Здраве и здравеопазване Здравна каса - NHS

Диагнозата онкологично заболяване – симптоми и помощ, която можете да получите ако живеете във Великобритания

Ракът е състояние, при което клетките в определена част на тялото растат и се възпроизвеждат неконтролируемо. Раковите клетки могат да нахлуят и да унищожат околните здрави тъкани, включително органи.

Ракът понякога започва в дадена част на тялото, преди да се разпространи в други области. Този процес е известен като метастази.

Повече от 1 на всеки 3 души ще развият някаква форма на рак по време на живота си. В Обединеното кралство 4-те най-често срещани видове рак са:

  • рак на гърдата;
  • рак на белия дроб;
  • рак на простатата;
  • рак на червата.

Съществуват повече от 200 различни вида онкологични заболявания и всяко от тях се диагностицира и лекува по различен начин. Повече информация за видовете, можете да намерите на: https://www.nhs.uk/conditions/cancer/#other-cancer-pages

Откриване и признаци на болестта

Промените в нормалните процеси на тялото или необичайни необясними симптоми понякога могат да бъдат ранен признак за рак.

Симптомите, които трябва да бъдат проверени от лекар, включват:

  • бучка, която изведнъж се появява на дадено място в тялото ви;
  • необяснимо кървене;
  • промени в навиците на червата.

Имайте впредвид, че в много от случаите, симптомите ви няма да бъдат свързани с рак, а могат да  бъдат причинени от други здравни проблеми.

Превенция и намаляване на риска от болестта

Някои прости промени в начина ви на живот и премахване на вредни навици, може значително да намали риска от развитие на онкологичното заболяване.

Това е например:

  • здравословното хранене;
  • редовни физически упражнения;
  • отказ от тютюнопученето.

В уеб-сайтът за подпомагане на раково болните – Macmillan може да намерите повече информация за това как здравословният начин на живот може да помогне за намаляване на рисковете от болестта. https://www.macmillan.org.uk/information-and-support/diagnosing/causes-and-risk-factors/potential-causes-of-cancer/age-lifestyle-diet-reducing-risk.html#20205

Важно в случая е, да реагирате за всякакви необясними промени в тялото си, като например внезапното появяване на бучка, кръв в урината или промяна в обичайните навици на червата.

Тези симптоми често са причинени от други, не-ракови заболявания, но е важно да посетите вашия личен лекар, за да направите изследвания.

Ако се съмнява за  наличието на заболяването, той ще ви насочи към специалист и това се случва обичайно в рамките на 2 седмици. Специалистът ще извърши допълнителни изследвания, като например биопсия или рентген и ще назначи подходящо лечение.

Бучка на гърдата
Срещнете се незабавно със своя личен лекар, ако забележите бучка на гърдата  си, или ако имате бучка, която бързо се увеличава по размер на друго място в тялото ви.
Вашият лекар ще ви насочи към специалист за изследвания, ако смята, че може да имате рак.

Кашлица, болка в гърдите и задух
Посетете незабавно своя лекар, ако сте имали кашлица повече от 3 седмици.
Симптомите като задух или болка в гърдите може да са признак на тежко (остро) респираторно заболяване от типа на бронхопневмонията. Посетете незабавно личния си лекар, ако получите тези симптоми.

Промени в навиците на червата
Посетете личния си лекар, ако сте имали една от изброените по-долу промени и продължила повече от няколко седмици:

  • кръв в изпражненията;
  • диария или запек без очевидна причина;
  • усещане, че не сте напълно изпразнили червата си след като отидете до тоалетна;
  • болка в стомаха (корема) или в задната част (ануса);
  • постоянно подуване.

Кървене
Трябва да посетите личния си  лекар и ако имате някакво необяснимо кървене, като например:

  • кръв в урината;
  • кървене извън цикъл при жените;
  • кърв в изпражненията;
  • кръв при кашлица;
  • повръщане на кръв.

Бенките
Посетете личния си лекар ако имате бенки:

  • с неправилна или асиметрична форма;
  • които имат неправилна граница с назъбени ръбове;
  • са в повече от един цвят – може да са покрити с кафяв, черен, червен, розов или бял слой и са по-големи от 7 мм в диаметър;
  • сърбят, имат коричка или кървят.

Всяка от горепосочените промени означава, че има шанс да имате злокачествена меланома, тип рак на кожата.

Необяснима загуба на тегло
Необходимо е да посетите личния си лекар, ако имате голяма загуба на тегло през последните няколко месеца, което не може да бъде обяснено с промени в диетата, упражненията или стреса.

Повече информация за лечение на онкологичното заболяване
Хирургията е първото лечение, което се прилага при повечето видове онкологични заболявания, тъй като твърдите тумори обикновено могат да бъдат премахнати хирургично.

Два други често използвани метода за лечение са:

  • химиотерапия – мощни лекарства, които премахват заболяването,
  • лъчетерапия – контролираното използване на високоенергийни рентгенови лъчи.

Време за третиране
Точното диагностициране на онкологичното заболяване може да отнеме седмици или месеци. Тъй като заболяването често се развива бавно в течение на няколко години, изчакване от порядъка на няколко седмици обикновено не влияе върху ефективността на лечението.

Националният институт за високи постижения в здравеопазването и грижите (NICE) е изготвил указания и насоки при евентуална неблагоприятна диагноза:  https://www.nice.org.uk/guidance/ng12

Не трябва да чакате повече от 2 седмици, за да се срещнете със специалист, ако вашият лекар предполага, че имате рак и неотложно ви препраща. В случаите, когато диагнозата  е потвърдена, не трябва да чакате повече от 31 дни до започване на лечението.

Услуги в помощ на онко болните:

Информация за помощ при диагноза рак и центрове за помощ, можете да намерите на следния линк:

https://www.nhs.uk/service-search/Cancer-information-and-support/LocationSearch/3204

Намерете хосписи за раково болни в тежко състояние на:

https://www.nhs.uk/Service-Search/Cancer-hospice-care/LocationSearch/321

Услуги за помощ при жени:

https://www.nhs.uk/Service-Search/Cancer-support-for-women/LocationSearch/319

Повече информация за заболяването и за помощта, която можете да получите ще намерите на следния линк на организацията „Макмилан“:

https://www.macmillan.org.uk/information-and-support/diagnosing/causes-and-risk-factors/potential-causes-of-cancer/age-lifestyle-diet-reducing-risk.html#20205

Горната информация е доста полезна за всички. Преди да се разболеем обаче, трябва да предвидим евентуални трудни моменти в живота и поради това във всички случаи е хубаво да бъде налична допълнителна здравна осигуровка, която да ни осигурява допълнителни средства за диагностика, лечение и при периоди на нетрудоспособност.

Ако имате нужда от съвет, относно това каква  допълнителна здравна застраховка да изберете, моля свържете се с нас. За консултации: HELP 4 BULGARIANS – тел. 077 8606 7076,  0203 432 73 22  или пишете на имейл help4bulgarians@gmail.com.

 

 

Категории