Почивки и ваканции в страната и чужбина Семейство

Да си направим барбекю през летния сезон

Какво е барбекю? Думата „барбекю“ идва от английската дума “barbecue” и се използва за няколко неща, което е доста объркващо, а именно – самата скара, на която се пече; начинът на приготвяне на храната и за приготвената по този начин храна.

Почти всеки харесва барбекю – някои обичат частта, в която се консумира приготвената храна, други се наслаждават на самия процес на печене, но е факт, че почти всеки го обича. Скарата за барбекю придава на храната един много по-наситен вкус, който не може да се постигне с пържене в тиган или печене във фурна. Приготвено правилно, месото остава изключително сочно и крехко, а вкусът му е просто невероятен.

Лятото е сезонът на барбекюто, защото времето е хубаво, хората излизат в отпуск и имат време за това. Както някои от вас може би знаят, печенето на барбекю отнема доста време, около половин до един ден, но вероятно също така знаете, че отделеното време си заслужава.

Няма по-хубаво чувство от това, цял ден да стоиш пред горещото барбекю и да обръщаш сочни, мариновани пържоли и мешана скара, докато се разхлаждаш с ледено студена бира или друга напитка. Така в края на деня приготвената храна е още по-вкусна и тогава насладата е пълна. Ако чувството ви е непознато, но прочетеното до тук ви звучи съблазнително, значи е време да си направите барбекю.

В случай, че не разполагате с толкова свободно време, че да заминете някъде на къмпинг, можете да си направите барбекюто у дома, в двора на къщата, но в такъв случай ще трябва да приготвите повече храна, защото съседите няма да ви оставят на мира, след като усетят аромата, който се носи от барбекюто. Хората, които живеят в апартамент, определено ще трябва да се замислят да прекарат поне ден-два сред природата.

За да стане възможно всичко това обаче, трябва да имате скара за барбекю. Барбекютата се правят в различни форми и размери и от различни материали. Важните разлики между тях, обаче, са в зависимост от това, с какво се захранват. Според начина на горене, барбекютата са три вида:

  • На газ;
  • На дърва и въглища;
  • Електрически.

Повечето професионалисти и любители не признават електрическите скари за барбекю, може би заради това, че не могат да придадат на храната типичния вкус, който се постига с останалите видове.

Нека разгледаме всеки вид подробно:

  • Барбекю на газ

Както се подразбира, тези барбекюта се захранват от природен газ или пропан-бутан. Работят с газови бутилки или свързани директно към газопровода. Газта се подава през дюзите и се възпламенява и по този начин пече храната, която е отгоре на скарата. Тези барбекюта разполагат с регулатори, чрез които можете да контролирате газоподаването и оттам силата на огъня. Повечето барбекю-скари имат капак, който спомага за запазването на топлината и дима вътре в барбекюто.

Барбекютата на газ са доста предпочитани, защото са лесни за употреба и почистване. Сравнително безопасни са, така че няма проблем вашите деца да ви помагат, докато печете. Единственият недостатък е, че трябва да внимавате повече, ако ползвате барбекюто с газова бутилка, особено когато го пренасяте, защото бутилката е под налягане. Проверявайте периодично да не изтича газ от нея.

  • Барбекю на дърва и въглища

Това е класическият вид барбекю, който се предпочита от ентусиастите. Тези барбекюта се захранват с дървени въглища или брикети. Брикетите горят по-дълго и отделят повече топлина от дървените въглища, но повечето хора предпочитат вторите, защото от брикетите по храната остава един специфичен химичен аромат, който разваля вкуса й.

Барбекютата на дървени въглища се произвеждат в различни форми и размери, но всичките разполагат със стойка, съд за горивния материал и решетка, която се поставя отгоре. Някои модели имат и капак, който се спуска за задържане на топлината и дима.

Това е най-добрият вид барбекю, така, че ако сте решили да правите всичко както си му е реда, най-добре си закупете такова.

  • Електрическа скара

Електрическите барбекюта или скари се захранват от мрежата. Състоят се от тяло с електрически нагревател, върху което е поставена решетка. Този тип барбекю е подходящ за хора, които живеят в апартаменти и не могат да излязат да пекат на барбекюто в двора или пък да отидат на къмпинг някъде сред природата.

Както споменахме по-нагоре в статията, наистина е спорно дали електрическите скари спадат към категорията на барбекютата или не, но въпреки това ви ги даваме като вариант.

След като вече се запознахте с основните видове скари за барбекю, можете да си изберете един според  вкуса и обстоятелствата ви и да си купите модел, който отговаря на вашите изисквания и бюджет. Има евтини и скъпи барбекюта, така, че преценете каква сума можете да отделите за подобен уред. Преценете добре и размера на барбекюто, за да не се окаже после, че е прекалено малко и трябва да печете цял ден за да нахраните едва няколко души. Можете да купите и еднократни, които се продават заедно с горивните материали, в супермаркетите.

Когато сте си набавили барбекю-скарата, само изчакайте подходящ момент, в който можете да я изкарате в двора или да заминете на къмпинг. Повечето хора смятат, че печенето на барбекю е лесно, но всъщност не е точно така. Има много тънкости, които начинаещите няма как да знаят, но не се безпокойте, ще ги научите с времето.

Като за начало ще споменем някои от тях:

  • Изборът на месо е важен

Някои хора игнорират тотално това и купуват каквото им падне. Изберете месото, което ще печете внимателно и винаги го купувайте прясно и кърваво от месарски магазин, а не почистено и замразено от супермаркета. Ако искате, опитайте и двата вида месо и ще видите колко голяма разлика ще има във вкуса.

  • Марината е ключов детайл

Ако едно месо не е мариновано добре, накрая няма да сте доволни от вкуса му. Имайте в предвид, че освен да го оставите поне 12 часа да се маринова добре преди печенето, трябва да подберете внимателно и самата марина според месото и търсения вкус.

  • Поливайте месото със сос, докато е на скарата

Не оставяйте месото да съхне на барбекюто. Необходимо е периодично да го обръщате и поливате от всички страни със сос или марина.

Както разбирате вече, печенето на барбекю не е никак лесна работа, така, че ако искате всичко да стане, както си му е реда, се постарайте и наблягайте на детайлите. Не забравяйте, че освен месо и скара, на барбекюто могат да се пекат и зеленчуци, сирена, хляб и каквото друго се сетите, затова не се притеснявайте да го използвате и за това. Когато приготвяте барбекюто, си пийвайте ледено студена бира или друга добре охладена любима напитка, това е неразделна част от удоволствието, свързано с процеса на печене.

Категории