Забележителности и култура Сгради

Дворецът Холирууд (Holyrood Palace)

Дворецът Холирууд е шедьовър на дворцовата архитектура в Шотландия. Основан е през 1128 година в Единбург и е официална резиденция на английската кралица в Шотландия.

Между Единбургския замък и Холирууд се намира Кралската миля. Това е наклонен път, който свързва двата замъка. Според писателят Даниел Дефо това е „най-дългата, най- широката и най- красивата улица в света“.

Има легенда за двореца, която разказва как през 1128 година крал Дейвид I ходел на лов в местността. Веднъж неговият кон се изплашил от огромен елен, хвърлил стопанина си и избягал. Еленът започнал да тъпче краля, но когато се навел да го прободе с рогата си, той се хванал здраво за тях. Това е само част от легендата за замъка. По- нататък в нея е описано как магическите рога на елена са се превърнали в разпятие.

От 1498 година до 1501 година Джеймс VI предприема реконструкция на вече съществуващото укрепление и не след дълго се появил същинският дворец Холирууд. Той има четириъгълна форма и освен кралските помещения в него може да видите параклис, галерия и много голяма атрактивна зала.

Дворецът е една от резиденциите на кралица Елизабет II. За обществени посещения са отворени само малко от помещенията, които кралицата обитава. Можете да ги разгледате, когато в замъка няма важни личности. Някои зали са забранени за посещение.

Може да посетите двореца Холирууд всекидневно:

  • от април до октомври – 09;30-18;00 часа;
  • от ноември до март – 09;30-16;30 часа.

Цените на билетите са:

  • Възрастни – 11,00GBP;
  • Студенти и пенсионери – 10,00GBP;
  • За деца под 17 години – 6,65GBP;
  • За деца под 5 години – безплатно;
  • Семейни посещения – 29,25GBP.
[nggallery id=70]

Категории