великанската пътека (Giant’s Causeway)

Смята се, че Великанската пътека  се е образувала преди около 60 милиона години, когато в резултат на поредица от подземни вулканични изригвания огромни маси разтопен базалт са изхвърлени на повърхността. Когато изстинал, базалтът се свил и се раздробил на 37 000 огромни шестстенни колони, които днес се простират от крайбрежните скали чак до морето. Това толкова необикновено и чудновато място е станало повод за множество легенди.

Най-разпространената от тях разказва за война-великан Фин Маккул, който издигнал насип през морето до остров Стафа в Шотландия, където живеела неговата любима.

Днес това е единственото място в Северна Ирландия, което е обявено от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство и тук идват много туристи.

Сам по себе си брегът на Джайънтс Козуей очарова с грандиозните си пещери (които трябва да бъдат посетени или пеша или с лодка), рухнали замъци и красиви заливи. Датиращият от 13 век замък Дънлус е кацнал на скалата, която е свързана със сушата чрез мост над зейналата към морето пропаст.

Замъкът Дънсеверик е още по-старо укрепление, което се намира на изток от Джайънтс Козуей, а по-нататък можете да откриете замъка Кинбейн от 14 век.

Остров Ратлин се намира на осем километра от Беликасъл и през лятото до него може да се стигне с лодка.

Най-интересното място там е пещерата на Брус, където, според легендата, през 1306 година шотландският крал Робърт Брус бил насърчен от един паяк да отвоюва кралството си.

Най-лесният и удобен начин да се стигне до Великанската пътека е с кола от Дери или Белфаст.

[nggallery id=33]

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!