Обща информация Пари и финанси

Да изкараме малко лесни пари чрез тестване на уебсайтове и приложения

Какво ще кажете да изкарате едни лесни 5-10 паунда срещу 10-20 минути от свободното ви време? Работата може да се върши от уюта на вашия дом, единственото, което ще ви трябва е компютър.  Звучи прекалено хубаво, за да е истина? Ами по-добре повярвайте, защото това е напълно възможно. За целта ще трябва да тествате уебсайтове и приложения.

Самото тестване е сравнително нов начин да се печелят допълнителни средства и вече доста британци се възползват от него. Можете да го направите и вие, вижте как.

Какво представляват тези тестове?

Когато един уебсайт е напълно завършен, трябва да му се направи финален тест преди да бъде пуснат в употреба. Тестовете се правят от експерти, но дори и те не могат да се справят сами и имат нужда от обикновените потребители – тук идва вашата част.

За всеки тест има различни изисквания към потребителите, с които можете да се запознаете преди да приемете съответната оферта.

В Интернет вече има много сайтове, които предлагат на потребителите си оферти за различни тестове.

Най-често потребителите трябва да извършат конкретна задача на тествания сайт, като необходимото време за това е средно между 10 и 20 минути. Докато тествате, всеки клавиш по клавиатурата, който натискате и всеки клик на мишката ви ще бъдат записвани, за да знаят разработчиците какво правите и дали наистина изпълнявате задачата си. Понякога ще искат от вас да включите своята камера и микрофон, за да наблюдават вашите реакции и да чуят мнението ви в реално време.

Разбира се, след приключване на задачата, отново ще трябва да дадете крайната си оценка и мнение за съответния сайт, дали всичко по него работи коректно, дали сте имали проблеми и т.н.

При тестване на приложения нещата горе-долу стоят по същия начин. Инсталирате си приложение, което след това изпробвате и накрая давате мнението си за него. Понякога на потребителите им се задават няколко въпроса за приложенията, с цел да се потвърди, че наистина са били инсталирани и изпробвани.  Все пак имайте предвид, че тестването на приложения може да отнеме малко повече време – между 15 и 60 минути.

Всеки ли може да се включи?

Разработчиците провеждат сами редица от тестове, но накрая винаги имат нужда от мнението на потребителите и колкото повече са те – толкова по-добре. Именно затова всеки може да се включи в тестовата фаза на сайтове и приложения.

Не е необходимо да сте компютърен гении, софтуерен специалист или служител в технологичната сфера, за да ви изберат за работата. Единственото, което се изисква от вас е да можете да работите с интернет браузър, да знаете как се инсталират приложения и разбира се да изпълните коректно задачата си и да дадете обективно мнение.

Трябва да отбележим и че ще трябва да имате навършени 18 години, за да се регистрирате като тестер.

Както споменахме в някои случаи може сред изискванията да е вписано и че трябва да имате камера и микрофон, но в днешно време повечето от нас имат, а таблетите и лаптопите дори идват с вградени. Ако все пак нямате подобна периферия, можете да направите малка инвестиция и да си купите – парите ще ви се възвърнат много бързо.

Разбира се, ако искате да тествате мобилни версии на уебсайтове и мобилни приложения, освен компютър ще ви трябва и таблет или смартфон, но кой няма такова в днешно време? Но дори и да нямате, можете да се придържате към тестването на настолни приложения и сайтове.

Някои сайтове плащат в долари, не в паунди, но това не е проблем, защото може да се обърнат винаги. За да получавате плащанията ще ви е необходима сметка в PayPal. Ако нямате такава може да си регистрирате на www.paypal.com.

Колко мога да спечеля от тестовете?

Няма фиксирана сума, която да получавате на изпълнена задача. За всяка заплащането е индивидуално, обикновено между 5 и 10 паунда.

Средно ще получавате около 7 паунда на тест. Сумата не е голяма, но като вземете предвид, че ще я вземете за 10-20 минути работа, възможността не е никак лоша.

Негативната страна на подобно начинание е, че е лесно и добре платено, т.е. привлича много хора, а колкото по-популярно става, толкова повече потребители ще искат да се включат. В повечето случаи се получава така, че има повече тестери, отколкото е необходимо, така че трябва да сте подготвени за конкуренция.

За да увеличите шансовете си да ви изберат, препоръчваме да се регистрирате в колкото можете повече сайтове за тестване и да се стараете в изпълненията на задачите си.

Освен това не трябва да очаквате, че ще ви дават да тествате десетки приложения и сайтове на ден, бъдете реалисти. В повечето случаи на потребител се пада да направи по няколко теста в месеца – затова не очаквайте това начинание да замести една нормална работа. Използвайте го просто като източник на странични доходи.

Къде да се регистрирам?

Ако вече изгаряте от желание да започнете, ето къде можете да се регистрирате:

Тестване на уебсайтове

Usertesting.com – Плаща около 10 долара за 15-минутни тестове. Изисква микрофон. Whatusersdo.com – Заплаща според задачата. Тестовете обикновено траят около 20 минути. Изисква микрофон.

Userfeel.com – Плаща 10 долара на тест. Ще трябва да изпълните примерен тест и ако се справите ще получите одобрени за платени тестове. Ще ви трябва и микрофон.

Userlytics.com – Плаща 10 долара на тест, като времетраенето на всеки е между 10 и 20 минути. Ще са ви необходими камера и микрофон.

Analysia.com – Плаща 10 долара на тест. Времетраенето е около 10-15 минути.

 

Тестване на приложения

Ferpection.com – Това е френски сайт, който плаща на потребители за тестване на приложения и уебсайтове. Първоначалното заплащане е 10 евро, но с времето се повишава.

Myappratings.com – Сайтът ви позволява да оценявате и тествате приложения срещу заплащане. Обикновено един тест отнема около 15 минути.

Thebetafamily.com – Плаща 10 долара на тест и оценка на приложение. Един тест трае около 45 минути до 1 час.

Категории