Обща информация Пари и финанси

Десет важни цифри за 2014 година

2013 година вече е в миналото и е време да обърнем внимание на някои важни цифри, които ще окажат въздействие върху финансите ни на Острова през настоящата 2014-та.

  • 7,0% – Процентът, до който трябва да падне безработицата, преди Bank of England да обмисли покачване на лихвения процент. Управителят на банката Марк Карни съобщи това, поемайки поста миналото лято. По това време изглеждаше, че цифрата няма да бъде достигната преди 2016 година, но все пак, след няколко силни за икономиката на Обединеното кралство месеца, делът на хората без работа може да падне под прага по-рано, отколкото се очакваше. В момента той възлиза на 7,4% и до края на годината се очаква да намалее до под 7%. Това не означава непременно, че лихвения процент веднага ще се покачи, но определено този момент не е далеч.
  • 2.95 паунда – С толкова се очаква да бъде увеличена минималната пенсия във Великобритания през април, за да достигне до 113.10 паунда на седмица.
  • 10 000 паунда – Сумата, която човек може да спечели през данъчната 2014-15 година, преди да плати данък общ доход. Това беше и прага, за който настояваха либерал-демократите. В бъдещите данъчни години се очаква този праг да се увеличи в съответствие с мярката CPI на инфлацията.
  • 41 865 паунда – Нивото на заплатата, определящо подоходното облагане и сумата, която данъкоплатците трябва да платят от 6 април. Всеки паунд над тази сума ще бъде обложени със ставка 40%.
  • 12 паунда – Отстъпката, която ще получите при плащане на вашите сметки за електроенергия както за 2014 година, така и за 2015 година, финансирани от Министерството на енергетиката. Тази отстъпка е част от пакет от мерки, предназначени да намалят сметките за газ и електричество с общо 50 паунда годишно. Независимо от това намаление, след като най-новите повишения на цените влязат в сила, домакинствата ще продължат да получават по-големи сметки в края на зимата, отколкото са получавали в началото на 2013 година.
  • 0.70 паунда – Седмичното покачване на надбавките за безработни, които търсещите работа ще получат от 6 април. Тази социална помощ ще се покачи от 71.70 паунда до 72.40 паунда на седмица.
  • 8% – Размерът на очакваното увеличение на цените на жилищата през тази година, според най-оптимистичните прогнози. Разгръщането на предлаганите ипотечни кредити за покупка на жилище с над 95% ще увеличи търсенето на имоти в Англия.
  • 18 месеца – периода в който ще можете да кандидатствате за данъчно облекчение за покупка на жилището, в което живеете, след месец април, 2014 година. По принцип този период е 3 години, но през есента на миналата година стана ясно, че той ще бъде съкратен на половина.
  • 5 000 паунда – Годишната цена на железопътния сезонен билет от някои части на Кент до Лондон. Като цяло, цените на билетите на влаковете са нараснали с 2,8% през тази седмица, или четири пъти над средния ръст на заплатите през 2013 година, който е бил 0,7%.
  • 11 880 паунда – Максималната сума, която ще можете да инвестирате в ISA без да се облага с данък през данъчната 2014-2015 година. Вие може да държите тази сума под формата на акции и дялове, или да пуснете до 5 940 паунда в кеш, а останалата част – на фондовия пазар.

About the author

Daniel

6 Comments

Click here to post a comment

Категории