Пазаруване

Въпроси относно правата ни при пазаруване от разпродажби във Великобритания

В тази статия ще ви отговорим на петте най-често задавани въпроса относно правата ви при пазаруване на стоки на разпродажба (намаление).

Какви права, след като е намалена стока?

Това, че стоката е пусната на разпродажба и е намалена, не означава, че нямате права и могат да ви продават повредени стоки или боклуци.

Значи потребителските ми права важат?

Точно така. Когато купувате намалени стоки, имате абсолютно същите права, както когато пазарувате  стоки на пълната им цена. Това значи, че всичко, което ви бъде продадено, трябва да отговаря на описанието или на предназначението си. Обаче, ако в описанието на продукта е описан дефект или друга причина, поради която е намален, нямате право след това да го върнете с рекламация по повод описания дефект или причина за намалението.

Ами ако искам да върна стоката?

Това дали ще върнете стоката и ще я приемат зависи строго индивидуално от магазина, от който сте пазарували. Въпреки че повечето магазини приемат да заменят стока или дори да върнат парите на клиента в случай, че си е променил решението относно покупката, все пак не е сигурно, че ще направят същото за стока, взета на разпродажба. Трябва да попитате допълнително в магазина, в който имате намерение да пазарувате.

Ако не мога да си намеря касовата бележка?

Случва се на всеки да я изгуби или да я изхвърли по погрешка. Но, ако имате друго доказателство, че покупката ви е взета от това определено място, като извлечение от банкова сметка или кредитна карта, би трябвало да уважат правата ви.

Нещо друго, което трябва да знам?

Винаги проверявайте цените на намалените стоки онлайн и по други места. Това, че са пуснати на разпродажба в някой магазин не значи, че не може да бъдат намерени още по-евтино другаде.

Категории