Други Обща информация

Гергьовден

Сред най-големите български празници се нарежда Гергьовден, който се празнува на 6-ти май. На него празнуват имен ден хората с име Георги, Гергана, Генчо, Геновева, Ганка и др. Георги е и най-често срещаното име в Родината. Този празник предвещава настъпването на лятото и се свързва със започването на новия стопански сезон. Празникът е свързан с множество и разнообразни обичаи и вярвания, едно от които е че ако вали на Гергьовден, годината ще е плодородна.

Традиционен за Гергьовден обичай е да се приготвя курбан от мъжко агне и цялото семейство да се събере, а имениците отварят дома си за всички гости, които искат да ги поздравят. Характерни за трапезата на този ден са и обреден гергьовски хляб, зелен лук, баница, млечни продукти (каквито не трябва да се дават назаем на Гергьовден, според обичаите), агнешка дроб сърма, пресен чесън и варено жито. Обикновено това се спазва предимно по селата, докато в градовете хората обичайно успяват само да си приготвят печено агнешко.

Множество обичаи на Гергьовден са свързани със здравето, като например къпане в “лява вода” – вода от мястото, където реката завива вляво – и се смята, че това ще излекува болните. Също така в земята се заравя червено великденско яйце, като това се прави за плодородие. Смята се, че на този ден е добре да се отъркаля човек в росата, за да е здрав. За премахване на лунички пък се смята, че е полезно да измиете лицето си с капки гергьовска роса.

На Гергьовден се доят животните и всеки близък трябва да пийне от млякото. От същото това мляко се изсипва малко в реката, за да може през годината то да е обилно. За курбан се избира първото мъжко агне, което се е родило. Неговата кръв трябва да бъде излята в течаща вода, което според поверията се прави, за да не спира берекета в къщата. Костите от курбана пък трябва да бъдат заровени в земята. На Гергьовден също така се свиват венци и се берат билки (здравец, чесън, гергьовче, коприва – тези, за които се смята че са против “лоши очи”), като този ритуал бива извършен от децата и от младите жени.

История на Свети Георги

Свети Георги е християнски мъченик, живял в Римската империя, в Кападокия,  в Мала Азия. Велик пълководец, който е провъзгласен за трибун (военна титла) само на 20 години. Служил е в личната гвардия на тогавашния римски император Диоклециан. Същият император издава едикт за преследване на християните през 303 година и Георги получава заповед да участва в това преследване. Той обаче отказва и разкрива, че е християнин, което води до подлагането му на мъчения и екзекуцията му.

Едно от преданията за Свети Георги е това за девойката и змея. Тази легенда разказва, че до едно голямо езеро живеел змей, който убивал много хора и хората не успявали да го победят. Помолили своя владетел да им помогне, а той заповядал всеки ден гражданите да дават по едно от децата си на змея, но един ден дошъл ред и на неговата дъщеря. Но когато тя била заведена до езерото, за да бъде предадена на змея, Свети Георги се появил на бял кон и пробол змея с копието и впоследствие казал на хората, че е пратеник на Иисус Христос, идващ да ги избави от злото.

Според българско предание, Свети Димитър и Свети Георги са братя близнаци, които са разделили годината помежду си. За Свети Димитър е била зимата, докато Свети Георги е получил лятото. Именно затова се смята, че Димитровден обозначава идването на зимата, а Гергьовден обозначава настъпването на лятото. Също така обикновено селскостопанските работници биват разпуснати на Димитровден, а наемането им започва от Гергьовден.

Освен Гергьовден, на 6-ти май се отбелязва Денят на храбростта и празникът на българската армия.

 

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Започвам да ценя времето си още повече! септември 10, 2019
    Започвам да ценя времето си още повече! Идния месец имам два изпита в университета Effective Interdisciplinary Study и Introduction to Social and Developmental Psychology. Трябва да намеря време да напиша около 6000 думи и направя няколко презентации. Ще намеря време, като си организирам нещата и не се губя времето.   Няма да си губя времето, […]
    Atanas Chikov
  • СЕРТИФИКАТИТЕ, НЕОБХОДИМИ ПРИ КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА БРИТАНСКО ГРАЖДАНСТВО август 6, 2019
    Ако имате статут за постоянно пребиваване като, Indefinite Live to Remain ( Settled Status) или Permanent Residence, вие може да подадете документи, за да вземете британско гражданство.   Преди обаче да вземете британско поданство, трябва да са изминали 12 месеца от получаване на статута ви, както и да  имате документи за владеене на английски език и да покажете сертификат за […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!