Данъци и такси Работа като нает - employed Работа като самонает - self-employed

Данъчни облекчения за лица, които си осигуряват сами работното облекло и инструменти

Може да имате възможност да получите данъчни облекчения (стига да не сте работодател), ако ви се налага да харчите пари за специално работно облекло или инструменти. Може да получите облекчения и за стари такива разходи, стига

да сте ги отбелязали в изпращаните към Данъчните служби (HMRC) данъчни декларации.

Кога мога да получа данъчни облекчения за инструменти и работно облекло?

Като общо правило служителите не могат да получават данъчни облекчения за разходите за облеклото, което носят на работа – но има и някои изключения, например, ако работите в строителния сектор или металургията. В тези случаи трябва да носите защитно облекло като гащеризон, ръкавици, ботуши и каска.

Ако трябва да поемете разходите за поправяне, почистване или замяна на работното си облекло и вашия работодател след това не ви ги възстановява, тогава ще имате право на данъчни облекчения. Въпреки това, не може да претендирате за облекчения за разходите за закупуване на това облекло.

Също така може да имате право на данъчни облекчения, ако трябва да си закупите инструменти за работа със собствени средства. Например, ако работите във фризьорски салон и работодателят ви изисква от вас да използвате собствени ножици, сешоар, машинка и т.н. Данъчното облекчение се отнася и за разходите за поддържане и подмяна на инструменти.

Що се отнася до работните униформи, може да получите данъчни облекчения за разходите за поправка, почистване или смяна на униформата ви, ако това е разпознаваема униформа, която показва, че извършвате определен вид работа, вашият работодател изисква от вас да я носите винаги докато работите и вие плащате за униформата със собствени пари.

Преди да се свържете с Данъчните служби (HMRC), за да заявите, че искате да получите данъчни облекчения за работно облекло и/или инструменти, ще трябва да разполагате със следната информация под ръка:

  • Име и адрес на работодателя;
  • За какви облекчения претендирате, например разходи за пране на униформа;
  • В коя индустрия работите;
  • Вашата професия или длъжност;
  • Подробности за всички перилни или почистващи услуги, предоставяни от работодателя ви;
  • Подробности за плащания или ваучери, предоставени от работодателя за покриване на разходи, свързани с вашето работно облекло.

За да се свържете с Данъчните служби може да позвъните на номер 0300 200 3300 от 08:00 до 20:00 часа през делничните дни и от 08:00 до 16:00 часа в събота. Още начини за връзка с HMRC може да откриете тук.

Категории