Други Забележителности и култура

Висящият мост при Меней (Menai Suspension Bridge)

Висящият мост при Меней е изключителна постройка, която се намира в Гуинъд, Англъси в Уелс. Някой го определят като моста, който обуздава непредсказуемият и опасен пролив Меней.

Построяването на висящия мост над пролива Меней между Англъси и Уелс е провокирано от идеята за подобрение на маршрута до Холидей и към Ирландия. Проектът често е бил обсъждан, но за съжаление безрезултатно, поне до началото на XIX век. Мостът трябвало да бъде достатъчно висок, за да могат под него да преминават плавателни съдове.

Очаквало се този мост да бъде шедьовър, проектът е бил възложен на великия инженер–Томас Телфорд. Той се заема със задачата още през 1810 година, но всъщност започва работата по проекта чак през 1819 година.

Това е първият висящ мост в света, а също в продължение на дълги години е бил и най-дългият – цели 305 метра. Това съоръжение е умело съчетание на красота и практичност.

Пристройки към моста са направени през 1825 година, когато към основната му конструкция са добавени каменни проходи. В периода 1938 година – 1940 година железните вериги били заменени със стоманени. Технологията по монтирането на централната част на веригите е била много трудна – първо са транспортирани със салове, а после група от около 150 човека са ги повдигали и са ги свързвали с веригите при подходите на моста.

Мостът е претърпял множество реконструкции, заради нестабилността му при силен вятър. Благодарение на тях той е укрепен и ефективен и до днес.

[nggallery id=92]

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!