Забележителности и култура

Джърси – най-големият от Нормандските острови

Джърси е в близост до брега на Нормандия, Франция, и е най-големият от островите в Протока. Той е едва 45 квадратни мили, но предлага едно от най-добрите места за живеене на остров.

Остров Джърси е под суверинитета на Британската корона, но не е част от Великобритания. Имиграцията e строго контролирана и острова е атрактивен за хора с по-високи доходи, понеже цените на жилищата са по-високи.

Стратегическата позиция на острова между Англия и Франция го прави доста атрактивен в миналото, а в днешно време можете да се разхождате с дни из историческите замъци и музеи.

Ако се намирате на острова през есента, можете да вземете участие в есенния фестивал на сайдера, където да опитвате различни видове от напитката. Освен този, има и още няколко фестивала, които се провеждат в Джърси. La Fête de Noué се провежда всяка Коледа и по време на фестивала има различни улични постановки, както и редовен Коледен базар. През лятото се провеждат Фестивала на филмите и Фестивала на музиката на живо.

Животът на остров не е непременно свързан с по-ограничени възможности за пазаруване. Повечето от магазините са локализирани в столицата – St Helier. На острова има и достатъчно училища – както частни, така и държавни. 22 от началните училища и 5 от гимназиите са безплатни.

Жилищата в Джърси често са широки и големи, най-често с по три и повече спални. Все още има запазени старинни жилища с гранитни камъни, еркери и действащи камини. Освен тях, в столицата има и модерни апартаменти с гледка към морето, а често може да видите и такива с тераси на покрива, които откриват чудесна панорамна гледка.

Ако си търсите тиха и спокойна къща от селски тип, можете да намерите такава в района на Grouville, в югоизточната част на острова, както и в района на St Clément в съседство. Там можете да намерите къща с открити греди и допълнителни постройки.

В случай, че искате да сте по-близо до магазините и училищата, можете да си потърсите къща в района на St Saviour. Големите викториански къщи, някои от които са превърнати в серия апартаменти, можете да видите в St Peter и St Saviour. Ако си търсите ново жилище, можете да намерите апартамент с една или две спални или къща с две или три спални в St Martin. Комплекс с нови апартаменти също така е построен в столицата, в квартал Westmount.

На остров Джърси няма магистрали, общата дължина на пътищата там е 350 мили, а ограничението за скорост е 40 мили в час. До острова може да се стигне по въздух и по вода. Летището в Джърси е по-натоварено през лятото и тогава полетите са до повече дестинации.

От пристанището на острова има фериботни линии до Портсмут, Сейнт Мало, Гърнси, Пуул, Сарк, Картър и Гренвил.

На остров Джърси има много възможности за забавления. Освен плажа и разходките по пясъка, можете да наемете лодка и да отидете до някой от по-малките острови наоколо, да се катерите, да се гмуркате, да посетите рифа Les Écréhous, който е на около 6 мили от Джърси и на 8 от бреговете на Франция и се състои от група острови и скали, които нямат постоянни жители, няма и питейна вода. Сред забавленията на остров Джърси е и разходката с Харли Дейвидсън по улиците покрай брега.

Във вътрешността на острова има създадени хубави градини, а в дните, които не са толкова слънчеви можете да посетите музеите наоколо. През пролетта не изпускайте цъфтежа на дивите орхидеи от в известното поле Le Noir Pre.

Едно от най-интересните исторически места е замъка Mont Orgueil Castle, който е защитавал острова. Освен всичко друго, той е пълен с тайни входове и стаи, много от които може и да подминете незабелязани.

Ако обичате да решавате трудни задачи, можете да посетите тунелите, прокопани от немците по време на втората световна война. Те са с дължина един километър и се намират във възвишенията на St Lawrence. Навремето са използвани за казарми. Можете да ги посетите и да разберете повече за историята на острова или да се опитате да „избягате“ от тунела – ще имате един час да се опитате да решите пъзела и да излезете.

Като цяло на остров Джърси има много места, които можете да посетите и много дейности, в които да вземете участие. А ако искате да посетите някой ресторант – можете да избирате от разнообразните крайбрежни ресторантчета.

Категории