Забележителности и култура Театри

Десет интересни факта свързани с театрите в “Уест Енд”

Централният лондонски квартал “Уест Енд” има голяма социална и културна значимост за британската столица. Театрите, които се намират тук, се считат за театри с най-висока класа в цяла Великобритания и в англоговорящия свят, заедно с американския “Бродуей”. Гледането на театрална постановка в “Уест Енд” е едно от най-популярните забавления сред туристите в Лондон. В тази статия ще ви представим десет интересни и малко известни факта, свързани с “Уест Енд”, театрите и самите постановки.

 

Гримът на “Фантомът от операта”

Преди всяка постановка направата на сценичния грим на “Фантомът от операта” отнема два часа, а премахването му след представлението – около 30 минути. Лицето на актьора се бръсне гладко преди гримиране, поставят се протези, две перуки и контактни лещи в различни цветове за всяко око.

 

Проклятието на “Макбет”

Счита се за лоша поличба да се каже „Макбет“ в театър. Забелязано било през годините, че на актьори, неспазили това суеверие, им се случвали разни инциденти – някои са били удряни от падащ сценичен декор, други – намушквани инцидентно с истински ками. Много трагични инциденти в театрите са приписвани на това проклятие.

Има случай на актриса, която по време на постановка пада от 15 метра височина от сцената при оркестъра. Тя остава невредима, въпреки че не е сигурна дали я е сполетяло проклятието на Макбет. Все пак трябва да се вземе предвид, че е играла сомнамбул, затова й се налагало да върви по сцената със затворени очи.

Това е причината и до днес повечето суеверни театрални актьори да предпочитат да не казват думата „Макбет“ в театъра.

 

Призраците в театъра „Друри Лейн“

Театърът „Друри Лейн“ се смята за свърталище на няколко призрака. Според хората, призракът на актьора Чарлз Маклин е висок, слаб и грозен и с много лош нрав. Не всички духове в театъра обаче са лоши. Призракът на Джоузеф Грималди, един от най-известните актьори в пантомимата, помага на притеснените актьори около сцената. Също има и слухове за трети дух – мъж в сиво – и който го е видял, след това е имал късмет.

 

Заплатите на актьорите

През първата си година в театъра „Друри Лейн“ Джоузеф Грималди е получавал едва 1 паунд на седмица, независимо от факта, че дебютното му представление е направило 20 хиляди паунда приходи за театъра. В наши дни обикновено актьорите на Уест Енд получават между 518 и 633 паунда на седмица, в зависимост от големината на театъра, в който играят.

 

Голямото бирено наводнение

Театърът „Доминиън“ е построен там, където през 1814 година се е случило Голямото бирено наводнение. Трагедия в пивоварна довела до смъртта на осем души. Тогава над 570 тона бира се разляли в пивоварната и образували вълна с височина от 4,5 метра. Два века по-късно все още се носят слухове, че осмината загинали не само защото били отнесени от наводнението – някои от тях били смачкани от тълпите хора, търчащи отвсякъде, за да пият безплатна бира.

 

Втората световна война и Уест Енд

През Втората световна война общо 167 бомби са пуснати над Уест Енд. Мястото на бомбардировките и картите на засегнатите райони позволяват на посетителите да видят исторически кадри от последиците от бомбите.

 

Танцът от Лондон до Норич

През 17 век любимият клоун на Шекспир, Уилям Кемпе, танцувал танца „Морис“ през стоте мили от Лондон до Норич, като по този начин изминал разстоянието за девет дни. Традиционно танцът се танцува на едно място, но Кемпе вероятно е въвел и някои допълнителни стъпки и подскоци, за да се придвижва.

 

Шекспир като госпожа Макбет

През 1606 година Уилям Шекспир встъпил в ролята на госпожа Макбет. По онова време нямало актриси жени и женските роли се изпълнявали от мъже. Хал Беридж, момчето актьор, което трябвало да изиграе съпругата на Макбет, починало внезапно по време на постановката, което принудило Шекспир да поеме ролята му. Все пак шоуто трябвало да продължи.

 

“Да счупиш крак”

Изразът „Да счупиш крак“ е добил популярност чак през 20-те години на 20 век. Въпреки че е трудно да се каже откъде произлиза, той се използва и до днес сред актьорите. Смята се, че това нестандартно пожелание за успех се използва вместо „Успех“, за да не се урочасат артистите.

 

Странните шекспирови думи

Можем да благодарим на Шекспир затова, че в творбите си ни представи над 1700 нови думи, някои от които се използват в английския език и до днес, например exposure(излагане), advertising (рекламиране), и hobnob (общувам си с известни хора), но други не са имали същата участ и вече не се използват. Много от тях той измисля като преправя съществителни в глаголи, глаголи в прилагателни и свързвайки думи в съчетания, които никой преди не е използвал.

 

Категории