Обща информация

Вече можем да прекратим договор към мобилен оператор или друг доставчик на услуги преждевременно

Не е тайна, че повечето доставчици на услуги, независимо дали са мобилни, интернет или други, предлагат на клиентите си най-изгодните условия и оферти при сключване на дългосрочен договор. За съжаление в повечето случаи изгодите от дългосрочните договори са само на хартия, за което разбираме много късно, когато няма мърдане и трябва да се примирим с факта, че в следващите години ще си плащаме за грешката.

Индустриалният регулаторен орган Ofcom въведе нови правила, които позволяват на всеки потребител да разтрогне договора си към определен доставчик или оператор, без да плаща неустойки, ако цените за получаваните услуги бъдат повишени.

Обикновено, когато подпишете дългосрочен договор с доставчик на услуги, вие сте се съгласили да плащате една фиксирана такса за целия период на договора. Да, но много доставчици и оператори не играят по правилата и след време повишават цените на услугите си, което значи, че вие сте задължени да плащате по-високи суми, от тези, които са ви били обявени в началото. Затова от Ofcom въведоха новите правила – за да се борят с некоректните доставчици и оператори и да защитават правата на потребителите.

Според нововъведенията, ако вашият доставчик на интернет, мобилни услуги или др. към когото имате сключен договор повиши цените на услугите си, вие имате право да разтрогнете договора си без да плащате неустойки, като по този начин можете да си спестите стотици паунди.

От Ofcom вече задължават операторите и доставчиците на услуги да дават предизвестие от един месец на клиентите си, ако възнамеряват да повишат цените на услугите си.

Също така, когато цените на услугите са вече повишени, всеки доставчик е задължен да уведоми клиентите си, че те имат правото да разтрогнат договора си с тях без да плащат никакви неустойки по него.

Новите правила са в сила от 22 януари, 2014 година и важат за всеки договор, сключен от тази дата. За съжаление потребителите, което са подписали договорите си преди това са с вързани ръце, защото правилата не важат за тях.

Не разчитайте винаги на тези нововъведения, защото понякога доставчиците на услуги и операторите са подготвени. Те добавят клаузи с дребен шрифт в договорите си, в които пише, че цените на услугите им ще се повишат. В такъв случай няма да можете да се възползвате от новите правила, защото още преди подписването на договора ви е дадено предизвестие в писмен вид, че трябва да очаквате повишение на таксите си. Сред мобилните оператори, които имат такава клауза са O2 и ЕЕ.

Друго нещо, на което трябва да обърнете внимание е, че ако искате да разтрогнете договора си, позовавайки се на новите правила, трябва да го направите в срок до 30 дни от обявеното повишение на цените на доставчика.

Категории