Обща информация Семейство

Десет начина за забавление на децата по Великден

Великден приближава и носи със себе си празничния дух, както и четири почивни дни за повечето работещи и шоколадови пиршества за децата. Може  би се чудите как ще забавлявате малчуганите през това време, затова в тази статия ви предлагаме десет начина, които ще ви помогнат да „оцелеете“ с тях през почивните дни.

Включете се във великденското търсене на яйца

Търсенето на яйца, което още е наричано „лов“ на яйца (egg hunding) е много добър начин за забавление на децата. През уикенда по Великден в над 300 места из цяла Великобритания се провеждат такива събития. Малчуганите търсят скрити шоколадови яйца, като решават загадки и получават указания. Участието в търсенето обикновено струва 2 паунда на игра, плюс обикновената административна такса, които се заплащат на място.

Гледайте детски и семейни филми на кино или у дома

Повечето деца обичат детски и семейни филми. Ако не разполагате с много финанси, можете да гледате филми у дома – със сигурност има доста, които децата не са гледали. Друг вариант е просто да заложите на най-любимите им филми, които няма да им омръзнат дори и да са гледани вече много пъти.

Ако на малчуганите не им се стои вкъщи, можете да ги заведете на кино. За ваше щастие, премиерата на детското филмче „У дома“  (Home) е преди Великден. Филмът се разказва за малко, сладко извънземно, което каца на Земята, за да се скрие от своя преследвач. В последствие той го намира и извънземното отново започва да бяга, но този път има помощта на малко момиченце. Децата ще могат да видят интересните приключения на героите и да се насладят на красивите ефекти на филмчето.

Изпечете великденски кифлички

Децата обичат да помагат на родителите си в кухнята. Традиционно за Разпети петък във Великобритания се пекат великденски кифлички с кръст или т.нар. hot-cross buns, в чието приготвяне този път можете да включите и малчуганите. Всъщност те могат да ви помагат при готвенето на всички блюда за Великден, които ще приготвяте.

Събирайте миди на брега на морето

Ако живеете в крайбрежно градче, можете да заведете децата да събират миди и рапани на брега на морето, децата ще се забавляват доста. На определени места дори се организират подобни състезания за най-малките.

Заведете децата да поплуват

Въпреки че времето все още не е достатъчно топло за плаж и открити басейни, във Великобритания има много закрити басейни, в които водата се подгрява. Проверете дали около вас има подобен басейн и ако е така, заведете децата. Можете да прекарате спокойно там поне половин ден, а на тях няма да им омръзне да играят във водата.

Отидете в музей

Повечето музеи работят около Великден, а в някои дори се организират и специални изложби и програми. В Природонаучния музей в Лондон има такава програма за Възкресение Христово и там малчуганите ще могат да видят много старинни останки от динозаври и дори да изкопаят собственоръчно истински череп на динозавър. На тази отправка може да видите кои музеи са безплатни за посещение из цялата страна и да си изберете по ваш вкус – www.moneysavingexpert.com/deals/free-museums-and-art-galleries.

Гледайте „Шоуто на Пънч и Джуди“

На Великден в Бленхайм Палас в Оксфордшър ще има представление на живо на популярното детско предаване с кукли „Шоуто на Пънч и Джуди“ (Punch and Judy Show). Разбира се, ще трябва да си купите билети, които струват 6,60 паунда на дете и 13,50 за възрастен. Ако не ви се пътува до там или нямате възможност да отидете, можете да използвате компютъра или таблета и да пуснете на малчуганите епизодите от шоуто, които се намират свободно в Ютюб.

Отидете на разходка в гората или парка

Кални ръце и дрехи, купчини листа и много свеж въздух – това очаква децата ви, ако решите да ги заведете на разходка в гората или парка. Ако времето е хубаво, това е един отличен вариант, с който те могат да се забавляват дълго време, докато не се изтощят напълно.

Боядисвайте яйца

Всяко дете обича да рисува, просто този път бъдете по-креативни и им позволете да рисуват върху яйца. Дори да сте боядисали яйцата за Великден, можете да им дадете само черупките от други яйца. Пробийте две малки дупки в черупката, вземете купа и духайте от едната страна, докато вътрешността на яйцето не излезе от другата в купата. След това оставете децата да рисуват по черупките, докато вие може да приготвите вкусни омлети от яйцата.

Направете си домашни експерименти

Експериментите са интересни за децата, те научават нови неща и същевременно се забавляват. Има много експерименти, които можете да направите у дома с наличните в кухнята продукти. Пример ще дадем с експеримента с „гуменото“ яйце. Поставете в една купа или широка чаша сварено яйце и го залейте с бял оцет. Оставете го да престои известно време и накарайте малчуганите да го извадят. Оцетът ще е разял по-голямата част от черупката, а ако е стояло повече – дори цялата и яйцето ще изглежда като гумено. За още подобни домашни експерименти можете да потърсите в интернет или директно в Ютюб, където ще видите как точно се правят.

Категории