Видове банкови сметки Пари и финанси

Видове банкови сметки във Великобритания

Откриването на банкова сметка във Великобритания е необходимо условие за начало на изготвянето на документите за законен престой и работа в страната. Освен банковата сметка без екстри, която ви представихме по-подробно в тази статия, има и други сметки, с които ще ви запознаем тук.

Стандартна сметка (Current Account) ­– при отваряне на този тип сметка получавате чекова книжка, дебитна карта, възможност за овърдрафт, месечни или тримесечни банкови извлечения. Ако изберете подобна сметка, ще имате възможност да активиратеи и интернет и/или телефонно банкиране. Срещу определена месечна такса, някои разплащателни сметки осигуряват допълнителни екстри като пътна и/или медицинска помощ в случай на нужда, различни видове застраховки и др.

Този тип сметка можете да откриете в кооперативна или търговска банка. Чрез нея можете да депозирате или да теглите пари, без да е необходимо да информирате банката за това. Тази сметка е подходяща и за извършване на плащания към кредитори посредством чекове.

Стандартните разплащателни сметки се ползват често от потребители, получаващи заплатите си в нея или занимаващи се с бизнес.

В сравнение със спестовната сметка, тук е необходимо да има по-високо минимално салдо, за да се запази сметката, но някои банки могат да имат изисквания през тази сметка да преминават определено количество пари всеки месец, за да остане активна.

Няма ограничения за броя и размера на депозитите. Също така няма ограничения за броя и размера на направените тегления, докато даденият притежател на сметка има средства в нея.

Банкова сметка без екстри (Basic Bank Account или Simple Cash Account) – този тип сметка, както подсказва името й, се ползва за съхраняването на пари или за банкови преводи. Тук потребителите не получават чекова книжка, нито възможност за овърдрафт или пък интернет банкиране. Някои от банките все пак е възможно да ви издадат дебитна карта, с която да теглите от банкомати и да извършвате плащания в магазини или онлайн.

Тази сметка не е освободена от такси.

Сметката без екстри струва на банката пари, за да бъде отворена. Ето защо повечето банки предпочитат да не я предлагат на своите клиенти. За по-подробна информация прочетете тази статия.

Спестовни сметки (Savings Accounts) – има редица варианти за отваряне на спестовна сметка. В зависимост от това колко време възнамерявате да държите парите си и колко бърз искате да бъде достъпът ви до тях в случай на нужда, можете да избирате между няколко опции за спестовна сметка. За избора е от значение и дали плащате данъци или не.

1        Instant access saving accounts – този вид сметки са идеални, ако често ви се налага да теглите пари или спешно и бързо се нуждаете от тях. Бихте могли да получите и карта за банкомат, с която ще имате достъп до парите си 24 часа в денонощието. Недостатъкът е, че в повечето случаи сумата, която може да изтеглите в рамките на един ден е ограничена и ако ви трябват повече пари ще се наложи да посетите клон на дадената банка. Там вече бихте могли да изтеглите и всичките си пари.

2        Notice accounts – oбикновено върху спестяванията ви би могъл да се начисли добър лихвен процент, ако ги оставите на съхранение в банката. Чрез Notice Account това е възможно, тъй като с подобна сметка вие всъщност пазите парите си от самите вас! Тя е много подходяща за хора, които често харчат излишно. Ако вложите парите си в тази сметка, ще трябва да изпратите писмено уведомление в случай, че искате да теглите от тях. След това ще се наложи да чакате близо 3 месеца преди да можете да разполагате с вашите пари. Ако ви трябват спешно и искате да ги изтеглите по-бързо, ще трябва да платите определена такса.

3        Cash Individual Saving Accounts (ISA) – паричните спестовни влогове са сметки, които не винаги предлагат най-високите лихвени проценти, но след данъчното облагане се оказва, че някои от тях са доста по-удачен вариант в сравнение с други видове спестовни сметки. В спестовните сметки тип ISA може да влагате парите си, без те да се облагат с данък. Всяка такава сметка има лимит на средствата, които няма да се обложат с данък за една финансова година. За финансовата година 6 април 2013 – 5 април 2014-та година лимитът е £11,520.

4        Стандартна спестовна сметка (Regular Saving Account) – тази спестовна сметка е подходяща за хора, които възнамеряват редовно да внасят определена сума всеки месец. Повечето от тези сметки позволяват ограничен брой тегления и не са подходящи, ако често имате спешна нужда от пари. От друга страна обаче са един добър начин да придобиете спестовни навици. Може да си отворите такава сметка, ако внасяте поне 5 паунда на месец.

5        National Saving Accounts – това са спестовни сметки и облигации, управлявани от правителството. Отварянето на подобна сметка едва ли ще реши финансовите ви проблеми или ще ви помогне кой знае колко, но поне можете да бъдете спокойни, че парите ви са на сигурно място каквото и да се случи.

Сметки за лица с високи доходи (Accounts for High Earners) – както самото име подсказва, този тип сметки са най-подходящи, ако имате по-високи от средните доходи и получавате висока заплата. Тази сметка ви осигурява няколко предимства пред останалите, като например достъп до сметката ви по всяко време; възможност за връзка и получаване на професионален съвет за управлението на вашите средства; по-високи лихвени проценти, висок лимит за овърдрафт; допълнителни екстри като пътна застраховка и др.

Детски влог (Children’s Account) – при избора на детски влог е важно най-вече да се обърне внимание на предлагания от дадената банка лихвен процент. Банките, които нямат ограничения за минимално салдо, което трябва да се поддържа в сметката, или за минималния месечен депозит, който е необходимо да се направи, обикновено имат по-нисък лихвен процент. Все пак има и редица банки, предлагащи висок лихвен процент, стига всеки месец определена сума да се депозира в сметката. Повечето банки предлагат годишен лихвен процент от 4% до 5%, но има и такива, чиито лихвен процент достига 6%.

Студентска сметка (Student Account) – основната разлика между студентската сметка и стандартната разплащателна сметка е безлихвения овърдрафт. Студентите могат да заемат сума до 3000 паунда, без да плащат лихви за това. За отварянето на такъв тип сметка са необходими документи, доказващи къде живеете и някакъв документ за самоличност (лична карта, шофьорска книжка или удостоверение за раждане). Може да се наложи и да представите доказателство за вашите доходи, ако работите (напр. фиш за заплата).

Студентските сметки осигуряват овърдрафт, ако е необходимо. Добре е да изберете тази, която предлага най-ниска лихва върху овърдрафта след определената за лимит сума. Важно е да не превишавате договорения лимит без разрешение. В противен случай ще ви бъдат начислени допълнителни лихви и неустойки. С подобен тип сметка е много лесно да изхарчиш повече от необходимото, така че трябва да сте особено внимателни и да контролирате своите разходи.

Банкова сметка за абсолвенти (Graduate Account) – в зависимост от банката, която сте избрали за своята студентска сметка, може да имате възможността да запазите своя безлихвен овърдрафт в продължение на най-малко една година след като завършите. Съществуват и банки, които позволяват да поддържате безлихвен овърдрафт до 3 години от завършването ви. Това може да се окаже много полезно, в случай, че не успеете веднага да си намерите работа. Ето защо, ако имате студентска сметка в дадена банка, но тя предлага по-малък срок на ползване на безлихвен овърдрафт след завършването ви, е добре да разгледате оферти и на други банки и ако е необходимо, сменете банката навреме.

Сметки във валута (Foreign currency account) – този тип сметки ви дават възможност да правите различни плащания и да получавате пари в чуждестранна валута. По този начин ще ползвате валута без да е необходимо да я обменяте. Тази сметка е особено подходяща за хора, развиващи международен бизнес. Можете да си откриете такава сметка в различна валута в зависимост от това какво предлага банката, която сте избрали. Предлагат се различни видове сметки в зависимост от техните цели, като разплащателна и капиталова.

Сметка в евро (Euro Account) – тази банкова сметка е изключително подходяща и полезна за лица, които често пътуват из Еврозоната или им се налага да изпращат пари на близки и приятели в Европа. Ако и вие сте сред тези хора, значи откриване на банкова сметка в евро е особено подходяща за вас. Така вие ще имате банкова сметка за валута в евро и винаги ще спестявате време и пари. Важно е, преди да откриете подобна сметка, да проверите всички такси, които биха могли да ви бъдат начислени.

Категории