Забележителности и култура Паркове, ботанически градини Сгради

Дворецът Бленъм (Blenheim Palace)

Дворецът Бленъм несъмнено е една от най-големите и известни сгради във Англия. Разположена е недалеч от Удсток, Оксфордшир. Това е родното място на сър Уинстън Чърчил и единственият дворец, който е получил званието си без да е собственост на кралското семейство.

Бленъм е проектиран от сър Джон Ванбруг. Архитектът е заложил на великолепния бароков стил и крайният резултат е един наистина уникален дворец. Сградата е построена в периода между 1705-1722 година за Джон Чърчил – първият херцог на Марлборо, по заповед на кралица Ан, която искала да го възнагради заради победата му над французите в битката при Бленъм през 1704 година. В двореца са окачени множество картини и гоблени, които ознаменуват битките и победите на херцога.

Дворецът е едно колосално здание, което обаче имало нужда от доста средства за поддържка, които пък идвали от държавната хазна и недоволството на Парламента не закъсняло. Дори и съпругата на Джон Чърчил – Сара Дженингс считала сградата по-скоро за паметник, отколкото за свой дом. Все пак въпреки недоволствата се започва ремонт, който завършва в годината, през която херцогът на Марлборо умира. Херцогинята  издига паметник на високо място в градината в негова чест.

След смъртта си Джон Чърчил не оставя наследник от мъжки пол и затова Бленъм преминава в ръцете на Чарлз Спенсър, който прибавя към името на рода и фамилията Чърчил. В двореца е роден лорд Рандолф Чърчил, а през 1874 година там се ражда и неговият син –  Уинстън Чърчил.

Когато човек се вгледа в двореца Бленъм може да забележи много ясно, че в него не са вплетени френските модели на класицизъм, защото архитектът е отказал. Така се е поставило началото на английското романтично движение, което се разпознава по еклектичността на вдъхновението и любовта към природата.

Можете да посетите двореца всеки ден от 10:30 до 17:30 часа.

Паркът е отворен за посещения всекидневно от 09:00 до 18:00 часа.

Цените на билетите са:

За посещение на двореца, градините и парка:

  • Възрастни – GBP 21;
  • Студенти и пенсионери – GBP 16,50;
  • Деца (между 5 и 16 години) – GBP 11,50;
  • Семейства (2 възрастни и 2 деца или 1 възрастен и 3 деца) – GBP 55.

Ако желаете да посетите само парка и градините ще трябва да заплатите:

  • Възрастни – GBP 12;
  • Студенти и пенсионери – GBP 9;
  • Деца – GBP 6,30;
  • Семейства – GBP 32.

Подробна информация и упътване как да стигнете до двореца може да откриете на този адрес.

Официален сайт

[nggallery id=93]

Категории