Обща информация

Видове интернет свързаност на Острова

Към момента на Oстрова се предлагат основно два вида интернет свързаност – широколентова (broadband), която върви по телефонната линия и все още навлизащата оптична (fiber optic). Нека разгледаме по-подробно и двата вида.

Широколентовата връзка е стандартна за интернет свързаността в Обединеното кралство. Повечето домакинства ползват нея. Тя може да бъде свързана към телефонната ви линия, ако имате домашен телефон (ADSL) или да бъде по отделен независим кабел. Голяма част от доставчиците ползват именно кабелите за телефон за пренос на интернет данни, защото така е по-изгодно и удобно както за тях, така и за потребителя.

Ако искате да ви прокарат широколентов интернет към домашния телефон, трябва да се обадите на доставчика си, който трябва да подготви телефонната ви линия за интернет свързаност, като това може да отнеме известно време, в някои случаи до 1 седмица, в други – до около 20 дни. През това време няма да имате проблеми с обажданията.

След като линията ви е подготвена ще получите модем, който ще се свърже към компютъра ви, за да имате достъп до интернет. Може да получите и микрофилтри, които изчистват връзката ви и към модема достига по-добър сигнал. Разбира се, това оборудване струва пари на вашия доставчик, така, че, ако доставчикът ви го предоставя безплатно, е много вероятно да се наложи да подпишете договор с него за срок от  1 година до 1 година и 6 месеца.

Оптичната интернет връзка е най-новото, което се предлага от интернет доставчиците на Острова. Ако до сега сте ползвали широколентова връзка, при преминаване към оптична на пръв поглед, нещата няма много да се променят. Оптичната връзка също се доставя по мрежов кабел до дома ви, но за разлика от широколентовата, която ползва медните телефонни кабели, за тази се използват самостоятелни трасета от оптични кабели. Единствената разлика при двете връзки е, че при оптичната скоростта на предаване на данните е много по-бърза. Това е така защото оптичните кабели са съставени от оптични влакна, във всяко от които има тънка прозрачна нишка, обикновено направена от стъкло, използвана за предаване на данни със  светлинна скорост.

Към момента на Острова има два типа оптична връзка – връзка до дома (FTTP) и връзка до най-близката разпределителна кутия (FTTC).

При връзката до дома, както подсказва името, оптичният кабел се опъва до дома ви и се свързва към оптичен рутер, който приема и препраща сигнала към вас. За сега този тип връзка е доста рядък и е наличен само в някои  части на Великобритания. При тази връзка обаче няма никакви загуби по трасето, защото оптиката идва до дома ви, което гарантира възможно най-бърз интернет, до 1 гигабит в секунда.

При връзката до най-близката разпределителна кутия, оптичният кабел не стига до дома ви, а до тази разпределителна кутия на доставчика, която е най-близо до вас. От кутията до вашия дом връзката се осъществява посредством старите медни телефонни кабели, което води до загуби по трасето и интернет със скорост до 80-100 мегабита в секунда.

Въпреки разликите, и двата вида връзки се считат за оптични и затова се рекламират от доставчиците като оптичен интернет.

Към момента на около 65% от територията на Обединеното кралство  има прокарани оптични трасета, което значи, че ако се намирате в по-голям и оживен град, шансът да имате възможност за включване към оптичен интернет е голям.

Ако живеете в по-малък град и все още няма доставчик, който да предлага  оптичен интернет, не се тревожете, вероятно скоро и те ще започнат да прокарват оптични трасета. Просто за сега ползвайте широколентовия интернет и имайте търпение. От време на време питайте доставчиците кога ще са готови с оптичните трасета и ще започнат да предлагат оптичен интернет.

Категории