Обща информация Семейство

Денят на майката във Великобритания

Денят на майката се чества от векове в почти всички страни по света, но на различни дати. Във Великобритания датата е подвижна, зависи от Великден и се празнува на четвъртата неделя от Великите пости, което през 2015 година се пада на 15-ти март.

Празнуването на майчинството е историческа традиция, датираща много отдавна.

Редица древни култури отдават почит на майките като богини. Някои историци смятат, че древните гърци са възхвалявали Рия, майката на всички богове, други – че празникът започва с почитането на Фея, родоначалницата на плодородието.

Древните римляни почитали тяхната майка богиня – Кибела, с буйно пролетно честване, а келтските езичници отбелязвали настъпването на пролетта с пищно тържество, свързано с тяхната богиня Бриджит, заедно с първото мляко на родилката.

През 16-ти век във Великобритания започнало религиозно честване на майчинството, наречено средопостна неделя или както е известно днес – Денят на майката, което се празнувало през четвъртата неделя по време на Великите пости.

Празникът символизирал събирането на майките и техните деца, които са се отделяли от тях – семействата от работническата класа са изпращали децата си да чиракуване или да работят като домашна прислуга.

На Деня на майката на децата чираци и прислужници се разрешавало да се завърнат при семейството си, за да се видят с родителите си. Популярността на празника намаляла през 19-ти век, но била възродена през Втората световна война.

На Деня на майката децата правят подаръци на своите майки и баби.

В България този празник се чества винаги на 8-ми март и е известен още като Денят на жената. Той се свързва с Международния ден на жената. Според някои, за Ден на майката в България е бил приет християнският празник Благовещение, който се пада на 25-ти март.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!