Почивки и ваканции в страната и чужбина

Десетте най-добри европейски плажа за 2017 година

Уебсайтът „Трип адвайзър“ публикува своята годишна класация за най-добрите плажове в Европа, която се базира на потребителски оценки и отзиви. И в нея има някои изненади…

  1. „Плая де Муро“, Майорка, Испания

„На северния бряг на острова близо до курорта Алкудия, Муро е безкрайна ивица от фин, златист пясък“, казва Ани Бенет, специалист по Майорка. „Въпреки че на места плажът е ограден от дюни, хвойна и борове, има и много хотели. Това е плаж със син флаг, достъпен за хора с увреждания и с много удобства“, добавя тя.

 

  1. Плажът на Уеймът, Великобритания

Пол Клемънтс пише: „Върху златните пясъци на плажа в Уеймът, Пънч и Джуди все още се забавляват по няколко пъти на ден, недалеч от въртележката и разходките с магаре. Това е най-чистият плаж във Великобритания. Извадете сандвичите с краставица и помахвайте със захарните си пръчки, за да отпъждате осите.

 

  1. Плажът „Клефтико“ в Милос, Гърция

В Милос има около 80 плажа, много от тях с гледки на невероятни скални формации (един от тях е Клефтико).

 

  1. Плаж и лагуна „Балос“ в Кисамос, остров Крит, Гърция

В допълнение към невероятните плажове, Крит е известен и със своите древни минойски руини, изящно изрисувани параклиси, хубава храна и вино. За любителите на ходенето клисурата Самария е най-грандиозната от десетината каньона, преминаващи през каменисти планини, за да стигнат чак до морето.

 

  1. „Плая де Сес Илетес“ на о-в Форментера, Испания

Първенецът от миналогодишната класация се намира на остров Форментера, малката сестра на остров Ибиса. Ани Бенет казва: „Когато хората зърнат за първи път „Сес Илетес“, първата им реакция е да останат със зяпнала уста. Форментера често е сравняван с Карибите заради финия си бял пясък и прозрачната си, бледотюркоазена вода. Единственият проблем е, че „Сес Илетес“ представлява тясна ивица пясък, която става изключително претъпкана през лятото, което съсипва средиземноморската идилия – освен ако не намирате тълпите от хора за забавни, вместо дразнещи.

 

  1. „Спиаджия де Конили“, в Лампедуза, Сицилия, Италия

Местоположението на Лампедуза – между Сицилия и Либия – означава, че се намира там, накъдето се запътват хиляди имигранти, предимно от Африка, в търсене на по-добър живот. Но ако изключим това, мястото е известно и със своята назъбена крайбрежна линия и красиви плажове. „Спиаджия де Конили“ или в превод „Заешкият плаж“ бе обявен за най-добрият в Европа от „Трип адвайзър“ за 2013 година.

 

  1. „Фиг трий бей“ в Протарас, Кипър

Влече ли ви „Фиг трий бей“? Експертите на „Трип адвайзър“ съветват да отседнете в близкия до плажа хотел „Капо бей“. „Разположен точно на прага на един от най-добрите плажове в Кипър, той привлича с елегантни дизайнерски решения, ярки цветове, еклектични картини и предмети на изкуството“, казва Каръл Френч. „Капо бей“ е място, което съчетава неформалната обстановка на семейната отдих с изразителен стил“.

 

  1. „Ла Кот де Баск“ в Биариц, Франция

Антъни Перегрин пише: „Това е най-изящният плаж в курорт, който съчетава стила на старите пари с шика на новите, без да продава душата си нито на едните, нито на другите. Короновани глави и филмови звезди идват и си отиват, но Биариц си остава на баските. И някакси, тази великолепна ивица – дълга, леко дива и с неподредени скали – помага това да остане така. Европейският сърфинг започва точно тук през 1957 година и все още е популярен“.

 

  1. Елафониси на о-в Крит, Гърция

Очаквайте тълпи. Елафониси, на час път по вода или на 90 минути с кола от Палеохора, е най-зашеметяващият плаж на остров Крит, въпреки че трудно може да поеме всичките си посетители. Пясъкът е розовеещ, можете да погазите през тюркоазената лагуна до плажните барове и други части на острова.

 

  1. „Ла Конча“, Сан Себастиан – Доностия, Испания

Това е най-добрият европейски плаж за 2017 година, според „Трип адвайзър“. Сан Себастиан също е чудесен град за хората, които обичат да похапват вкусотии. Малкият баскски град с елегантната си архитектура в стил „Бел Епок“ има повече звезди „Мишлен“ на глава от населението от всеки друг по света. Не само това, той е приютил два ресторанта, попадащи в топ 20-те в класацията на 50-те най-добри ресторанта в света. Това са „Арзак“ и „Мугариц. Ако сте с кола, няма да са ви далече и още два – „Асадор Ечебари“ и „Азурменди“. Какво още чакате?

About the author

Daniel

1 Comment

Click here to post a comment

Категории